Ερωτήσεις σχετικά με το μέλι:
Το μέλι ενισχύει το ανοσοποιητικό;
Γιατί να επιλέξω μέλι αντί για ζάχαρη;
Το μέλι είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν άσθμα;
Το μέλι μειώνει το οξειδωτικό stress;
1. Το μέλι ενισχύει το ανοσοποιητικό;
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η διατροφή.
Το μέλι συγκεκριμένα διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες απέναντι σε προβλήματα που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό.
Έχει πλούσια θρεπτική αξία, αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ παράλληλα προσφέρει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν στην αύξηση των αντισωμάτων.
2. Γιατί να επιλέξω μέλι αντί για ζάχαρη;
Με 64 θερμίδες ανά κουτάλι σούπας, το μέλι είναι ένα προϊόν μέτριας περιεκτικότητας σε θερμίδες.
Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 5% των θερμίδων σε μια περιορισμένη υποθερμιδική δίαιτα των 1,200 kcals και σε 3-4% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σε μια δίαιτα 1500 έως 1.800 kcals.
Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση της επιτραπέζιας ζάχαρης με μέλι συνεισφέρει στην απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με μελέτες το μέλι μειώνει το αίσθημα της πείνας.
Οι ερευνητές σύγκριναν τις επιδράσεις του μελιού και της ζάχαρης σε υγιείς γυναίκες και διαπίστωσαν ότι το μέλι είχε λιγότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος από ό, τι η κανονική επιτραπέζια ζάχαρη.
Αυτό είναι σημαντικό για τον έλεγχο της όρεξης, καθώς οι απότομες μεταβολές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν πείνα, ακόμα κι αν δεν χρειάζεστε πραγματικά περισσότερο φαγητό.
Όλα τα παραπάνω, καθιστούν το μέλι ιδανική επιλογή για όσους βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα διατροφής.
3. Το μέλι είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν άσθμα;
Το μέλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως φυσική λύση για τη θεραπεία της φλεγμονής, του βήχα και του πυρετού.
Είναι γνωστή πλέον η ικανότητα του μελιού να δρα ως παράγοντας μείωσης των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άσθμα ή ως προληπτικός παράγοντας για την αποφυγή της εμφάνισης άσθματος.
Η χρόνια βρογχίτιδα και το βρογχικό άσθμα αντιμετωπίστηκαν με χορήγηση μελιού από το στόμα σε μοντέλα ζώων.
Επιπλέον, μια μελέτη που έγινε από τους Kamaruzaman et al. έδειξε ότι η θεραπεία με μέλι, πρώτον, αναστέλλει αποτελεσματικά την φλεγμονή των αεραγωγών που προκαλείται από την ωαλβουμίνη, μειώνοντας τις συσχετιζόμενες με το άσθμα ιστοπαθολογικές μεταβολές στον αεραγωγό, και δεύτερον εμποδίζει την εμφάνιση άσθματος.
Ωστόσο, απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για τη διερεύνηση αυτών των επιδράσεων του μελιού με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών με τους οποίους το μέλι μειώνει τα συμπτώματα του άσθματος.
4. Το μέλι μειώνει το οξειδωτικό stress;
Το μέλι έχει βρεθεί ότι αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών που έχουν την ικανότητα να «καταπολεμούν» τις ελεύθερες ρίζες και να μειώνουν δηλαδή το οξειδωτικό stress.
Το οξειδωτικό στρες προκαλεί δομικές και λειτουργικές βλάβες στις πρωτεΐνες, τα λιπίδια και τα νουκλεϊκά οξέα που οδηγούν σε πολλές βιολογικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης, καρκινογένεσης και αθηροσκλήρωσης (Droge, 2002).
Προηγούμενες μελέτες αποκάλυψαν ότι μια διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες είναι συχνά συσχετισμένη με την εμφάνιση χαμηλότερου κινδύνου για πολλές χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, οι λοιμώξεις, τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, οι νευρολογικές ασθένειες κλπ.
Ως εκ τούτου, τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνονται από τη διατροφή μπορούν να εξισορροπήσουν τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας έτσι από την οξειδωτική βλάβη (BachFaig, 2011).
To μέλι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και άλλες πολυφαινόλες, οι οποίες του προσδίδουν την αντιοξειδωτική δράση (Molan, 2001).
Γεωργία Χονδρέλη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Δημοσίευση σχολίου