Με αρκετούς
απλούς τρόπους μπορούμε να ξεχωρίσουμε το καλό μέλι. Η κρυστάλλωση του μελιού,
δηλαδή το ζαχάρωμα όπως συνηθίζουμε να το λέμε, συμβαίνει λόγω της μεγάλης
περιεκτικότητας του μελιού σε γλυκόζη. Αυτό δεν είναι ένδειξη νοθείας.
Για να
ξανακάνετε το μέλι ρευστό, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και βυθίστε το σε ένα
κατσαρολάκι με νερό στους 45-55 βαθμούς Κελσίου.
Mην το
βράσετε, γιατί θα χαθούν τα αρωματικά του στοιχεία και θα μειωθεί η θρεπτική
του αξία.
Γενικά όσο
πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει,
επομένως τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά του.
Για να
δείτε αν το μέλι που έχετε στο σπίτι είναι καλό μπορείτε να:
Επειδή η
πιο συνηθισμένη μέθοδος νοθείας του μελιού είναι με σιρόπι ζάχαρης τα οποία
διαλύονται εύκολα στο νερό, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι νοθευμένο θα
διαλυθεί στο νερό. Αντίθετα, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι αγνό θα
καταβυθιστεί αυτούσιο στον πάτο.
Το άρωμα
όσο και το χρώμα του μελιού έχουν σχέση μόνο με την προέλευση της πρώτης ύλης
και δεν είναι εκείνα τα στοιχεία που καθορίζουν την ποιότητα του μελιού.
Δημοσίευση σχολίου