Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΜΕΛΙΟΥ


Οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει αποφασιστική δράση για τη διάσωση της βιομηχανίας. Η προτεραιότητα είναι να εισαχθεί υποχρεωτική σήμανση μελιού, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει σε ποια χώρα έχει παραχθεί. Η Copa-Cogeca προειδοποιεί ότι διακυβεύεται το μέλλον των 10 εκατομμυρίων κυψελών της ΕΕ.

Σε επιστολή του προς τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Γεωργία, Janusz Wojciechowski, ο Pekka Pesonen, Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca, σημείωσε ότι οι ευρωπαίοι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη κατάσταση στην αγορά. Η πτώση των τιμών που καταβάλλονται στους αγρότες οφείλεται κυρίως στις ανεξέλεγκτες και φθηνές εισαγωγές. Αρκεί να πούμε ότι η τιμή του κινεζικού μελιού που εισάγεται στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 1,29 ευρώ / kg το 2019, ενώ το μέσο κόστος παραγωγής στην ΕΕ ήταν 3,90 ευρώ / kg το 2018.

Σύμφωνα με την Copa-Cogeca, οι χαμηλές αυτές τιμές εισαγόμενου κινεζικού μελιού είναι αποτέλεσμα της προσθήκης σιροπιού ζάχαρης, το οποίο είναι φθηνότερο να παράγει και είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Το μέλλον των 10 εκατομμυρίων κυψελών της ΕΕ διακυβεύεται

Επιπλέον, ο ορισμός και η μέθοδος παραγωγής μελιού στην Κίνα δεν συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Εάν η κατάσταση της αγοράς δεν βελτιωθεί, οι ευρωπαίοι μελισσοκόμοι που αντλούν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους από τη μελισσοκομία δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Αυτό απειλεί την ύπαρξη περισσότερων από 10 εκατομμυρίων κυψελών σε ολόκληρη την ΕΕ - έγραψε ο Pekka Pesonen, γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca.

Ο καταναλωτής δεν γνωρίζει από πού προέρχεται το μέλι

Οι Πολωνοί μελισσοκόμοι συμφωνούν πλήρως με αυτή τη διάγνωση και, μαζί με άλλους μελισσοκόμους, απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει αποφασιστική δράση. Το πιο σημαντικό είναι να εισαχθεί η υποχρεωτική επισήμανση του μελιού ανά χώρα προέλευσης.

- Επί του παρόντος, το μέλι χαρακτηρίζεται ως μέλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μείγμα μελιού από την Ένωση και από χώρες εκτός της ΕΕ. 
Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής δεν γνωρίζει πραγματικά από πού προέρχεται αυτό το μέλι. Είμαστε, όπως και οι περισσότεροι εκπρόσωποι της βιομηχανίας μελισσοκομίας από άλλες χώρες, που πρέπει να προσδιοριστεί απολύτως ποιο είναι το μερίδιο αυτού του μείγματος μελιού από μεμονωμένες χώρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ο Πολωνός καταναλωτής θέλει να στηρίξει Πολωνούς παραγωγούς και να φάει Πολωνικό μέλι που δημιουργήθηκε στους αγρούς μας και κατά τη συλλογή των μελισσών με επικονίαση βελτίωσαν την ποσότητα και την ποιότητα των καλλιεργειών στη γεωργική παραγωγή - λέει ο Zbigniew Kołtowski, Πολωνικός Μελισσοκομικός Σύλλογος που εκπροσωπείται από την Ομοσπονδία Βιομηχανιών Οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων θα εργαστούν στην ομάδα εργασίας του Copa-Cogeca "Honey".
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas