Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 28-9-2020 ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 04-10-2020


Όπως έγκαιρα σας είχαμε ενημερώσει μέσα από τις εκτιμήσεις μας αλλά και από τις αναλυτικές μας καθημερινές προγνώσεις, τις τελευταίες ώρες/ημέρες, το σκηνικό του καιρού έχει αλλάξει σημαντικά ιδιαίτερα στην δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα όπου εκδηλώθηκαν/εκδηλώνονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ από την έλευση του ψυχρού μετώπου επηρεάστηκε και μεγάλο μέρος της βόρειας Ελλάδας από πολύ αξιόλογα φαινόμενα. Πιο τοπικά παρέμειναν τα φαινόμενα στα υπόλοιπα νότια - νοτιοανατολικά ηπειρωτικά ενώ εντελώς διαφορετικό διατηρήθηκε το σκηνικό του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου καθώς παρέμεινε η καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Στην τελευταία μας εκτίμηση σας είχαμε μιλήσει και για μία δεύτερη ατμοσφαιρική διαταραχή (αφού θα έχει προηγηθεί ένα «καιρικό διάλειμμα» την Κυριακή), το διήμερο Δευτέρας - Τρίτης, η οποία και πάλι πρωτίστως θα επηρεάσει την δυτική Ελλάδα από βροχές και καταιγίδες και πιο τοπικά τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, επιμένουν για αυτήν την νέα επιδείνωση του καιρού και έτσι από την Δευτέρα το πρωί και από τα δυτικά θα πρέπει να περιμένουμε νέες βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, φαινόμενα τα οποία θα μας απασχολήσουν περίπου μέχρι την Τρίτη το βράδυ, ωστόσο θα έχουν αρκετά επιλεκτικό και σταδιακά πιο εξασθενημένο χαρακτήρα.

Η αιτία αυτής της νέας επιδείνωσης του καιρού, θα είναι η αποκομμένη πλέον ψυχρή λίμνη η οποία για τις επόμενες ώρες θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της πάνω από την κεντρική Ευρώπη και σταδιακά θα παρουσιάζει σημάδια εξασθένισης. Το νότιο τμήμα αυτής της ψυχρής λίμνης, θα φέρει μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από την Ιταλία στην περιοχή μας.


Οι περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν περισσότερο κατά την διάρκεια της Δευτέρας, είναι τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά Ελλάδα και η δυτική Πελ/νησος με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι έντονα. 

 Σταδιακά η επιδείνωση θα επεκταθεί και ανατολικότερα δίνοντας βροχές σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας και της κεντρικής - βόρειας Πελ/νησου. Σε αυτές τις περιοχές όμως τα φαινόμενα θα είναι πιο τοπικά. Ανεπηρέαστα θα μείνουν και πάλι τα νησιά του Αιγαίου με πιθανή εξαίρεση τις Σποράδες, όπου ίσως μέσα στην ημέρα δεχθούν κάποιες τοπικές βροχές.



Χάρτης υετού για το μεσημέρι της Δευτέρας από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF!!



Σημαντικό επίσης να αναφέρουμε το γεγονός πως τόσο την Δευτέρα όσο και την Τρίτη, θα υπάρχουν μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βορειοδυτικής και νοτιοανατολικής χώρας, καθώς στα δυτικά και τα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά πιο χαμηλές και θα συμβαδίζουν με την εποχή που διανύουμε, ενώ αντίθετα στα νοτιοανατολικά και ιδιαίτερα στα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου θα παραμείνουν σε σχεδόν καλοκαιρινά επίπεδα. Από την Τρίτη το βράδυ όμως και εκεί οι θερμές αέριες μάζες θα πρέπει σταδιακά να υποχωρήσουν και θα επικρατήσουν πλέον φυσιολογικές θερμοκρασίες.


Διάταξη αερίων μαζών στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο περίπου 1500 μέτρων) για την Τρίτη σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο GFS. Παρατηρήστε πως όσο πιο βορειοδυτικά στην χώρα μας, τόσο πιο σκούρο πράσινο είναι το χρώμα που κυριαρχεί, οπότε και θα επικρατήσουν φθινοπωρινές θερμοκρασίες. Αντίθετα όσο πιο νοτιοανατολικά, τόσο πιο έντονο κόκκινο γίνεται το χρώμα και σε αυτές τις περιοχές θα επικρατήσουν καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Σταδιακά όμως αυτές οι θερμές αέριες μάζες από το βράδυ της Τρίτης και κυρίως την Τετάρτη, θα αποχωρήσουν!!


Από πλευράς ανέμων, αυτό το διήμερο θα κυριαρχήσει το νοτιοδυτικό ρεύμα σε ολόκληρη την χώρα και θα είναι τοπικά ισχυρό, ιδιαίτερα στο βόρειο Ιόνιο. Από το βράδυ της Τρίτης όμως αναμένεται σταδιακή στροφή των ανέμων σε ΒΔ με την ένταση να μην ξεπερνά σε γενικές γραμμές τα 5 με 6 Μποφόρ.

Το τριήμερο Τετάρτη/Πέμπτη/Παρασκευή, φαίνεται ότι θα επικρατήσει γενικά πολύ καλός καιρός σε ολόκληρη σχεδόν την χώρα, ενώ ίσως το μεσημέρι και το απόγευμα της Πέμπτης εκδηλωθούν κάποια πολύ τοπικά και ασθενή φαινόμενα στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε απολύτως φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ενδεικτικά κατά μέσο όρο οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά θα κυμαίνονται μεταξύ 24 και 26 βαθμών Κελσίου, ενώ στα νησιά μεταξύ 23 με 25 βαθμών Κελσίου.

Τέλος όσον αφορά το Σ/Κ, αν και βρισκόμαστε χρονικά αρκετά μακριά, διαφαίνεται μία δυναμική ατμοσφαιρική διαταραχή από την ατλαντική ροή, η οποία δείχνει να εισχωρεί αρκετά νότια στην Ευρώπη και στην περιοχή της Μεσογείου. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο δυτικά ή ανατολικά στην Μεσόγειο θα κατέλθει αυτή η διαταραχή, φαίνεται όμως ότι την Κυριακή θα καταφέρει να επιδεινώσει τον καιρό στην δυτική Ελλάδα και να δώσει βροχές και καταιγίδες (θα το εξετάσουμε καλύτερα τις επόμενες ημέρες). Παράλληλα την Παρασκευή και το Σάββατο διαφαίνεται και μία άνοδος της θερμοκρασίας, πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, η οποία όμως θα είναι αρκετά σύντομη.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει θα φροντίσουμε να σας ενημερώσουμε με νέο άρθρο ενώ παράλληλα θα εκδίδονται και τα καθημερινά δελτίακαιρού. Να είστε όλες και όλοι καλά και να έχετε μία πολύ καλή εβδομάδα!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας 

https://www.hellasmeteo.gr

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas