Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΩΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ;


Οι μέλισσες δεν διαθέτουν το χάρισμα της ομιλίας, δεν έχουν κινητά και υπολογιστές και όμως επικοινωνούν. Με ποιους μηχανισμούς όμως;

Φανταστείτε τον αριθμό ατόμων μιας κυψέλης και τις ομάδες μελισσών με διαφορετική αρμοδιότητα να κατορθώνουν να συνεργάζονται, να διατηρούν και να αναπτύσσουν μια κοινωνία.

Αν και η όρασή τους δεν είναι εφάμιλλη του ανθρώπου, εντούτοις έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης.
 
Χιλιάδες οργανίδια (τριχίδια και οσφραντικές πλάκες) που βρίσκονται στις κεραίες των μελισσών τις Βοηθούν ώστε να αντιλαμβάνονται εντός και εκτός της κυψέλης πληθώρα πτητικών χημικών ενώσεων (εικ. 1 ].

Έτσι μπορούν να αντιληφθούν το άρωμα των λουλουδιών, την οσμή της κυψέλης τους ή την εισβολή ενός ξένου ατόμου.

Η εσωτερική επικοινωνία των μελισσών στηρίζεται στις φερομόνες
Χημικές ενώσεις υψηλής πτητικότητας που εκκρίνονται από εξωκρινείς αδένες και έχουν ως στόχο την επικοινωνία μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους.

Με Βάση τις φερομόνες οι μέλισσες αντιλαμβάνονται την ύπαρξη ή μη της βασίλισσας, την παρουσία γόνου προκειμένου να τον φροντίζουν, την ύπαρξη των κηφήνων, την ανάγκη για προστασία της κυψέλης τους, την εκδήλωση επιθετικότητας και άλλα.

Φανταστείτε μια κυψέλη με χιλιάδες μέλισσες με την ανάγκη για οπτική διάγνωση προκειμένου να γίνει αισθητή η παρουσία της βασίλισσας.

Από την άλλη σκεφτείτε ότι όλη η αρμονική λειτουργία της κυψέλης στηρίζεται σε μια οσμητική ισορροπία
Αναλογιστείτε πως εμείς επιδρούμε όταν εισάγουμε έντονα και οσμηρά υλικά, όπως για παράδειγμα τη θυμόλη για τη θεραπεία της Βαρρόα.

Αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι να γίνονται οι εφαρμογές με το σωστό τρόπο και την κατάλληλη δοσολογία.

Οι μέλισσες επίσης επικοινωνούν με δονήσεις που αντιλαμβάνονται με το όργανο Johnston.

Πρόκειται για μεμβρανώδη κατασκευή αντίστοιχη του τυμπάνου των αυτιών του ανθρώπου που βρίσκεται στις κεραίες των μελισσών και από τις ταλαντώσεις του οποίου γίνονται αντιληπτές στις μέλισσες οι δονήσεις.

Τέλος η μεταξύ τους επικοινωνία σε μικρότερο Βαθμό στηρίζεται και στην όραση των μελισσών.


Εικ. 1: Χιλιάδες τριχίδια και οσφραντικές πλάκες που βρίσκονται στις κεραίες των μελισσών τις βοηθούν να αντιλαμβάνονται πληθώρα οσμών

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas