Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΘΛΑΣΙΜΕΤΡΟ ΜΕΛΙΟΥ



Η συγκομιδή του μελιού είναι ένα μεγάλο μέρος της μελισσοκομίας. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς οι μελισσοκόμοι γνωρίζουν πότε το μέλι είναι έτοιμο για συγκομιδή;
Ο συγχρονισμός παίζει σημαντικό ρόλο.

Στο τέλος μιας περιόδου νέκταρος ή μελιτώματος, όταν οι μέλισσες σφραγίσουν το μέλι που συλλέγουν, είναι συνήθως ασφαλές ο μελισσοκόμος να το τρυγήσει.

Αυτή τη στιγμή, εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η επιστήμη. Υπάρχει επιστήμη στη συλλογή του καταναλώσιμου μελιού με τη χρήση του διαθλασίμετρου.

Το διαθλασίμετρο μελιού είναι μια μικρή, φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της περιεκτικότητας του μελιού σε υγρασία πριν και μετά από τη συγκομιδή του από τον μελισσοκόμο.


Γιατί να χρησιμοποιήσετε ένα διαθλασίμετρο μελιού πριν από τη συγκομιδή του μελιού;

Πώς μπορώ να αποτρέψω τη ζύμωση του μελιού;

Πώς μπορώ να ξέρω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή του μελιού;


Σε αυτό το σημείο χρησιμεύει το διαθλασίμετρο μελιού.

Εάν το μέλι συλλεχθεί πολύ νωρίς, η περιεκτικότητα σε υγρασία μπορεί να είναι πολύ υψηλή. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ζύμωση του μελιού στα βάζα.

Εάν το μέλι αποθηκευτεί λανθασμένα μετά την εξαγωγή, η περιεκτικότητά του σε νερό μπορεί να αυξηθεί. Τα πλαίσια του μη σκεπασμένου μελιού πριν από την εξαγωγή μπορούν επίσης να απορροφήσουν υγρασία και έτσι να αυξήσουν την περιεκτικότητα του μελιού σε νερό.

Το ποσοστό του νερού στο μέλι εξαρτάται από την προέλευση του νέκταρος ή μελιτώματος, την ωριμότητα του μελιού και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κλίμα, ο καιρός και η αποθήκευση.

Η περιεκτικότητα του μελιού σε νερό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό αν το μέλι μπορεί να παραμείνει φρέσκο.

Όσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νερό, τόσο καλύτερα διατηρείται το μέλι αν και υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις αμιγών μελιών που έχουν ως χαρακτηριστικό τις υψηλές σε υγρασία τιμές (π.χ. το μέλι κουμαριάς)

Ως μελισσοκόμος, το να μπορείτε να παράγετε μέλι με τη “σωστή” περιεκτικότητα σε υγρασία είναι επιτακτική ανάγκη, ιδίως αν σκοπεύετε να πουλήσετε το μέλι σας ή να το αποθηκεύσετε.

Τα πράγματα πάνε στραβά όταν το μέλι με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία συλλέγεται και στη συνέχεια αποθηκεύεται λανθασμένα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζύμωση του μελιού.

Αυτό θα το καθιστούσε ακατάλληλο για μεταπώληση.

Η ιδανική περιεκτικότητα του μελιού σε υγρασία


Η ιδανική περιεκτικότητα του μελιού σε υγρασία είναι περίπου 16-18%, και ιδανικά, όχι μεγαλύτερη από 20%. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι μελιού ανέχονται πολύ ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία χωρίς να χαλάσουν.

Για να δείτε την υγρασία αλλα και τα χαρακτηριστικά που έχουν Ελληνικά μέλια πατήστε στο παρακάτω άρθρο:
“Συστατικά & Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των κυριότερων κατηγοριών αμιγών Ελληνικών Μελιών”

Πώς λειτουργεί το διαθλασίμετρο μελιού


 

Η “διάθλαση” χαρακτηρίζει την κίνηση του φωτός κατά την είσοδό του σε ένα υγρό, το φως αλλάζει κατεύθυνση κατά την επαφή του με ένα υγρό.

Ωστόσο, η κίνηση του φωτός εξαρτάται από την περιεκτικότητα/συγκέντρωση του υγρού.

Με το μέλι, η ποσότητα των σακχάρων επηρεάζει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το φως καθώς περνά μέσα από το μέλι και ένα πρίσμα στο εσωτερικό της συσκευής.

Το διαθλασίμετρο μετρά την κίνηση του φωτός και αντιστοιχίζει τις μετρήσεις σε μια κλίμακα.

Τα διαθλασίμετρα δεν χρησιμοποιούνται μόνο από τους μελισσοκόμους, αλλά και στη βιομηχανία τροφίμων και στα επιστημονικά εργαστήρια. Στα σπίτια, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή μαρμελάδας.

Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas