Έδεσμα παραδοσιακό που το συναντάμε σε όλη την Κρήτη, με πολλές και διαφορετικές γεμίσεις. Τις Απόκριες, μετά την Κρεατινή εβδομάδα, ακολουθεί η Τυρινή Εβδομάδα, όπου οι νοικοκυρές ετοιμάζουν αυτά τα γαλακτερά φαγητά και γλυκίσματα, για να κεράσουν τους φίλους τους. Ο συνδυασμός της Κρητικής κουζίνας που παντρεύει τα μοναδικά Κρητικά τυριά με το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, είναι μαγικός.
Εκτέλεση
Με το μοναδικό φύλλο «κιχί» της alfa !
Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μεταξύ τους. Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το κόβουμε σε δίσκους 10 εκ. με ένα κουπ πατ ή ένα πιάτο ή ένα ροδάκι ζύμης. Το σχήμα τους και το μέγεθός τους εξαρτώνται από το πόσο μεγάλα ή μικρά τα θέλουμε.
Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι φύλλου από μια κουταλίτσα γέμιση, βρέχουμε με λίγο νερό τις άκρες, με τα δάχτυλα, και κλείνουμε σε σχήμα φακέλου. Μπορούμε να κλείσουμε τα καλιτσούνια σε σχήμα μισοφέγγαρο ή σε σχήμα μακρόστενο. Δεν ξεχνάμε να πατήσουμε καλά με πιρούνι τις ενώσεις κάθε φύλλου. Αφού τελειώσουμε όλα τα καλιτσούνια, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 C στον αέρα, για περίπου 25’, μέχρι να ροδίσουν. Περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι και σερβίρουμε.
Συμβουλές
Όταν ψήνουμε στον αέρα μικρά γλυκά, τα ανεβοκατεβάζουμε στα μισά του ψησίματος και γυρίζουμε τα μέσα έξω, για ομοιόμορφο ψήσιμο και τραγανό αποτέλεσμα.
Πηγή
Δημοσίευση σχολίου