Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Γυροσκοπική ανάλυση στο μέλι προτείνει ο Αμυράς κατά απατών



Το τεράστιο ζήτημα των ελληνοποιήσεων μελιού αναδεικνύει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, καθώς το φαινόμενο εξελίσσεται σε εφιάλτη για τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές.
Επιτήδειοι εισάγουν χαμηλής ποιότητας, φθηνό μέλι και το προωθούν ως ελληνικό προϊόν εξαπατώντας πολιτεία και καταναλωτές. Δημιουργείται έτσι ένα σύνολο αλυσιδωτών επιπτώσεων με τελικό αποδέκτη τον Έλληνα παραγωγό ο οποίος παράγει ποιοτικό μέλι και διαθέτει στην αγορά, σύμφωνα με τους όρους και κανόνες που επιτάσσει η πολιτεία.

Ο Γιώργος Αμυράς ζητά να συμπεριληφθεί η γυρεοσκοπική ανάλυση του μελιού στις προϋποθέσεις απόκτησης του Ελληνικού Σήματος και να λειτουργεί ως επιπλέον ασπίδα προστασίας των εγχώριων προϊόντων.
Η συγκεκριμένη ανάλυση δίνει τη δυνατότητα προσδιορισμού με ακρίβεια της βοτανικής προέλευσης του μελιού, καθώς αποτυπώνει πληροφορίες σχετικά με την αναλογία και το είδος των γυρεόκοκκων. Είναι απαραίτητη ανάλυση προκειμένου να ταυτοποιηθεί το μέλι ως αμιγές μέλι ορισμένης ποικιλίας, πχ. θυμαρίσιο, ερείκης, πορτοκαλιάς κ.α., ενώ δίνει παράλληλα τη δυνατότητα προσδιορισμού της γεωγραφικής προέλευσης του προϊόντος.


«Η ταυτοποίηση της γεωγραφικής προέλευσης του εισαγόμενου μελιού που διακινείται στη χώρα μας και η διάκρισή του από το εγχώριο αποτελεί πρόκληση. Η πλήρης ιχνηλασιμότητά του απαιτεί υποχρεωτική καταγραφή των παραστατικών του (τιμολόγια αγοράς – πώλησης) που φανερώνουν την πορεία του, καθώς και εργαστηριακές μεθόδους βοτανικής ταυτοποίησης που προσδιορίζουν με ακρίβεια τη γεωγραφική προέλευση του μελιού. Με αυτά τα εργαλεία η απόδοση του Ελληνικού Σήματος θα προστάτευε το εγχώριο μέλι και θα του έδινε προστιθέμενη αξία», επισημαίνει ο Γιώργος Αμυράς και αναμένει.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

                                                                                                                     Αθήνα,   28.01.2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «Ελληνοποιήσεις μελισσοκομικών προϊόντων»

Μέγα ζήτημα για την εγχώρια μελισσοκομία αποτελεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων μελιού που εξελίσσεται σε εφιάλτη για τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές. Επιτήδειοι εισάγουν χαμηλής ποιότητας, φθηνό μέλι και το προωθούν ως ελληνικό προϊόν εξαπατώντας πολιτεία και καταναλωτές. Δημιουργείται έτσι ένα σύνολο αλυσιδωτών επιπτώσεων με τελικό αποδέκτη τον Έλληνα παραγωγό ο οποίος παράγει ποιοτικό μέλι και διαθέτει στην αγορά, σύμφωνα με τους όρους και κανόνες που επιτάσσει η πολιτεία.

Η ταυτοποίηση της γεωγραφικής προέλευσης του εισαγόμενου μελιού που διακινείται στη χώρα μας και η διάκρισή του από το εγχώριο αποτελεί πρόκληση. Η πλήρης ιχνηλασιμότητά του απαιτεί υποχρεωτική καταγραφή των παραστατικών του (τιμολόγια αγοράς – πώλησης) που φανερώνουν την πορεία του, καθώς και εργαστηριακές μεθόδους βοτανικής ταυτοποίησης.

Η γυρεοσκοπική ανάλυση δίνει τη δυνατότητα προσδιορισμού με ακρίβεια της βοτανικής προέλευσης του μελιού, καθώς αποτυπώνει πληροφορίες σχετικά με την αναλογία και το είδος των γυρεόκοκκων. Είναι απαραίτητη ανάλυση προκειμένου να ταυτοποιηθεί το μέλι ως αμιγές μέλι ορισμένης ποικιλίας, πχ. θυμαρίσιο, ερείκης, πορτοκαλιάς κ.α., ενώ δίνει παράλληλα τη δυνατότητα προσδιορισμού της γεωγραφικής προέλευσης του προϊόντος. Ο συνδυασμός μικροσκοπικών και υπολογιστικών τεχνικών οδηγεί στην εφαρμογή μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπουν την κατασκευή ενός καινοτόμου εργαλείου για την απόδοση του αμιγούς χαρακτήρα ενός μελιού, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση κατά την αναγνώριση και καταμέτρηση.

Ωστόσο, ο αρμόδιος φορέας της χώρας, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ» δεν υιοθετεί τη συγκεκριμένη ανάλυση και δεν την συμπεριλαμβάνει στις προϋποθέσεις απόκτησης του  Ελληνικού Σήματος που θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα προστασίας του εγχώριου μελιού και να του δώσει προστιθέμενη αξία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες νομοθέτησης ώστε να συμπεριληφθεί η γυρεοσκοπική ανάλυση του μελιού στις προϋποθέσεις απόκτησης του Ελληνικού Σήματος και να λειτουργεί ως επιπλέον ασπίδα προστασίας των εγχώριων προϊόντων;


                                                                                                       Ο ερωτών βουλευτής

                                                                                 

                                                                                        Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων



Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas