Επιστήμονες από το Arizona State University και το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής εξέτασαν πώς η γήρανση επηρεάζει την ικανότητα των μελισσών να βρουν το δρόμο τους.
Ενώ οι μέλισσες είναι συνήθως εντυπωσιακά θαλασσοπόροι, είναι σε θέση να διευθύνουν το δρόμο για το σπίτι τους μέσω πολύπλοκων τοπίων, μετά από τις επισκέψεις στα λουλούδια μακριά από τις φωλιές τους, η μελέτη αποκαλύπτει ότι η γήρανση εξασθενίζει στις μέλισσες την ικανότητα τους να σβήσουν τη μνήμη μιας ακατάλληλης φωλιάς ακόμη και μετά αφού η αποικία έχει εγκατασταθεί σ'ένα νέο σπίτι.
"Από προηγούμενες μελέτες, γνωρίζαμε ότι οι μέλισσες από παλιά χαρακτηριζόταν από κακό- μάθηση, όταν εκπαιδεύονταν σε οσμές λουλουδιών στο εργαστήριο", λέει ο Gro Amdam, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Ζωής στο κολλέγιο ASU των Φιλελευθέρων Τεχνών και Επιστημών.
Έτσι, θελήσαμε να δοκιμάσουμε κατά πόσο η γήρανση επηρεάζει επίσης και τη στάση απέναντι στη μάθηση που είναι σημαντικό για την επιβίωση μιας μέλισσας στην άγρια φύση
Μια μέλισσα είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος χορτονομέας μετά από τρεις έως τέσσερις ημέρες του χρόνου πτήσης, ο καθηγητής Amdam λέει. Ότι ώριμες μέλισσες έχουν εφαρμόσει δοκιμαστικά το δρόμο τους προς και από την κυψέλη για πέντε έως 11 ημέρες και οι παλιές μέλισσες είχαν περισσότερες από δύο εβδομάδες από το χρόνο πτήσης.
Για να ελέγξουν πόσο χρόνο θέλουν οι μέλισσες για να προσαρμοστούν σε μία άλλαγή τοποθεσίας του σπιτιού, οι ερευνητές εκπαίδευσαν μέλισσες για να πετάξουν σε μια νέα φωλιά, ενώ πρώην φωλιά τους ήταν κλειστή.
Οι ομάδες αποτελούνται από ώριμες και παλαιές μέλισσες που τους δόθηκαν αρκετές ημέρες για να μάθουν τη νέα θέση της κυψέλης τους και να σβήσουν από τη μνήμη τους τη πρώην φωλιά τους.
Οι επιστήμονες στη συνέχεια μετάφεραν την κυψέλη και ανάγκασαν τις ομάδες των μικτών ηλικίας μελισσών να επιλέγουν μεταξύ τριών εναλλακτικών τοποθεσιών φωλιάς, περιλαμβανομένης της πρώην φωλιάς.
Παλιές μέλισσες με τα συμπτώματα της γήρανσης προτίμησαν την πρώην φωλιά, παρά την εμπειρία που θα έπρεπε να τους είπε ότι ήταν άχρηστο
"Παρά το γεγονός ότι πολλές παλιές μέλισσες αποτυγχάνουν στην εκμάθηση καθηκόντων, έχουμε επίσης ανακαλύψει ότι μερικές ακόμη εκτελούν με αριστεία τα καθήκοντά τους», εξηγεί ο Daniel Münch, κύριος συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητής επιστημών της ζωής στη Νορβηγία.
Πηγή
Δημοσίευση σχολίου