Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ας γνωρίσουμε το Παλιούρι



Παλιούρι το αγκάθι του Χριστού


Λέγεται ότι από αυτό το φυτό ο Ρωμαίος στρατιώτης έκανε το αγκάθινο στεφάνι που έβαλε στο κεφάλι του Χριστού πριν την σταύρωση του. Το παλιούρι είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος, ενίοτε και δέντρο πολύ ανθεκτικό που επιβιώνει και σε άγονα εδάφη. Έχει μικρά κίτρινα άνθη και σκληρά αγκάθια στους κλάδους. Στην Ήπειρο συναντάται στις πλαγιές του Ξηροβουνίου στους πρόποδες της Πίνδου.
Ανθίζει το Μάιο στις πρώιμες περιοχές και τον Ιούνιο στα οψιμότερα μέρη. Η ανθοφορία του διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες.

Είναι εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό με μεγάλη νεκταροέκκριση και ταυτόχρονη παραγωγή γύρης, έντονου κίτρινου χρώματος. Για την ανάπτυξη των μελισσιών έχει αξία εφάμιλλη του ρεικιού ή της καστανιάς. Μάλιστα οι βασίλισσες που γεννιούνται κατά την ανθοφορία του παλιουριού είναι ισάξιες αυτών που γεννιούνται στην καστανιά, λόγω του ότι είναι πολύ καλά ταϊσμένες.
Δυστυχώς όμως νεκταροέκκρισή του επηρεάζεται αρνητικά από τον άνεμο, ο οποίος στεγνώνει το νέκταρ και τη βροχή η οποία το ξεπλένει. Γι αυτό το λόγο είναι δύσκολο να πάρουμε αυτούσιο μέλι παλιουριού. 
Συνήθως τα μελίσσια εδώ συμπληρώνουν τις κηρήθρες που είχαν ξεκινήσει στις προηγούμενες ανθοφορίες και δεν τρυγήθηκαν. Το μέλι πάντως που παράγεται από αυτό το φυτό είναι πολύ καλής ποιότητας, με ανοιχτό κίτρινο χρώμα και καλό ιξώδες. Κάποιες χρονιές πριν την άνθηση του έχει παρατηρηθεί ότι μαζεύει αφίδες οι οποίες καλύπτουν τα φύλλα του και δημιουργούν μελίτωμα το οποίο είναι εκμεταλλεύσιμο από τις μέλισσες.


Το Παλιούρι ή Πάλιουρας ή τσαλί είναι θάμνος φυλλοβόλος ύψους 2-4 μέτρα με πολλά κλαδιά γεμάτα σε όλο το μήκος μυτερά αγκάθια.
Ανήκει στη Τάξη RHAMNALES,οικογένεια RHAMNACEAE 
Γένος-είδος Paliurus aculeatus.
Κάποτε ήταν το βασικό υλικό των περιφράξεωνσε όλες τις αυλές των σπιτιών στα χωριά μας.
Το παλιούρι το βρίσκουμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα σε βουνα σε θαμνότοπους και άγονες περιοχές.
Είναι απο τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά αν το ευνοήσει ο καιρός.Βροχές και ξηροί-ζεστοί άνεμοι κατα την ανθοφορία σταματούν την έκκριση νέκταρ.
Αντίθετα με υγρασία και ζέστη δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη χρώματος πορτοκαλί.Επίσης το μέλι δεν κρυσταλλώνει γρήγορα.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas