Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΣΤΟ ΦΕΚ ΤΟ ΜΕΤΡΟ 5.2 ΕΝΤΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΠΡΟΣΛΗΣΗ ΜΕ 45 ΕΚ.ΕΥΡΩ - ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ



Μετά το άρθρο του ΑγροΤύπου με τίτλο «Από μήνα σε μήνα πάει το Μέτρο 5.2 για την αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου», δημοσιεύθηκε επιτέλους το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση του προγράμματος. Στην επίσπευση της διαδικασίας βοήθησαν και οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

Η δράση είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταύλων, σε όσους επλήγησαν από τον Daniel.
Στο μέτρο εντάσσονται και οι μελισσοκόμοι. Η προκήρυξη για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα εκδοθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας από τον ΕΛΓΑ, με το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, το Υπομέτρο 5.2 αφορά «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα». Το καθεστώς, σύμφωνα με το ΦΕΚ, παρέχει στήριξη για αποκατάσταση ζημιών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, δηλαδή για ζημιές ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου, ανασύστασης (αντικατάστασης) ζωικού κεφαλαίου και αποκατάστασης κτιριακών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμούπου οφείλονται σε φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα.

Η στήριξη θα καταβάλλεται σε μία (1) έως και τρείς (3) δόσεις. Η πρώτη αίτηση πληρωμής της στήριξης αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και υποβάλλεται το αργότερο εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης πράξης.

Η ενίσχυση χορηγείται στο δικαιούχο απολογιστικά με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και το ύψος της υπολογίζεται με βάση τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες που έχουν εξοφληθεί και κρίνονται επιλέξιμες, μετά το διοικητικό έλεγχο της αίτησης πληρωμής.

Η αίτηση στήριξης ανακαλείται και τυχόν ενίσχυση ανακτάται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν δηλώνονται ψευδή στοιχεία με σκοπό τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του καθεστώτος. Ειδικά στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος αποκλείεται από το καθεστώς το ημερολογιακό έτος της μη συμμόρφωσης και το επόμενο,
β) όταν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας,
γ) όταν η πρώτη αίτηση πληρωμής δεν υποβάλλεται εντός των προθεσμιών,
δ) όταν δεν παρέχεται πρόσβαση στις λογιστικές εγγραφές που έχουν σχέση με την ορθή υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου,
ε) όταν ο δικαιούχος αρνείται ή εμποδίζει την επιτόπια επίσκεψη του διοικητικού ελέγχου ή τους ελέγχους του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου,
στ) όταν δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωσης της επενδυτικής πρότασης,
ζ) όταν διαπιστωθεί μη νόμιμη λειτουργία της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Το καθεστώς ενίσχυσης εφαρμόζεται σε όλη την Επικράτεια παρέχοντας στήριξη για αποκατάσταση ζημιών κεφαλαίου σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που αφορούν την:
α) ανασύσταση ζημιών φυτικού κεφαλαίου,
β) ανασύσταση ζημιών ζωικού κεφαλαίου και
γ) αποκατάσταση ζημιών κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, όσοι επλήγησαν από την θεομηνία Daniel το ποσοστό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών για πράξεις ανασύστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα.

Πάντως, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η προκήρυξη που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες θα αφορά μόνο κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Η αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου (δενδρώδεις καλλιέργειες) δεν θα περιλαμβάνεται στη δράση.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas