«Είναι δύσκολο για κάποιον να ασχοληθεί με το επάγγελμα της μελισσοκομίας στην χώρα μας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Μουγκοπέτρος, μελισσοκόμος από τα Καλάβρυτα, που έχει σχεδόν 220 μελισσοσμήνη.
«Είναι δύσκολο για κάποιον να ασχοληθεί με το επάγγελμα της μελισσοκομίας στην χώρα μας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Μουγκοπέτρος, μελισσοκόμος από τα Καλάβρυτα, που έχει σχεδόν 220 μελισσοσμήνη.
«Δυστυχώς με τις λανθασμένες πολιτικές δεν είναι βιώσιμοι οι μελισσοκόμοι.
Οι καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή μελιού της χώρας. Ο μελισσοκόμος είναι αναγκασμένος να είναι δίπλα στα μελίσσια και πρέπει ανά πάσα στιγμή να πάρει αποφάσεις για να γλυτώσει την παραγωγή του.
Είναι βέβαια και θέμα τύχης για να γλυτώσεις από μια καταστροφή. Προσωπικά φέτος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια δεν είχα μεγάλη απώλεια παραγωγής. Αλλά παρόλα αυτά δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επίσης σε γενικές γραμμές έχουμε μείωση της παραγωγής μελιού λόγω των καιρικών συνθηκών. Αρκεί να σας αναφέρω ότι στην Κυπαρισσία που πηγαίνω τον χειμώνα τα μελίσσια μου είχε πάνω από ένα μήνα να βρέξει.
Όμως δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες που έχουν πλήξει τον κλάδο. Είναι και τα προβλήματα που μας δημιουργούν τα δασαρχεία της χώρας στις μετακινήσεις μας.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μας αφήνουν να ανεβούμε πάνω στα βουνά. Ποιον θα ενοχλήσουμε;
Επίσης το καλοκαίρι στα δάση είναι πρόβλημα. Σε κάθε κλάδο υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί επαγγελματίες. Όμως δεν μπορεί να τιμωρείς έναν ολόκληρο κλάδο γιατί ένα μικρό ποσοστό δημιουργεί πρόβλημα. Ο σωστός επαγγελματίας ξέρει πως θα λειτουργήσει το καπνιστήρι του. Ποτέ ο μελισσοκόμος δεν πρόκειται να βλάψει το δάσος που του δίνει εισόδημα.
Βέβαια όλοι μας πρέπει να έχουμε απαιτήσεις αλλά και υποχρεώσεις. Δεν μπορεί το καλοκαίρι να μην βάζουμε νερό δίπλα στα μελίσσια. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιούμε δίχτυα όταν βάζουμε τα μελίσσια μας κοντά σε οικίες ή δρόμους για να μην ενοχλούμε τους άλλους. Ξέρω και σέβομαι κάποιους ανθρώπους που έχουν αλλεργίες. Και ο γείτονάς μου γεωργός όταν είναι να ψεκάσει να με ενημερώνει. Όλα είναι θέμα παιδείας, πρέπει να μάθουμε ότι το συμφέρον του γείτονα είναι και δικό μου συμφέρον.
Η μέλισσα κάνει ένα λειτούργημα. Μιλάνε για προστασία του περιβάλλοντος. Το επάγγελμά μας βοηθάει την φύση να παράγει τρόφιμα αλλά δεν έχει καμιά ενίσχυση για αυτό. Η πολιτεία δεν στηρίζει ένα νέο να ασχοληθεί με τον κλάδο μας.
Στα Καλάβρυτα προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα συνεταιρισμό αλλά οι ακιρικές συνθήκες δεν μας βοήθησαν να παράγουμε τις ποσότητες που πρέπει για να κάνουμε εξαγωγή. Στοπ εξωτερικό γνωρίζουν την ποιότητα του ελληνικού μελιού και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να το αγοράσουν. Για φτάσει στο επίπεδο να κάνεις εξαγωγές θα πρέπει να σε στηρίξει η πολιτεία.
Από το 2016 ασχολούμαι με το επάγγελμα και θα πρέπει να σας επισημάνω ότι υπάρχει μια αύξηση του κόστους κατά 300%. Μόνο οι τροφές της μέλισσας έχουν αυξηθεί κατά 200%.
Από την άλλη η ζήτηση λόγω των οικονομικών προβλημάτων έχει μειωθεί πάνω από 30%.
Οι ελληνοποιήσεις και οι αυξημένες εισαγωγές φτηνών μελιών φέρνουν «πίεση» στις τιμές παραγωγού. Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα είναι οι μίξεις (χαρμάνια) μελιών από διάφορες χώρες που τα πουλάνε σε χαμηλές τιμές.
Τελικά η μελισσοκομία έχει πολλά έξοδα και δεν αφήνει κάποιο σοβαρό έσοδο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να ασχοληθούν με άλλα επαγγέλματα για να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα και να παραμελούν τα μελίσσια τους.
Η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ είναι υποχρεωτική αλλά για να αποζημιωθεί ο μελισσοκόμος υπάρχει μια μεγάλη γραφειοκρατία. Πολλές φορές δεν αξίζει ο μελισσοκόμος να χάσει τον χρόνο του. Μόνο αν υπάρχουν μεγάλες ζημιές, όπως η θεομηνία στην Θεσσαλία, μπορεί να καταβληθούν κάποιες αποζημιώσεις σε σύντομο διάστημα.
Παράγω μέλι από έλατο, πεύκο, άνθη και ρείκι. Με τα έξοδα που υπάρχουν σήμερα τιμή παραγωγού κάτω από 6 ευρώ το κιλό στην χονδρική και 10 ευρώ στην λιανική δεν συμφέρει να πουλήσει ο μελισσοκόμος».
Παϊσιάδης Σταύρος
Δημοσίευση σχολίου