Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΚΕΡΙ ΜΕΛΙΣΣΑΣ: 20 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!


Εάν είστε λάτρεις της φύσης, σίγουρα θα γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι το έργο της μέλισσας για τη φύση αλλά και για τον άνθρωπο. Τα εργατικά αυτά έντομα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα, όχι μόνο για το μέλι αλλά και για το κερί μέλισσας, το γνωστό μελισσοκέρι.

Το μελισσοκέρι – η φυσική ουσία που δημιουργούν και χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να κατασκευάσουν την κυψέλη τους – ενυδατώνει τα σκασμένα χείλη και χρησιμοποιείται επίσης ως κερί, και όχι μόνο. Ας δούμε 20 δημιουργικές χρήσεις και συμβουλές για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την εξαιρετική φυσική ουσία!

1.       Βάλσαμο για τα χείλη
Το συνηθισμένο βάλσαμο για τα χείλη με βάση το πετρέλαιο έχει απαίσια γεύση, ενώ δεν απορροφάται όπως πρέπει, οπότε πρέπει να εφαρμόζουμε συνεχώς βάλσαμο στα χείλια μας για να τα διατηρούμε ενυδατωμένα. Το βάλσαμο από μελισσοκέρι για τα χείλη είναι ιδανικό και για τις δύο καταστάσεις. Αφ΄ενός έχει ωραία γεύση (ή τουλάχιστον ανεκτή), αφ΄ετέρου λειτουργεί ως επίστρωση πάνω στο δέρμα και είναι ανθεκτικό  στο σάλιο –  οπότε δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνετε συνεχώς την εφαρμογή.

2.       Ενυδατώνει το σώμα
Το κερί μέλισσας αποτελεί την ιδανική βάση για τη δημιουργία σπιτικών συνταγών για ενυδάτωση σώματος. Μπορείτε να αναζητήσετε ειδικές συνταγές για ενυδατικές λοσιόν στο διαδίκτυο.

3.       Φυσικό Μακιγιάζ
Τα είδη μακιγιάζ που βρίσκουμε στο εμπόριο περιέχουν πολλές συνθετικές χημικές ουσίες που μπορεί να μας χαρίζουν φυσική ομορφιά, αλλά έχουν παρενέργειες για το δέρμα μας. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να παρασκευάσετε μόνοι σας σπιτικό βάλσαμο χειλιών, foundation, μάσκαρα και άλλα καλλυντικά με κερί μέλισσας!

4.       Κερί για το μουστάκι ή το μούσι
Το μελισσοκέρι είναι ιδανικό για να περιποιηθούν οι άνδρες το μουστάκι ή το μούσι τους και να του δώσουν λάμψη και γυαλάδα. Αναζητήστε συνταγές και δείτε πώς οι Amiche περιποιούνται το δικό τους μούσι και μετά ετοιμάστε το δικό σας μελισσοκέρι γενειάδας – δείτε τη διαφορά!

5.       Πλεξίδες και ράστα
Το φυσικό μελισσοκέρι προστατεύει και δυναμώνει τα μαλλιά όταν τα κάνουμε ράστα ή πλεξίδες.

6.       Κρέμα ενάντια στον κνησμό
Το κερί μέλισσας είναι ιδανικό για τον ερεθισμό του δέρματος. Αν υποφέρετε από χρόνια ξηροδερμία, ή άλλες δερματικές παθήσεις, μπορείτε να παρασκευάσετε σπιτική κρέμα με μελισσοκέρι, αναζητώντας συνταγές στο διαδίκτυο ή σε ειδικά καταστήματα που εμπορεύονται το ειδικό αυτό κερί.

7.       Βάλσαμο για την ανακούφιση από πόνους
Χρησιμοποιήστε το φυσικό μελισσοκέρι ως βάση για σπιτική αλοιφή που θα σας ανακουφίσει από τους πόνους.

8.       Εναλλακτική λύση τσίχλας
Δεν υπάρχει ειδική συνταγή. Απλά μασήστε ένα μικρό κομμάτι φιλτραρισμένο μελισσοκέρι μέχρι να διαλυθεί τελείως. Αυτή είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση ενάντια σε τσίχλες που είναι γεμάτες χημικά ή ζάχαρη. Ο τρόπος αυτός μπορεί να σας βοηθήσει να διακόψετε κακές συνήθειες όπως το φάγωμα νυχιών, ή το κάπνισμα!

9.       Αντικατάσταση πλαστικού περιτυλίγματος
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ελάχιστα γνωστές χρήσεις για το μελισσοκέρι είναι η χρήση του ως φυσικού υποκατάστατου για την πλαστική μεμβράνη. Αναζητήστε τρόπους προετοιμασίας στο διαδίκτυο για να δείτε πώς γίνεται (π.χ. Living Living Ideas, Debbie Wolfe). Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες μεμβράνες από μελισσοκέρι για μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση για το πλαστικό περιτύλιγμα.

10.     Περιποίηση ξύλινων σκευών
Μπορείτε να αλείψετε ξύλινα σκεύη, μπολ και άλλα ξύλινα αντικείμενα κουζίνας με κερί μέλισσας για να τα διατηρήσετε και να τα προστατεύσετε από τη θερμότητα και να αποφύγετε έτσι την ξήρανση και τη διάσπασή τους. Αναζητήστε οδηγίες στο Oak Tree Arts για ένα τέλειο παράδειγμα.

11.     Στίλβωση επίπλων
Όπως και με τα ξύλινα σκεύη, το κερί μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προστασία ξύλινων επίπλων όλου του σπιτιού μας. Δείτε πώς μπορείτε να παρασκευάσετε σπιτικό βερνίκι με κερί μέλισσας στο διαδίκτυο, όπως π.χ. στον ιστότοπο Lovely Greens.

12.     Σπιτικά κεριά
Το σπιτικό κερί από μελισσοκέρι έχει βραδύτερη καύση και καθαρίζεται πιο εύκολα από τα κεριά που βρίσκουμε στο εμπόριο και είναι φιλικό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Αναζητήστε οδηγίες στο διαδίκτυο και μην ξεχάσετε ότι το μελισσοκέρι θερμαίνεται περισσότερο από άλλα είδη κεριού, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί με το φυτίλι που θα επιλέξετε. Ένα φυτίλι με επένδυση από βαμβάκι είναι η καλύτερη επιλογή. Όσον αφορά το μέγεθος του φυτιλιού σας, εξαρτάται από τη διάμετρο των κεριών. Μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές από το κατάστημα που θα σας προμηθεύσει το φυτίλι. Διαφορετικά, αναζητήστε οδηγίες στο Busy Bee Candle Supply.

13.     Βουλοκέρι
Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, το λιωμένο μελισσοκέρι έχει χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία για να σφραγίσει γράμματα και παπύρους, με την εφαρμογή ενός λιωμένου τμήματος κεριού πάνω στην εγκοπή του φακέλου/παπύρου το οποίο στέγνωνε και σφράγιζε τον φάκελο. Το βουλοκέρι ήταν επίσης ένα είδος προσωπικής σφραγίδας του αποστολέα, ένα είδος επίσημης υπογραφής.

Μπορείτε να σφραγίσετε τις δικές σας επιστολές και προσκλήσεις κάνοντας το ίδιο. Απλά λιώστε την άκρη ενός κεριού από μελισσοκέρι, εφαρμόστε στον φάκελλο κι αφήστε να στεγνώσει – είναι μια σφραγίδα με στυλ! Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη δική σας σφραγίδα και να δώσετε τη δική σας ταυτότητα στην αλληλογραφία σας όπως τον παλιό καιρό!

14.     Ζωγραφική χωρίς τοξικά
Μπορείτε να κατασκευάσετε τις δικές μπογιές με μελισσοκέρι και φυσικές χρωστικές, αναζητώντας οδηγίες στον ιστότοπο Wee Folk Art. (Για τους πολυάσχολους γονείς που απλά δεν έχουν το χρόνο να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο, υπάρχουν πάντα ειδικά καταστήματα on-line για να προμηθευτούν μη τοξικές μπογιές).

15.     Λιπαίνει το φερμουάρ
Εφαρμόστε μια ελαφριά επίστρωση μελισσοκέρι στα φερμουάρ για να κλείσουν άνετα, χωρίς να σπάσουν. Επίσης η λίπανση τα βοηθάει να μην κολλήσουν και να ανοίγουν πιο εύκολα.

16.     Και στη ραπτική
Μια επίστρωση από μελισσοκέρι πάνω στην κλωστή βοηθά και ενισχύει τις κλωστές να μη σπάνε, ενώ γίνεται πιο εύκολο το ράψιμο, καθώς η κλωστή γλιστράει πιο εύκολα.

17.     Καθαριστικό μετάλλων
Μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε τη συσσώρευση μετάλλων και άλλων μολυσματικών ουσιών, τρίβοντας λίγο μελισσοκέρι πάνω στο σκεύος με ένα βαμβακερό πανί (ισχύει και την ισιωτική μαλλιών!)

18.     Λιπαντικό για παράθυρα, πόρτες και συρτάρια
Μπορείτε εύκολα με μια επίστρωση από μελισσοκέρι να λιπάνετε μηχανισμούς σε πόρτες, συρτάρια, παράθυρα κ.λπ. Έτσι θα απομακρύνετε και τυχόν ακαθαρσίες και σκουριές.

19.     Εύκολο βίδωμα
Το βίδωμα γίνεται πιο εύκολο με μια επίστρωση από μελισσοκέρι πάνω στη βίδα πριν τη χρήση. Έτσι, μπορείτε να απολαύσετε τη μαστορική!

20.     Προστατευτικό σκουριάς
Προστατέψτε το μεταλλικό μέρος των εργαλείων χειρός από τη σκουριά και των ξύλινων από την ξηρότητα με μια λεπτή επίστρωση από μελισσοκέρι – κάτι που θα παρατείνει και τη ζωή των εργαλείων σας και θα αποτρέψει τυχόν θραύση!

Συμβουλές για να διαχειριστείτε το μελισσοκέρι

Η εργασία με το κερί μπορεί να είναι μια διασκεδαστική εμπειρία που λειτουργεί ανταποδοτικά και μας χαρίζει ασφαλείς και φυσικές εναλλακτικές λύσεις για προϊόντα που είναι γεμάτα τοξίνες και τα χρησιμοποιούμε κάθε μέρα! Ας δούμε μερικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να δουλέψουμε το μελισσοκέρι και αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες τις σπιτικές συνταγές με το ιδιαίτερο αυτό κερί!

Τύποι από μελισσοκέρι

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι το φυσικό μελισσοκέρι βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία διαφορετικών χρωμάτων, γεγονός που οφείλεται στο χρονικό διάστημα που το μελισσοκέρι παραμένει μέσα στην κυψέλη  – αλλά και από ποια περιοχή της κυψέλης έγινε η συλλογή του. Ωστόσο, αν το μελισσοκέρι έχει μια γκριζωπή απόχρωση, ίσως το προϊόν να μην έχει φιλτραριστεί καλά και να περιέχει κάποιες ακαθαρσίες. Όταν το χρώμα είναι κιτρινωπό, τότε το κερί έχει φιλτραριστεί δύο ή τρεις φορές και ίσως είναι ελαφρώς ακριβότερο.
Εάν το μελισσοκέρι είναι λευκό, τότε, η γύρη έχει αφαιρεθεί εντελώς μέσω φιλτραρίσματος, ή έχει γίνει λεύκανση του κεριού για να αφαιρεθεί το κίτρινο χρώμα της γύρης.

Προστασία επιφανειών εργασίας

Πριν αρχίσετε να λιώνετε ή να δουλεύετε με μελισσοκέρι, καλύψτε πρώτα τις επιφάνειες εργασίας – μια καλή λύση είναι το χαρτί του κρεοπωλείου, ή μια ενισχυμένη λαδόκολλα. Για να προστατεύσετε το πάτωμα, βάλτε εφημερίδα ή κάποιο είδος μουσαμά. Επίσης, μην ξεχάσετε ότι τυχόν εργαλεία που έρχονται σε επαφή με το κερί θα είναι πιθανώς μόνιμα επικαλυμμένα με αυτό. Για το λόγο αυτό, καλύτερα να έχετε συγκεκριμένα εργαλεία που θα ξέρετε ότι μόνο με αυτά θα δουλεύετε το μελισσοκέρι.


Προσοχή στη Θερμοκρασία

Το λιώσιμο φροντίστε να το πραγματοποιήσετε σε μπεν μαρί για να αποφύγετε την καύση του κεριού. Επίσης, το λιώσιμο θα πρέπει να γίνεται αργά για να μην καταστραφεί, ή αποχρωματιστεί. Φροντίστε επίσης να φοράτε γάντια για να αποφύγετε τυχόν εγκαύματα.

Πού βρίσκουμε μελισσοκέρι

Μπορούμε να αναζητήσουμε μελισσοκέρι σε τοπικούς μελισσοκόμους, ή να αποτανθούμε σε ειδικά καταστήματα φυσικών καλλυντικών. Μπορούμε επίσης να προμηθευτούμε φυσικά σφαιρίδια κεριού ή κάποιες ράβδους από μελισσοκέρι και να δοκιμάσουμε τις δεξιότητές μας στην παρασκευή και κατασκευή υλικών από μελισσοκέρι – μια εξαιρετική εμπειρία σε κάθε περίπτωση.
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas