Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ο νέος χάρτης του ασφαλιστικού για τους αγρότες: Από 121 ευρώ/μήνα οι εισφορές



Μηνιαίες εισφορές που θα ξεκινούν από 121 ευρώ/μήνα (αν συμπεριληφθεί και η εισφορά υπέρ Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας) καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες το 2020, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις συνολικά έξι ασφαλιστικές κατηγορίες που θεσπίζονται από τη φετινή χρονιά και οι οποίες δεν σχετίζονται ούτε με το εισόδημα αλλά ούτε και με τα χρόνια ασφάλισης. Διατηρείται η τριετής μεταβατική περίοδος κλιμακωτής αύξησης των εισφορών, με αποτέλεσμα η κατώτατη εισφορά (πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και υποχρεωτική) να διαμορφώνεται σε 123 ευρώ το 2021 και 125 ευρώ το 2022.

Η διακύμανση αυτή αφορά την εισφορά για κύρια σύνταξη η οποία για φέτος ανέρχεται σε 87 ευρώ, για το 2021 σε 89 ευρώ και το 2022 σε 91 ευρώ. Αντίθετα στο διάστημα αυτό οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης παραμένουν σταθερές και διαμορφώνονται σε 32 ευρώ για την πρώτη κατηγορία και σε 38 ευρώ για τις υπόλοιπες. Σταθερή μένει επίσης στην τριετία και η εισφορά υπέρ ΛΑΕ η οποία ξεκινά από 2 ευρώ (για την πρώτη και δεύτερη κατηγορία).

Προσαύξηση από το 2023 και μετά
Ωστόσο από το 2023 και μετά το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εισφορές θα μπορούν να προσαυξάνονται βάσει ενός συντελεστή που θα προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου δια δύο (2).
Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας ειδικά για φέτος θα γίνει εντός διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου (δηλαδή πρακτικά μέχρι τον Απρίλιο, αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί το Φεβρουάριο, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός) ενώ οι εισφορές κάθε μήνα συνεχίζουν να καταβάλλονται στην τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου.



Χωρίς κόφτη οι ενεργοί συνταξιούχοι
Οι συνταξιούχοι αγρότες που συνεχίζουν να είναι ενεργοί επαγγελματικά δε θα έχουν καμία περικοπή στη σύνταξή τους, με την προϋπόθεση ότι η δραστηριότητά τους αφορά στον αγροτικό τομέα.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ωστόσο και σειρά άλλων ρυθμίσεων π.χ. για τους εργάτες γης, την εκκαθάριση των εισφορών τους, τα ποσοστά υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης κλπ.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas