Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΜΕΛ/ΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ)



ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΗΡΗΘΡΩΝ: Κάθε 3-4 χρόνια. Απομακρύνονται μικροοργανισμοί και υπολείμματα χημικών φαρμάκων.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (ΖΕΣΤΟΣ ΑΕΡΑΣ): Θερ/σία 50-52 C για  24 ώρες: Θανατώνει σπόρια Νοσεμίασης  και Ασκοσφαίρωσης από κηρήθρες.
Θερ/σία 110 C για  2-3 ώρες ή 140 C για 60-90 λεπτά: Καταστρέφει σπόρια Αμερικάνικης Σηψιγονίας (ΑΣΓ)
Θερ/σία 60 C για  15 λεπτά: Καταστρέφει βλαστικές μορφές των σπορίων ΑΣΓ.
Θερ/σία  -20 C για  3-4 ημέρες: Θανατώνει όλες τις μορφές κηρόσκωρου.
ΦΛΟΓΙΣΤΡΟ :Ξύλινα μέρη κυψέλης,  Κηρήθρες παλιές, με ελαφριά προσβολή από κηρόσκωρο ή μουχλιασμένες. Γενική απολύμανση κυψελών και πλαισίων.
ΧΛΩΡΙΝΗ  3-5%: Εμβάπτιση για 20 λεπτά σε ζεστό νερό. Γενική απολύμανση πλαστικών τροφοδοτών, μελιτοεξαγωγέων, δοχείων. Δεν συνιστάται για απολύμανση κηρηθρών. Τα πλαίσια σαπίζουν γρηγορότερα, το χλώριο παραμένει στο κερί, αργότερα μεταφέρεται στο μέλι.
ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΣΟΔΑ (Καυστικό νάτριο) : Γενική απολύμανση: 1-2% σε ζεστό νερό, εμβάπτιση για 30 λεπτά.
Κυψέλες  και πλαίσια από άρρωστα μελίσσια με Νοσεμίαση και ΑΣΓ: Διάλυση 5% καυστικής σόδας σε νερό με θερ/σία 80 C. Μετά την απολύμανση καλό ξέπλυμα και έκθεση στον ήλιο.
ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΠΟΤΑΣΑ (Καυστικό κάλιο)2-6% σε ζεστό νερό 80 C, θανατώνει σπόρια ΑΣΓ και Νοσεμίασης. Εάν προστεθεί 5% χλωρίνη το διάλυμα χρησιμοποιείται και σε θερ/σία δωματίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ!! Πάντα προστίθεται η σόδα ή ποτάσα στο νερό και ποτέ το αντίθετο.
ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ  (80%): Στην αποθήκη, άδεια πλαίσια . 100 ml σε πιάτο πάνω από κάθε πάτωμα. Θανατώνει σπόρια Νοσεμίασης, Ασκόσφαιρας και όλες τις μορφές κηρόσκωρου.
ΜΥΡΜΗΚΙΚΟ ΟΞΥ (85%):  Στην αποθήκη, άδεια πλαίσια. 80 ml σε πιάτο πάνω από κάθε πάτωμα. Θανατώνει σπόρια Νοσεμίασης, ΑΣΓκαι όλες τις μορφές κηρόσκωρου.
ΠΑΡΑΦΙΝΗ: Εμβάπτιση κυψελών σε  καυτή παραφίνη 150 -160 C. Οι καινούργιες κυψέλες για 3 λεπτά, οι παλιές για 5.  Καταστρέφει όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς στα ξύλινα μέρη
ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΡΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ:  DALCO-100. Απολύμανσης της ποτίστρας: 20 ml Dalco σε ένα λίτρο νερό + 5 ml  ξύδι η ξινό και ψεκασμός ποτίστρας. Μετά από 10 λεπτά, καλό ξέπλυμα με άφθονο νερό.
Απολύμανση νερού μελισσών: 0.5 ml Dalco/ 10λιτρα νερού. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα με την ίδια δόση
Τα βακτήρια καθώς και τα σπόρια νοσεμίασης και ασκόσφαιρας επιβιώσουν πάνω ή μέσα στο νερό. Ξύλινα ή πλαστικά υλικά που χρησιμοποιούνται για να προσγειώνονται  οι μέλισσες όταν παίρνουν το νερό να αντικαθίστανται ή αποστειρώνονται μια φορά το χρόνο.
ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ: Βρωμιούχο μεθύλιο, Φορμαλδεΰδη, Φωστοξίνη, Διβρωμοαιθάνιο. Είναι επικίνδυνα στη χρήση και αφήνουν κατάλοιπα  στο κερί
Η επόμενη ανάρτηση σε δύο ημέρες (23-1-2022) και αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της Νοσεμίασης.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas