Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΑΣ )



Ενδημική ασθένεια η οποία εκδηλώνεται μετά από καταπόνηση (στρες) του μελισσιού.
 
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
 
1. ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
Εντοπίζεται η αιτία που στρέσαρε το μελίσσι και αντιμετωπίζεται αντίστοιχα. Αφαιρούνται πλαίσια γόνου με εκτεταμένη προσβολή με πολλά προσβεβλημένα κελιά και καίγονται, αφαιρούνται περίσσεια πλαισίων και μένουν τόσα πλαίσια όσα σκεπάζονται από μέλισσες (σφικτά μελίσσια). Καθαρίζεται η βάση από τις μουμιοποιημένες προνύμφες, και δίνεται μια κλίση της κυψέλης προς τα εμπρός για να απομακρύνονται οι μούμιες. Τροφοδοτείται η κυψέλη συνεχώς για ένα μήνα με ζαχαροζύμαρο. Η βάση καθαρίζεται κάθε εβδομάδα. Εάν επιμένει η ασθένεια βάφεται εσωτερικά η κυψέλη με ασβέστη.
 
2. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
Δεν υπάρχουν θεραπευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας
Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν οι μυκοστατικές ουσίες (πυροθειώδες νάτριο, βενζοϊκό νάτριο, σαλικυλικό νάτριο, προπιονικό ασβέστιο) στο ζαχαροζύμ αρο. Τα αποτελέσματα δεν διέφεραν από εκείνα που παρουσιάστηκαν στα μελίσσια με απλό ζαχαροζυμαρο
Χρησιμοποιήθηκε επίσης το σορβικό κάλι στο σιρόπι με μέτρια αποτελέσματα.
 
ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΎΝ
Το αντιβιοτικό Ancotil (flucitosin) περνά στο μέλι, παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστά το μέλι μη κανονικό και ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
 
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΗΨΙΓΟΝΙΑΣ (ΑΣΓ)
Ενδημική ασθένεια, με πολύ σταθερά σπόρια, εμφανίζεται σε λίγα μελίσσια και είναι πολύ μεταδοτική.
 
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
 
1. ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
Α) Μελίσσια με πληθυσμό κάτω από τρία πλαίσια : Τα μελίσσια κλείνονται το βράδυ, θανατώνονται, μέλισσες και κηρήθρες καίγονται και θάβονται ώστε να μην λεηλατηθούν.
Β) Μεγαλύτερα μελίσσια. Ο πληθυσμός τους μεταγγίζεται σε μια καθαρή και απολυμασμένη με φλόγιστρο κυψέλη. Στην κυψέλη τοποθετείται ένα πλαίσιο με ανοικτό γόνο από υγιές μελίσσι και 3-5 κηρήθρες με φύλλα (προσοχή ποτέ κτισμένες κηρήθρες). Το μελίσσι αφήνεται νηστικό για 2-3 ημέρες και μετά τροφοδοτείται με σιρόπι για να μπορέσει να κτίσει. Μόλις εμφανιστεί η πρώτη φρεσκοκτισμένη κηρήθρα με γόνο, το αρχικό πλαίσιο με γόνο απομακρύνεται και καταστρέφεται. ΔΕΝ χρειάζεται δεύτερη μετάγγιση. Οι κηρήθρες με τον άρρωστο γόνο που απομακρύνθηκαν καίγονται. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη κατανάλωση ΠΟΤΕ όμως δεν δίνεται σε άλλα μελίσσια. Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
 
ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΎΝ
Τα αντιβιοτικά Τεραμμυκίνη, Οξυβέτ (οξυτετρακυκλίνη) και ESP3 (σουλφοναμίδες) θανατώνουν μόνο τις βλαστικές μορφές των σπορίων της ΑΣΓ, αναστέλλουν για μικρό χρονικό διάστημα την ασθένεια η οποία επανέρχεται, δεν θεραπεύουν. Περνούν στο μέλι, όπου παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστούν το μέλι μη κανονικό και ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas