Το μέλι δεν περιέχει την κοινή κρυσταλλική ζάχαρη όπως ο περισσότερος κόσμος νομίζει και την γλυκύτητα του την αποκτά από φυσικές ουσίες με γλυκιά γεύση, όπως η φρουκτόζη και σε λιγότερο βαθμό η γλυκόζη (δεξτρόζη).
Τι να διαλέξουμε όμως στην καθημερινή μας διατροφή μέλι ή ζάχαρη; Η απάντηση σαφώς είναι: το μέλι. Ο λόγος βρίσκεται στα πολλά και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από το οποία δημιουργείται αυτή η απολύτως φυσική ουσία που μας γλυκαίνει χωρίς παράλληλα να μας προσδίδει πολλές θερμίδες : τα 100 γραμμάρια μελιού αποδίδουν 288 θερμίδες , ενώ τα 100 γραμμάρια ζάχαρης 394 θερμίδες.
Από τι αποτελείται το μέλι;
- Το μέλι περιέχει πάνω από 180 διαφορετικές χρήσιμες κυρίως ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, που το καθιστούν τρόφιμο απολύτως απαραίτητο για την διατροφή του ανθρώπου όλων των ηλικιών και καταστάσεων, ενώ η ζάχαρη δεν έχει τίποτα τέτοιο να μας προσφέρει.
- Το μέλι περιέχει 2 σημαντικούς μονοσακχαρίτες και την λεβουλόζη (φρουκτόζη) σε ποσοστό 39% και την γλυκόζη σε μορφή δεξτρόζης όμως σε ποσοστό 31%, σε αντίθεση με την κοινή ζάχαρη πού είναι δισακχαρίτης, αποτελείται από 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη και δεν περιέχει σχεδόν καθόλου χρήσιμα για την υγεία μικροθρεπτικά συστατικά. Σε γενικές γραμμές το μέλι περιέχει :
- υγρασία περίπου 16-17%,
- διάφορα σάκχαρα ή αλλιώς υδατάνθρακες κατά 77-78%,
- διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά κατά 6 %.
Πιο αναλυτικά, το μέλι αποτελείται από:
- Υδατάνθρακες.
- Οργανικά οξέα χρήσιμα για τον άνθρωπο όπως το γλυκονικό και το μυρμηκικό οξύ.
- Πρωτεΐνες και αμινοξέα.
- Μεταλλικά στοιχεία όπως το κάλιο, χλώριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο.
- Διάφορα ένζυμα όπως η ιμβερτάση και η διαστάση.
- Αναπλαστικά στοιχεία ή αλλιώς συμπλέγματα πρωτεϊνών που είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την υγεία.
- Βιταμίνες και κυρίως βιταμίνες Β1, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ.
- Φυσικές αρωματικές ουσίες και όχι συντηρητικά και χρωστικές.
- Κόκκους γύρεως σε μικρό όμως ποσοστό.
- Ίχνη βασιλικού πολτού.
Πηγή
Δημοσίευση σχολίου