Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ



Κατά την περίοδο των τριών πρώτων ημερών, όπου η μέλισσα είναι ακόμη σε μορφή αυγού κολλημένο στον πυθμένα του κελιού, δεν τρέφεται από εξωτερική πηγή, απλά εσωτερικά γίνεται η διαίρεση και η αύξηση με πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Βασιλικός Πολτός,  πολλαπλασιασμός κυττάρων

Την τέταρτη και πέμπτη ημέρα (24 έως 48 ώρες σαν προνύμφη) τρέφεται με μια μικρή στάλα βασιλικού πολτού που απλώνουν οι νεαρές εργάτριες μέλισσες, στον πυθμένα του κελιού, αυτός βοηθά στην ταχεία ανάπτυξή της.

Εργατικός Πολτός, δημιουργία εξωσκελετού

Μετά και επί τέσσερις ημέρες και μέχρι να σφραγιστεί το κελί της, τρέφεται με τον εργατικό πολτό που είναι μείγμα γύρης και αραιωμένου μελιού με νερό.
 
 Μέλι, απόκτηση ενέργειας

Την πρώτη ημέρα σαν νύμφη (πλήρες έντομο), η μέλισσα με την έξοδο της από το κελί τρέφεται με μέλι.  Πάντα οδεύει προς τα επάνω για να φτάσει στα στεφανώματα, όπου υπάρχουν τα κελιά με το μέλι για να τραφεί. Το ίδιο συμβαίνει και με την βασίλισσα, μετά την έξοδό της από το βασιλικό κελί της ανεβαίνει προς τα στεφανώματα για να τραφεί μόνη της. Το πρώτο γεύμα που κάνει είναι από μέλι, μετά αρχίζουν να έρχονται τα πλούσια γεύματα του βασιλικού πολτού.

Τον κηφήνα την πρώτη στιγμή που εξέρχεται από το κελί του τον ταΐζουν και αυτόν με μέλι οι εργάτριες μέλισσες. Μετά από μερικές ώρες μπορεί και παίρνει μόνος του μέλι από τα ανοικτά κελιά μελιού.

Άλλες κατανομές τροφής

Μέρος του νέκταρος που κουβαλάνε οι συλλέκτριες καταλήγει στο δικό τους στομάχι, όπως και μέρος του νέκταρος που επεξεργάζονται οι εργάτριες μέσα στην κυψέλη κατακρατείται από τα στομάχια τους, τόσο για την διατροφή τους αλλά και για κάποια συστατικά αναγκαία για τον οργανισμό τους.
Η έλλειψη γύρης για μεγάλες περιόδους στην κυψέλη, αναγκάζει τις εργάτριες να αφαιρούν από το σώμα τους πρωτεΐνες για να ταΐσουν τις προνύμφες, με αποτέλεσμα να πεθάνουν, αφού πρώτα μικρύνει το μέγεθός τους

Οι συλλέκτριες που κουβαλάνε το νέκταρ όσο και οι υπόλοιπες ηλικίες των μελισσών στο εσωτερικό της κυψέλης που δέχονται το νέκταρ για να το μετατρέψουν σε μέλι, τρέφονται με την γύρη που ευρίσκεται σε μικρούς κόκκους μέσα στο νέκταρ. Ο μηχανισμός καθαρισμού του νέκταρος στο στομάχι των μελισσών που κατακρατεί αυτήν την γύρη, τις δίνει αρκετή ποσότητα για να συντηρείται και να γίνεται πιο ισχυρός ο εξωσκελετός τους.

Την περίοδο που οι νεαρές εργάτριες πλάθουν τον εργατικό πολτό, τρέφονται με μεγάλες ποσότητες γύρης, που τους αρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά την διαδικασία ταΐσματος της βασίλισσας με βασιλικό πολτό, πάντα υπάρχει περίσσευμα στα στοματικά μόρια των νεαρών εργατριών, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες μέλισσες που ευρίσκονται κοντά, να τον παίρνουν.

Η γύρη που τρέφονται οι μέλισσες είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο μετατρέπεται σε πρωτεΐνη και αποθηκεύεται στον οργανισμό τους. Η απώλεια πρωτεϊνών εγκυμονεί κινδύνους για το σώμα των μελισσών. Είναι γνωστό σε όλους ότι η έλλειψη γύρης για μεγάλες περιόδους στην κυψέλη, αναγκάζει τις εργάτριες να αφαιρούν από το σώμα τους πρωτεΐνες για να ταΐσουν τις προνύμφες, με αποτέλεσμα να πεθάνουν, αφού πρώτα μικρύνει το μέγεθός τους.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas