Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Πολύτιμα μαθήματα από τις μέλισσες και τα μυρμήγκια!


Μπορούμε να διδαχθούμε πολλά μελετώντας τα μυρμήγκια και τις μέλισσες, πως ζουν στις αποικίες τους και πως εργάζονται για το κοινό καλό.

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος, τα  μυρμήγκια και οι  μέλισσες λειτουργούν ως μέρος ενός συνόλου. Δεν μπορούν να επιβιώσουν ως μονάδες. Επιβιώνουν ως μέλη μιας ομάδας, και η επιβίωση της ομάδας είναι ο έμμεσος στόχος της ζωής τους. Δεν υπάρχει η έννοια της ζωής έξω από την ομάδα, ούτε η έννοια της ατομικότητας.

Αντίθετα, οι άνθρωποι διαπνέονται από το πνεύμα της ατομικότητας, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κρίνουν αρνητικά την έλλειψη ανεξαρτησίας στη ζωή των μυρμηγκιών και των μελισσών. Και όμως, αν κοιτάξουμε βαθύτερα  σε αυτά τα καταπληκτικά πλάσματα, μπορούμε να πάρουμε πολύτιμα μαθήματα για το πόσα μπορούμε να επιτύχουμε όταν εργαζόμαστε ομαδικά  για ένα υψηλότερο σκοπό.

Τα περισσότερα μυρμήγκια και μέλισσες έχουν καθορισμένους ρόλους εντός των κοινοτήτων τους, κάποιοι από τους οποίους υπαγορεύονται βιολογικά.
Λειτουργούν μέσα στα όρια των ρόλων τους χωρίς να δυσφορούν και δεν επιθυμούν να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι. Με τον τρόπο αυτό, συμβολίζουν την αυτογνωσία και την ταπεινότητα. Επιδεικνύουν ανιδιοτελή συμπεριφορά και εργάζονται για το κοινό καλό. Όπως τα μεμονωμένα κύτταρα ενός οργανισμού,  ζουν και πεθαίνουν όπως απαιτείται  για τη διατήρηση της ακεραιότητας ολόκληρου του σώματος, και όχι για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Είναι γεγονός πως ένα μυρμήγκι από μόνο του δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, όταν όμως γίνεται μέλος μιας ευρύτερης ομάδας το σύνολο λειτουργεί με απόλυτη αρμονία και άψογο καταμερισμό των καθηκόντων.

Η ανακάλυψη ότι τα μυρμήγκια μπορούν, μέσω μιας πολύπλοκης «δικτύωσης», να επεξεργάζονται πληροφορίες «αποδοτικότερα και από το Google», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, είναι βεβαίως σημαντική για τη βιολογία και την οικολογία, παράλληλα όμως ανοίγει και άλλες, ευρύτερες οδούς. Οι γερμανοί και κινέζοι επιστήμονες διεξήγαγαν τη μελέτη τους με στόχο την καλύτερη κατανόηση των θεμελιωδών μοτίβων σε μη γραμμικά φαινόμενα και θεωρούν ότι το μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο σε άλλα ζώα ή στον άνθρωπο αλλά και σε πολλά και διαφορετικά άλλα πεδία όπως οι υπηρεσίες δικτύου ή τα έξυπνα συστήματα μεταφορών. «Τα μυρμήγκια συλλογικά σχηματίζουν ένα υψηλής απόδοσης σύνθετο δίκτυο» εξήγησε ο κ. Κουρτς «και αυτό είναι κάτι που συναντάμε σε πολλά φυσικά και κοινωνικά συστήματα».

Τα μυρμήγκια και οι μέλισσες μπορούν να μας εμπνεύσουμε για να κατανοήσουμε πλήρως τι μπορούμε να προσφέρουμε και να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για την επιδίωξη στόχων που θα ωφελήσουν όλη την ανθρωπότητα. Είτε πρόκειται για την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της πείνας, ή την ανατροφή ευτυχισμένων παιδιών. Κάθε ένας από εμάς έχει κάποιες επίκτητες ικανότητες και δεξιότητες. Αν τις αξιοποιήσουμε  εφαρμόζοντας τη σοφία των μυρμηγκιών και των μελισσών, τότε μπορεί να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για την ανθρωπότητα.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas