21 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ - ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ!
Αυτή την περίοδο τα µελίσσια πρέπει να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν πολύ πληθυσµό για να εκµεταλλευτούν τις ανθοφορίες που έρχονται. Οι µέλισσες συλλέγουν άφθονο νέκταρ και γύρη από τις ανθοφορίες που υπάρχουν, όµως οι ανάγκες είναι πολύ µεγάλες λόγω της επέκτασης της γονοφωλιάς και της ραγδαίας αύξησης του πληθυσµού.
Οι σηµαντικότερες εργασίες αυτής της περιόδου είναι:
1. Ελέγχουµε τα αποθέµατα τροφής. Παρόλο που οι µέλισσες συλλέγουν πολλές τροφές, οι ανάγκες είναι πολύ µεγάλες λόγω της συνεχούς εκτροφής γόνου και ενδέχεται η κατανάλωση να είναι µεγαλύτερη από την ποσότητα που συλλέγεται.
2. Επιθεωρούµε τα µελίσσια για την κατάσταση της βασίλισσας, την ποσότητα και την ποιότητα του γόνου, την παρουσία εχθρών και ασθενειών και τέλος την ύπαρξη βασιλικών κελιών σµηνουργίας.
3. Αν διαπιστώσουµε κάποια πάθηση, κάνουµε τους κατάλληλους χειρισµούς.
4. Κρατάµε καθαρό τον πυθµένα της κυψέλης.
5. Όπου χρειάζεται, κάνουµε διεγερτική τροφοδότηση.
6. Ενισχύουµε τα αδύνατα µελίσσια, παίρνοντας σφραγισµένο γόνο από µελίσσια δυνατά και υγιή.
7. Προβαίνουµε στις διαδικασίες πρόληψης της σµηνουργίας, ιδιαίτερα σε µελίσσια
δυνατά, µε πολύ πληθυσµό. Αν διαπιστώσουµε βασιλικά κελιά σµηνουργίας, προβαίνουµε σε καταστολή αυτής ή, επειδή ούτως ή άλλως είναι µια διαδικασία επίπονη και αµφιβόλου επιτυχίας, έχουµε το νου µας για να συλλάβουµε τον αφεσµό.
8. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να αντικαταστήσουµε τις γερασµένες ή ελαττωµατικές βασίλισσες, κάνοντας βασιλοτροφία.
9. Σε δυνατά και υγιή µελίσσια τοποθετούµε γυρεοπαγίδες για να χρησιµοποιήσουµε τη γύρη στην παρασκευή υποκατάστατων γύρης.
10. Κάνουµε τους κατάλληλους χειρισµούς για να επεκτείνουµε τη γονοφωλιά. Αυτοί
είναι:
α) Περιστροφή κατά 180ο των ακριανών πλαισίων της γονοφωλιάς, ώστε τα άδεια κελιά να µεταφερθούν προς το εσωτερικό.
β) Aπολέπιση των στεφανιών µελιού ώστε οι µέλισσες να µεταφέρουν το µέλι αλλού και να
δηµιουργηθεί χώρος για ωοτοκία.
γ) Οριζόντια µετατόπιση των κηρηθρών του γόνου για επέκταση της γονοφωλιάς (εικόνα 117)
ε) Σε µελίσσια που ξεχειµώνιασαν µε δύο πατώµατα, αυτή την περίοδο η βασίλισσα έχει µεταφερθεί στο πάνω πάτωµα λόγω υψηλότερης θερµοκρασίας και έχει αρχίσει να ωοτοκεί. Οι µέλισσες µαζεύουν γύρη στο κάτω πάτωµα και έτσι αυτή βρίσκεται µακριά από τον γόνο. Έτσι, κάνουµε αναστροφή πατωµάτων, κατεβάζοντας τη γονοφωλιά στο κάτω πάτωµα.
11. Αντικαθιστούµε τα παλιά πλαίσια µε φύλλα κηρήθρας ή κτισµένες κηρήθρες. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να αντικαταστήσουµε τις παλιές και µαυρισµένες κηρήθρες, βάζοντας φύλλα κηρήθρας, τα οποία οι µέλισσες κτίζουν γρήγορα.
12. Κάνουµε χωρισµό των µελισσιών για να τα πολλαπλασιάσουµε. Αν χωρίσουµε µια κυψέλη στα δύο, το νέο µελίσσι που δεν έχει βασίλισσα θα φτιάξει σύντοµα και έτσι θα αποκτήσουµε ένα νέο µελίσσι.
13. ∆ίνουµε προσοχή στους ψεκασµούς που γίνονται στους οπωρώνες για να µην έχουµε απώλειες µελισσών.
14. Λαµβάνουµε µέτρα για τις σφήκες, σε περιοχές που υπάρχει πρόβληµα. Η καταπολέµηση πρέπει να γίνει την άνοιξη µε παγίδες, όταν υπάρχουν µόνο βασίλισσες-σφήκες. Αν καταπολεµηθούν αυτές, δε θα υπάρξει πρόβληµα.
15. Οι σηµαντικότερες µελιτοφορίες της άνοιξης είναι: ακακία, ανοιξιάτικο πεύκο, δάφνη, βερικοκιά, δαµασκηνιά, βυσσινιά, κερασιά, µηλιά, λαδανιά, σινάπι, εσπεριδοειδή, θρούµπι, παλιούρι, παπαρούνα, φακελωτή, ενώ πολλά είναι τα µικρότερης σημασίας φυτά που ανθίζουν αυτή την περίοδο. Από τις ανθοφορίες αυτές, ο µελισσοκόµος δύναται να πάρει παραγωγή µελιού από το ανοιξιάτικο πεύκο, τα εσπεριδοειδή και το παλιούρι.
Δημοσίευση σχολίου