Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΒΑΡΡΟΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΝΟΣΕΜΙΑΣΗ)


ΓΕΝΙΚΑ
 
α) Ενδημική ασθένεια απαιτεί προληπτική θεραπεία κάθε τέλος φθινοπώρου και αρχές άνοιξης από όλους τους μελισσοκόμους για τουλάχιστο μια δεκαετία
β) Σωστοί μελισσοκομικοί χειρισμοί την περίοδο δραστηριότητας του μελισσιού ώστε να γεννιούνται περισσότερες μέλισσες από εκείνες που πεθαίνουν από νοσεμίαση.
γ) Καταπολέμηση βαρρόα και χορήγηση γύρης ή υποκαταστάτων γύρης σε περιόδους απουσίας.

ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
 
ΘΥΜΟΛΗ. Κρύσταλλοι θυμόλης. Στην Ελλάδα 1gr/15 L σιρόπι. Στην Ιταλία και Καναδά 1 g/10 L. Στο ζαχαροζύμο 120 mg/Kg. Η θυμόλη καταστρέφει τη κυτταρική δομή των σπορίων της νοσεμίασης, διατηρεί το σιρόπι χωρίς ξίνισμα για αρκετούς μήνες. Σε κάθε 10άρι μελίσσι 3-4 Lσιρόπι. Αποτελεσματικότητα 60-75% στο σιρόπι, στο ζαχαροζύμαρο μικρότερη.
NOSEVIT (Κροατία): Εκχύλισμα φλοιών βελανιδιάς + βιταμίνες, αιθέρια έλαια και κιτρικό οξύ, πλούσιο σε τανίνες και πολυφαινόλες. Σιρόπι (2:1): 1 ml Noz /200 ml ψεκασμός ή ενστάλαξη ή τάισμα Ζαχαροζύμαρο: 1 ml Noz. /500 γραμμάρια ζαχαροζύμαρου. Δύο εφαρμογές ανά 10 ημέρες Συμπλήρωμα διατροφής μελισσών. Αποτελεσματικότητα 68%, στο ζαχαροζύμαρο μικρότερη.
PROTOFIL (Ρουμανία): Φυτικό εκχύλισμα από θυμάρι 20 ml/ L σιροπιού. Τροφοδότηση δύο φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας με 250 ml. Αποτελεσματικότητα 56% . Συμπλήρωμα διατροφής μελισσών.
NOSESTAT (Βουλγαρίας): Δύο φιαλίδια το ένα με ιωδιούχο κάλιο και το άλλο με ιώδιο και μυρμηκικό οξύ. Αναμιγνύονται λίγο πριν τη χρήση. 5 ml από το μίγμα σε ένα λίτρο σιροπιού. 500-800 ml σιροπιού ανά μελίσσι σε 3 συνεχείς ημέρες. Αποτελεσματικότητα 42-50%.
VITA FEED GOLD (Αγγλίας), φυτικό εκχύλισμα τεύτλων με προσθήκη σαλικυλικού νατρίου διεγείρει την ωοτοκία της βασίλισσας την άνοιξη, γεννιούνται περισσότερες μέλισσες από εκείνες που πεθαίνουν μειώνοντας έτσι την προσβολή. 10 g/100 ml σιρόπι και δίνονται 10 ml σιρόπι ανά πλαίσιο μέλισσες την 1, 3, 5, 7 και 9 ημέρα. Μείωση προσβολής κατά 52%.
API HERB (Ιταλίας), εκχύλισμα βοτάνων με προσθήκη αιθέριων ελαίων και βιταμίνης Β. Ένα φακελάκι των 40 g διαλύεται σε 500 ml σιρόπι (1:1). Ενστάλαξη 50 ml/μελίσσι. Αποτελεσματικότητα 43- 46% .
HIVE ALIVE (Ιρλανδίας). Περιέχει θυμόλη, εκχύλισμα φυκών και λεμονόχορτο. Συμπλήρωμα διατροφής μελισσών για την ανοιξιάτικη ανάπτυξη. Στο σιρόπι 2,5 ml/L (1:1). Σε κάθε μελίσσι δίνονται 4 λίτρα . Αποτελεσματικότητα 57%.
ΣΚΟΡΔΟ. Στο σιρόπι 5 ml χυμός σκόρδου/L , στο ζαχαροζύμαρο 5 g σκόνη σκόρδου /Kg. Η τροφοδότηση για ένα μήνα είχε μικρή αποτελεσματικότητά.
ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ (Ο.Ο.) 31,5 gr O.O./L σιρόπι 1:1. Οι μέλισσες δεν καταναλώνουν το σιρόπι με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις . Σε κάθε δεκάρι μελίσσι ενστάλαξη 50 ml με επανάληψη σε 20 ημέρες (δύο μόνο επεμβάσεις). Αποτελεσματικότητα 53.8%±6.5 σε νεαρές μέλισσες και 44,4%±6,0 σε μέλισσες μεγαλύτερης ηλικίας.
DIOFARM (Ελλάδα): Αρωματικές ουσίες, έλαιο ρίγανης, φασκόμηλου και μάρανθου. Πρόμειγμα διατροφής μελισσών. Η ταχύτητα με την οποία μειώνονται τα σπόρια της νοσεμίασης είναι μεγαλύτερη από εκείνη που συμβαίνει στα μελίσσια χωρίς επέμβαση.
ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ . Φυσική ουσία η οποία παράγεται από πολλά φυτά σε απόκριση στον τραυματισμό τους ή την προσβολή τους από παθογόνα βακτήρια ή μύκητες. Τα κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα και φιστίκια είναι πλούσια πηγή για την ουσία αυτή. Χρησιμοποιήθηκε στο ζαχαροζύμαρο 10 mg/Kg. Αποτελεσματικότητα 50-60%
ApiX (Πολωνίας): Ακετυλοσαλικυλικό οξύ και εκχύλισμα από το φυτό Artemisia absinthium. Στο σιρόπι 1,5 mg ΑpiX /10 L σιρόπι, 500 ml σιρόπι ανά μελίσσι 4 φορές κάθε 2 ημέρες. Αποτελεσματικότητα 63,4%.
ΛΥΣΟΖΥΜΗ. Περιέχεται στα ανθρώπινα δάκρυα, η βακτηριοκτόνος δράση του προστατεύει το ανθρώπινο μάτι από λοιμώξεις. Χρησιμοποιήθηκε στο ζαχαροζύμαρο σε συγκέντρωση 500 mg/Kg, σε κάθε μελίσσι 3 Kg. Δεν βρέθηκε αποτελεσματικό.
ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟ RNAi: Σε ερευνητική φάση. Δεν υπάρχει εμπορικό σκεύασμα
SYMBEEOTIC: Εμπορικό σκεύασμα με προβιοτικά και πρεβιοτικά. Σε ερευνητική φάση.

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
 
ΦΟΥΜΙΝΤΙΛ Β. Αντιβιοτικό έχει προσωρινό και αβέβαιο αποτέλεσμα έναντι της Nocema cerane. Περιέχει την σταθεροποιητική ουσία δικυκλοεξυλαμίνη (DCH) η οποία παραμένει στο μέλι για τουλάχιστο 3 χρόνια, δεν επηρεάζεται από το φως ή τις όποιες θερμοκρασίες επεξεργασίας του μελιού. Ενσωματώνεται στο κερί όπου έχει αθροιστική δράση και δρα συνεργιστικά με ακαρεοκτόνες ουσίες που βρίσκονται στο κερί όπως είναι το φλουβαλινέιτ ή το κουμαφώς, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες ακμαίων μελισσών και γόνου. Η DCH είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, είναι γενετοξική και καρκινογόνος.
NOZEMAT ΚΑΙ ΤΟ NOZEMAPOL (αντιβιοτικά) Ρωσικά σκευάσματα περιέχουν ως δραστική ουσία το αντιβιοτικό μετρονιδαζόλη (metronidazole), το οποίο ανιχνεύεται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις στο μέλι (>0,1 μg/kg). Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέταξε την μετρονιδαζόλη στο παράρτημα ΙV του Καν.(ΕΕ) 37/2010, όπου περιλαμβάνονται ουσίες για τις οποίες δεν καθορίζεται κανένα επιτρεπτό ανώτατο όριο στις τροφές. Τα κατάλοιπα τους ανεξαρτήτως ορίων συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία έχουν μεταλλαξιογόνο και τερατογόνο δράση. Πρόσφατα η μετρονιδαζόλη ανιχνεύτηκε σε δύο ελληνικά μέλια (??) που ανήκαν σε μεγάλες εταιρείες τυποποίησης μελιού.
 
 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas