Πατήστε την εικόνα για να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο You Tube

Σας προσκαλώ να κάνετε εγγραφή (SUBSCRIBED) στο κανάλι μας στο You Tube, για να βλέπετε πρώτοι τα Video που ανεβάζουμε.Θα είναι ιδιαίτερη χαρά να μας στέλνετε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσει σας.

Αυτή την στιγμή μας ακολουθούν πάνω από 1000 άτομα και ελπίζουμε με την βοήθεια σας να γίνουμε περισσότεροι και να σας δίνουμε πάντοτε μια σωστή ενημέρωση.

Με εκτίμηση ο διαχειριστής Παναγιώτης Μούσουρας.


Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Ανοιξιάτικο Πεύκο 22/3/2018

Σταγόνα ανοιξιάτικου μελιτώματος Πεύκου – Δ. Τσέλιος

Το ανοιξιάτικο πεύκο προσελκύει χιλιάδες μελίσσια. Η μελιτοέκκριση είναι πιο εντυπωσιακή από τη φθινοπωρινή για δυο λόγους. Ο «εργάτης», το ωφέλιμο κοκκοειδές Marchalina hellenica , είναι μεγαλύτερος, τα μελίσσια μικρότερα σε μέγεθος και λιγότερα σε αριθμό στα πευκοδάση, έτσι ώστε οι σταγόνες της μελιτοέκκρισης να είναι πλέον εμφανείς στην άκρη της βαμβακάδας και να μουσκεύουν το έδαφος κάτω από τα κλαδιά των πεύκων.
Σε αντίθεση με τις εκκρίσεις του καλοκαιριού και φθινοπώρου που αποτελούν την «πρώτη ύλη» για την παραγωγή του ελληνικού πευκόμελου, οι εκκρίσεις της άνοιξης χρησιμεύουν κυρίως για την αποθήκευση μελιού, που θα χρησιμοποιήσουν οι μέλισσες για τη διατροφή του γόνου τον Απρίλιο-Μάιο, τότε που οι ανάγκες σε τροφές είναι πολύ μεγάλες. Τη φετινή χρονιά, το ανοιξιάτικο πεύκο ξεκίνησε καλά από τις αρχές Μαρτίου, ίσως και τα μέσα Φεβρουαρίου, αφού οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την εκμετάλλευση.


Μέγεθος του «εργάτη», του ωφέλιμου κοκκοειδούς Marchalina hellenica , αυτή την εποχή.

Μερικοί μελισσοκόμοι εκφράζουν την ανησυχία τους αυτές τις μέρες, παραμονές της 25ης Μαρτίου, ότι η μελιτοέκκριση οδεύει προς το τέλος της. Επί τόπου έρευνα (22 Μαρτίου) σε περιοχές της Χαλκιδικής, δείχνουν ότι η ανησυχίες είναι υπερβολικές. Οι σταγόνες στη βαμβακάδα είναι πολλές και είναι ακόμη διαυγείς (όταν εμφανισθούν πολλές κόκκινες σταγόνες στη βαμβακάδα, τότε η μελιτοέκκριση πλησιάζει στο τέλος της). Τηλεφωνική επικοινωνία με έμπειρους μελισσοκόμους στην Κασσάνδρα επιβεβαιώνουν τα ανωτέρω.  Πρόβλεψη ότι, παρά το γεγονός της έναρξης πτώσης ώριμου εργάτη και της γύρης που απελευθερώνουν τα πεύκα, η μελιτοέκκριση θα διαρκέσει περίπου μέχρι τις 10 Απριλίου.
Δημήτρης Τσέλιος
τ. Διευθηντής Ινστιτούτου Μελισσοκομίας ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε
τηλ. 6976027907

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου