Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΕΛ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ!!!!


Ελένη Πλαχούρα & Βασίλης Ρήτας

Τον πλούτο της ελληνικής φύσης και διατροφής και την ευρηματικότητα δύο νέων ανθρώπων περικλείει μέσα του ένα καινοτόμο, φυσικό προϊόν, μοναδικό στο είδος του, που ενισχύει σωματικά και πνευματικά καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Ο λόγος για το πρώτο ελληνικό φυσικό ενεργειακό τζελ με συστατικά το μέλι, τη γύρη και το αλάτι. Δημιουργοί του η Ελένη Πλαχούρα και ο Βασίλης Ρήτας, συνοδοιπόροι στη ζωή και στη μελισσοκομία. Υπό την επωνυμία Nomad και μέσα από την περιήγησή τους στο γεωπάρκο Βίκου-Αώου, στην ορεινή Ευρυτανία και στα βουνά του Σουλίου, βάζουν τα τελευταία χρόνια, και με φυσική διαδικασία κατεργασίας, το μέλι κουμαριάς, ελάτου και βελανιδιάς σε βαζάκια.
«Δραστηριοποιούμαστε κατά κύριο λόγο στο γεωπάρκο Βίκου-Αώου και γενικότερα σε ορεινά σημεία της Ηπείρου. Η χαράδρα του Βίκου και το γεωπάρκο είναι πάρα πολύ πλούσια σε καλής ποιότητας πρώτη ύλη, σε μικρές όμως ποσότηες».
 
Οι δύο τους ξεκίνησαν την ενασχόληση με το μέλι πριν από εννιά χρόνια, δημιουργώντας τη δική τους επωνυμία το 2017. Έναν χρόνο μετά, το 2018, και με τη βιολογική πιστοποίηση τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στη συσκευασία, έφτασαν στην ιδέα και στη δημιουργία του ενεργειακού τζελ.

Από τη μηχανολογία στη μελισσοκομία

 Την αρχή με τη μελισσοκομία έκανε ο Βασίλης, ο οποίος παράλληλα με τη δουλειά του ως μηχανολόγος πήρε τα πρώτα του μελίσσια και,αφού γνώρισε την Ελένη, που εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός, τη «μύησε» στον κόσμο των μελισσών. Η αγάπη τους για τη μέλισσα από ό,τι φάνηκε υπερίσχυσε, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν ως κύριο επάγγελμά τους τη μελισσοκομία.
«Γνωριστήκαμε με τον Βασίλη λόγω της πρώτης μας δουλειάς. Μου μίλησε για τις μέλισσες με αποτέλεσμα να πάρω και εγώ τα δικά μου μελίσσια. Σιγά-σιγά, και αφού τα αυξήσαμε σε αριθμό, μειώσαμε την πρώτη μας δουλειά και είμαστε πλέον επαγγελματίες μελισσοκόμοι», αναφέρει η Ελένη. Η διαπίστωση ότι χρειάζονται περισσότερα εφόδια για να συνεχίσουν στο συγκεκριμένο επάγγελμα τούς οδήγησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την κατάρτιση στη μελισσοκομία, μέσω του Τμήματος της Γεωπονίας.

Τυποποίηση

Η μονάδα τυποποίησής τους είναι στον Κατσικά Ιωαννίνων. Όπως αναφέρει η Ελένη «είναι πολύ σημαντικό στη διαδικασία της τυποποίησης να ξέρεις τι διαχείριση θα έχει η πρώτη ύλη. Οπότε, θεωρούσαμε ότι ο βέλτιστος τρόπος για να διατηρήσουμε αυτό το χρυσάφι που παίρνουμε από τα βουνά μέσα στο βαζάκι ήταν να έχουμε τα δικά μας μηχανήματα, ώστε να μπορούμε να συσκευάζουμε χωρίς καμία θερμική επεξεργασία τα μέλια μας, στον δικό μας χώρο, που θα ξέρουμε ότι τηρούνται η καθαριότητα και οι κανόνες του βιολογικού HACCP.
Ουσιαστικά, εμείς δεν παρεμβαίνουμε στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του μελιού. Το συλλέγουμε και με πολύ ήπιες διαδικασίες το συσκευάζουμε στα βαζάκια. Βέβαια, η γραμμή παραγωγής που έχουμε φτιάξει μας βοηθάει πολύ να συσκευάσουμε και τα ενεργειακά τζελ που έχουμε. Οπότε, και για τα δύο υπήρξε η ανάγκη να έχουμε δικό μας χώρο».

Προώθηση προϊόντων

Τα προϊόντα της Ελένης και του Βασίλη κυκλοφορούν στην αγορά μέσω της δικής τους ιστοσελίδας, της έδρας τους στα Γιάννενα, αλλά και σε διάφορα καταστήματα ανά την Ελλάδα. «Τα μέλια μπορεί να τα βρει κάποιος σε καταστήματα ντελικατέσεν και τα ενεργειακά τζελ σε καταστήματα με αθλητικό εξοπλισμό και σε κάποια φαρμακεία», αναφέρει η ίδια.
Εκτός από την Ελλάδα, τα προϊόντα κυκλοφορούν και στο εξωτερικό. «Κάνουμε και μικρές εξαγωγές και στο μέλι και στα ενεργειακά τζελ. Εξάγουμε στην Αμερική και στη Γερμανία και τώρα ετοιμάζουμε μία δουλειά και για την Αυστραλία. Πιο πολύ το μέλι, όμως, γιατί είναι ένα προϊόν που το έχουμε περισσότερα χρόνια. Και επίσης ήταν δύσκολο να επικοινωνήσουμε αυτά τα χρόνια τα ενεργειακά τζελ λόγω του κορωνοϊού και των μειωμένων εκθέσεων».
Στα επόμενα σχέδιά τους βρίσκεται η δημιουργία κι άλλων ενεργειακών τροφίμων με βάση το μέλι που θα στηρίζουν πιο ολοκληρωμένα έναν αθλητή.
Το πρώτο ενεργειακό τζελ
 Η ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό και η εθελοντική τους δράση σε αθλητικά events τους έκανε να παρατηρήσουν ότι υπήρχαν άνθρωποι με προβλήματα στο στομάχι και στο έντερο.
«Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι εμείς έχουμε μία εξαιρετική πρώτη ύλη και θα μπορούσαμε να μιμηθούμε ένα χημικό σκεύασμα, το οποίο προκαλούσε διάφορα προβλήματα, με ένα 100% φυσικό που θα είναι φιλικό στο στομάχι και θα σου δίνει τα ίδια στοιχεία στον οργανισμό, χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αφού μελετήσαμε τι υπάρχει στην αγορά, αλλά και πώς μπορούν να βοηθήσουν τα δικά μας συστατικά, είδαμε ότι το ενεργειακό τζελ με τη συγκεκριμένη συνταγή που χρησιμοποιούμε και το συγκεκριμένο μέλι, γύρη και αλάτι στις κατάλληλες ποσότητες, μπορεί να δώσει ώθηση σε έναν άνθρωπο που έχει έντονη σωματική, αλλά και πνευματική δραστηριότητα.

Το συγκεκριμένο προϊόν είναι το πρώτο ενεργειακό τζελ στην Ελλάδα και το μοναδικό, καθώς έχουμε και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Επίσης, όσο γνωρίζουμε την αγορά του εξωτερικού, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο», αναφέρει η ίδια. Το «Bear Strength», όπως ονομάζεται το ενεργειακό τζελ, κυκλοφορεί στην αγορά από το 2018 και παρά την πανδημία του κορωνοϊού, που οδήγησε στην παύση αθλητικών εκδηλώσεων, έχει ανοδική πορεία.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas