Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Εσείς βάζετε σωστά τα πλαίσια και τους ορόφους στα μελίσσια σας;


Διαβάστε πώς θα τοποθετήσετε σωστά τις πρώτες κηρήθρες και τον τρόπο που θα προσθέσετε πατώματα στα μελίσσια σας, με απλά σχήματα:
Η προσθήκη των πλαισίων είναι καθοριστικός μελισσοκομικός χειρισμός για την μετέπειτα ανάπτυξη του σμήνους. Πότε και πώς πρέπει να προσθέσουμε πλαίσια; Και τι είδους πλαίσια; παλιά, περσινά, ή φύλλα κηρήθρας; Σε τι διάταξη πρέπει να είναι τα πρώτα πλαίσια στον όροφο και πώς στον εμβρυοθάλαμο;
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Το μελισσοσμήνος βγαίνει σιγά σιγά από το χειμώνα με λίγα πλαίσια. Αυτά μπορεί να είναι 4-5 (Β.Ελλάδα) μέχρι 7-8 (Ν.Ελλάδα). Για παράδειγμα ένα μελίσσι 6-7 πλαισίων, στη Ν.Ελλάδα, που βγαίνει από το χειμώνα αυτές τις ημέρες.  Το μελίσσι έχει την εξής διάταξη (Σχήμα 1)

                                             Διάταξη πλαισίων κυψέλης
                          Σχήμα 1: Μελίσσι όπως βγαίνει από το χειμώνα

Όταν λοιπόν δούμε ότι οι μέλισσες καλύπτουν πλέον καλά όλα τα πλαίσια, θέλουμε να αυξήσουμε το χώρο στην κυψέλη προσθέτοντας πλαίσια. Τα πλαίσια αυτά είναι κηρήθρες παλαιότερων ετών, που έχουμε αποθηκεύσει το χειμώνα. Αυτά θα προστεθούν εκεί που τελειώνει ο γόνος και αρχίζει το μέλι, όπως φαίνεται στο Σχήμα 2. Σημ: Εάν δεν έχουμε περσινές κηρήθρες, αλλά μόνο νέα φύλλα κηρήθρας, η θέση που τα προσθέτουμε είναι η ίδια. Η διαφορά είναι ότι το μελίσσι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να αναπτυχθεί (προσθέτουμε μία μία τις κηρήθρες), περισσότερη πρόσθετη τροφή (σιρόπι 1:1), υψηλότερες θερμοκρασίες και καλή ανθοφορία.


                                    Προσθήκη πλαισίων σε μελίσσι
                       Σχήμα 2: Προσθήκη κηρηθρών στο τέλος του γόνου

Έτσι τώρα το μελίσσι θα είναι μεγαλύτερο, η βασίλισσα θα αρχίσει να γεννάει στις περσινές κηρήθρες και να καταναλώνει μέλι και γύρη για την εκτροφή του γόνο. Μετά από μερικές εβδομάδες, και ανάλογα με την εποχή και τον καιρό, θα χρειαστεί να προσθέσουμε πάλι κάποιες περσινές κηρήθρες, πάλι με την ίδια λογική, εκεί που τελειώνει ο γόνος.

Προσθήκη ορόφου (2 τρόποι)

Κάποια στιγμή, όταν το μελίσσι έχει 10 πλαίσια, από τα οποία 7-8 είναι γόνος, και οι συνθήκες ευνοϊκές (αύξηση θερμοκρασίας, διάρκεια ηλιοφάνειας, ανθοφορίες, κτλ) προκύπτει η ανάγκη αύξησης χώρου στο μελίσσι. Τότε πρέπει να προσθέσουμε όροφο (πάτωμα) στο μελίσσι. Ανάλογα με το τι υλικό διαθέτουμε (φύλλα ή έτοιμες περσινές/παλιές κηρήθρες) και την δυνατότητα ανάπτυξης που κρίνουμε ότι μπορεί να έχει το μελίσσι, προσθέτουμε ανάλογο υλικό.

1. Προσθήκη ορόφου χωρίς να ανεβάσουμε γόνο από τον εμβρυοθάλαμο

Τοποθετούμε τις περσινές κηρήθρες στο κέντρο, μετά τα φύλλα κηρήθρας εκατέρωθεν, και τέλος, στις 2 άκρες, τις πιο παλιές (μαύρες) κηρήθρες που θα πάνε μετά τη φετινή χρονιά, για αντικατάσταση (Σχήμα 3)


                                       Προσθήκη ορόφου σε μελίσσι
                           Σχήμα 3: Προσθήκη ορόφου με 5 πλαίσια

Αν δεν έχουμε πολλές παλιές κηρήθρες, βάζουμε μόνο 2 στις άκρες και στη μέση άχτιστα φύλλα.
                                    Προσθήκη ορόφου με 10 πλαίσια
                           Σχήμα 4: Προσθήκη ορόφου με 10 πλαίσια

Προσωπικά προτιμώ να προσθέτω όλο τον όροφο απευθείας στο μελίσσι. (Σχήμα 4). Με τον τρόπο αυτό το μελίσσι αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και χτίζει 5 κηρήθρες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να επισκεφθούμε το μελισσοκομείο για 10-15 μέρες, αφού έχουμε ήδη προσθέσει και τα 10 πλαίσια του ορόφου.

2. Προσθήκη ορόφου και ταυτόχρονο ανέβασμα σφραγισμένου γόνου.

Πολλοί μελισσοκόμου, για να διευκολύνουν την ανάπτυξη, ανεβάζουν και 1-2 πλαίσια με σφραγισμένο γόνο, στον όροφο. Η υπόλοιπη διάταξη παταμένει ίδια, δηλαδή δίπλα στο γόνο περσινές κηρήθες, μετά φύλλα, και στις άκρες παλιά πλαίσια. Στις 2 θέσεις από τις οποίες αφαίρεσαν το γόνο στη γονοφωλιά, βάζουν είτε περσινές κηρήθρες είτε φύλλα κηρήθρας, τοποθετώντας τα στις θέσεις 2 και 8.
Θεωρώ ότι ένας τέτοιος μελισσοκομικός χειρισμός δεν είναι πάντα απαραίτητο, αλλά μπορούν να το δοκιμάσουν κυρίως οι αρχάριοι μελισσοκόμοι, καθώς είναι πιο σίγουρο ότι οι μέλισσες «θα πιάσουν» τον όροφο και θα χτίσουν τα φύλλα ευκολότερα.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas