Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Αυστηροί έλεγχοι για τα παράνομα φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν


Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά για τη διάθεση παράνομων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. H νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο από 1.000 έως 30.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμό. Προβλέπεται ακόμη η κατάσχεση των παράνομων προϊόντων και επιβολή φυλάκισης από τρεις μήνες έως ένα έτος. Επιπλέον, οι παραγωγοί στερούνται τις ενισχύσεις και στην περίπτωση διαπίστωσης κατοχής, διακίνησης ή χρήσης αυτών των προϊόντων δεν λαμβάνουν όλες τις επιδοτήσεις στο σύνολό τους και χάνουν ακόμα και τα δικαιώματά τους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προχώρησαν πρόσφατα στην επιβολή ενός ακόμη προστίμου, ύψους αυτή τη φορά 3.300 ευρώ, σε επιχείρηση που διέθεσε στην αγορά φυτοπροστατευτικά προϊόντα των οποίων η άδεια διάθεσης στην αγορά έχει ανακληθεί, καθώς δεν τηρούνταν οι όροι με τους οποίους χορηγήθηκε η έναρξη ασκήσεως εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων από την άσκηση της εμπορίας γεωργικών φαρμάκων.
Το παράνομο φυτοφάρμακο είναι είτε σε λευκό μπουκάλι είτε σε μπουκάλι με ξενόγλωσση ετικέτα (συνήθως στη Βουλγαρική ή Τουρκική γλώσσα), εισάγεται είτε από παραγωγούς, είτε από «μεσάζοντες» Ελληνικής ή αλλοδαπής υπηκοότητας σε συσκευασίες μέχρι 20 λίτρα για να μπορεί να πουληθεί άμεσα, χωρίς παραστατικά ή με παραστατικά που το περιγράφουν παραπλανητικά ως λίπασμα, παρακάμπτοντας τελωνεία και υπηρεσίες ελέγχου. Με τα παράνομα φυτοφάρμακα, η ζημία στην εθνική οικονομία είναι πολλαπλή.
Στη χώρα μας τα απαγορευμένα σκευάσματα κυκλοφορούν μέσω παράνομων εισαγωγών, υπάρχουν όμως και τα αποθέματα που δεν έχουν αποσυρθεί.
Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές και οδηγίες, όπως αυτές εξεδόθησαν απ’ τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

- Η ετικέτα πρέπει να είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα - Να αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
- Η ετικέτα να αναγράφει τον κάτοχο της έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά).
- Να αναγράφει όλες τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης και προφυλάξεις στην ελληνική γλώσσα.
- Να αναφέρεται ότι πρόκειται για Εντομοκτόνο, Μυκητοκτόνο, κλπ., καθώς επίσης και οι επιβλαβείς οργανισμοί που καταπολεμά. Πωλούνται μόνον από επίσημα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων
- Μόνον καταστήματα που διαθέτουν υπεύθυνο επιστήμονα επιτρέπεται να πωλούν γεωργικά φάρμακα. Ζήτησε συμβουλές για τη χρήση του. Ζητάτε πάντα τιμολόγιο ή απόδειξη πώλησης
- Το τιμολόγιο ή η απόδειξη πώλησης τεκμηριώνει την νόμιμη αγορά των προϊόντων.
- Τα παράνομα αγνώστου ποιότητας γεωργικά φάρμακα, είναι πάντα πολύ φθηνότερα όλων των νόμιμων. Μπορούν ωστόσο να καταστρέψουν την καλλιέργεια γιατί κανείς δεν εγγυάται για το περιεχόμενό τους. Σε περίπτωση αμφιβολίας απευθυνθείτε αμέσως στις τοπικές αρχές.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas