Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΕΝΑΣ ΓΛΥΚΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ


Κοιτά με προσοχή τον σφραγισμένο γόνο, ύστερα παρατηρεί τον ανοιχτό. «Εδώ είναι το μέλι που το καταναλώνουν οι ίδιες οι μέλισσες για να μεγαλώσουν τον γόνο» λέει και δείχνει ακριβώς που βρίσκεται η βασίλισσα. Ο κος Νίκος Γκεβρέκης στα 90 του χρόνια δεν έχασε στιγμή το ενδιαφέρον του για τον κόσμο της μέλισσας.
«Άρχισα να ασχολούμαι με τα μελίσσια επειδή τα αγάπησα από μικρό παιδί, πριν πολλά –πολλά χρόνια, από την Συκοράχη ακόμη, το χωριό μου. Εκεί τότε είχαμε λίγα μελίσσια , όπως λίγα μελίσσια είχα κι όταν δούλευα γιατί ήμουν υπάλληλος , 20-30 κυψέλες. Από την στιγμή που βγήκα στην σύνταξη τις αύξησα, έκανα 100 -150, όσα μπορεί να δει ένας άνθρωπος. Τώρα έχω την βοήθεια των παιδιών, τον γιο μου, την κόρη μου, τα εγγόνια μου» δηλώνει ο ακούραστος μελισσοκόμος. Τον συναντήσαμε για μια ακόμη φορά στο μελισσοτόπι του.


 

Ο κος Νίκος Γκεβρέκης στα 90 του χρόνια σήμερα δεν έχασε στιγμή το ενδιαφέρον του για τον κόσμο της μέλισσας.
Η μέλισσα που δουλεύει ασταμάτητα
«Η μέλισσα είναι ένα έντομο πάρα πολύ παραγωγικό και για τον άνθρωπο και για την φύση. Δίνει αποτελέσματα καλά στην επικονίαση των φυτών και δίνει παραγωγή σε όλα τα γεωργικά είδη που παράγουμε. Μεγαλύτερη είναι η ωφέλεια στην φύση, χώρια το εισόδημα που δίνει στον παραγωγό.» δηλώνει μιλώντας με αγάπη για το έντομο που δουλεύει ασταμάτητα.
«Μ’ αρέσει να τα παρατηρώ. Βλέπω πολλά, πώς δουλεύουν, πώς φέρουν την γύρη, το μέλι , το βασιλικό πολτό, το πού χτίζουν τα κελιά για να θρέψουν τις βασίλισσες , να αντικαταστήσουν την βασίλισσα. Όταν βγαίνει το σμήνος, είναι η χαρά του μελισσοκόμου όμοια μ’ αυτή του κυνηγού που χτυπά το θήραμα. Η χαρά μου είναι μεγάλη τότε.» σημειώνει και προτρέπει τους ανθρώπους να μιμηθούν την εργατικότητα της μέλισσας. «Θυσιάζεται για την κυψέλη της. Δεν λογαριάζει το κόστος. Όταν δει ότι κινδυνεύει η κυψέλη της, τότε θυσιάζεται. Η μέλισσα τσιμπάει μόνο όταν είναι κοντά στην κυψέλη δεν τσιμπάει παντού , αρκεί να μην την πιάσεις στα χέρια. Αλλά στην κυψέλη, αν δεν την προειδοποιήσεις με κάπνισμα, θα σε επιτεθεί» δηλώνει.
 Στα χνάρια του ακούραστου πατέρα
Ο κος Νίκος Γκεβρέκης πηγαίνει στα μελίσσια κάθε μέρα. «Αν δεν πάω κάτι μου λείπει.» δηλώνει και ο γιος του, ο Στάθης Γκεβρέκης τον ακούει και γελά. «Η μελισσοκομία για τον πατέρα μου είναι η ζωή του. Του αρέσει πάρα πολύ. Αυτό που προσπαθεί να μεταδώσει σε μας είναι τα μυστικά της μελισσοκομίας για να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση των 50 και ετών, για να έχουμε αυτή την ευχαρίστηση και όλα τα οφέλη που έχουμε από την μελισσοκομία.» δηλώνει κι αποκαλύπτει πως ο πατέρας του από το πρωί έως το βράδυ, ασχολείται με το μέλι. «Όλη η ζωή του είναι μέσα στα μελίσσια. Δουλεύει πιο πολύ από εμάς, το χαίρεται, το ζει και εμείς χαιρόμαστε που έχει αυτή την ασχολία και τον βλέπουμε τόσο ευχαριστημένο.» Ένας γλυκός σαν το μέλι μελισσοκόμος , που γνώρισε τον κόσμο της μέλισσας και δηλώνει μαγεμένος.

Κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου
Πηγή: ert.gr

 ΓΡΑΦΕΙ Ο Κ.ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ:

ΌΤΑΝ Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ ΝΙΚΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
 
Ο κος Γκεβρέκης Νίκος είναι 90 χρόνων, ταξίδευσε από τη Κομοτηνή στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει το 4ο Πανελλήνιο Επαγγελματικό Συνέδριο Μελισσοκομίας, να ακούσει τα νέα του κλάδου, να βρεθεί ανάμεσα με άλλους μελισσοκόμους και να ζήσει το πνεύμα και το παλμό του συνεδρίου. Κάθισε ήσυχα, υπομονετικά και παρακολούθησε τόσο τις πρωινές όσο και τις απογευματινές εισηγήσεις. Η αγάπη του για τις μέλισσες νίκησε οποιαδήποτε κούραση από το βάρος των 90 χρόνων και ήταν παρών να μοιραστεί με τα παιδιά του και τους συνάδελφους μελισσοκόμους την αγάπη του στην μέλισσα αυτό το θαυμάσιο έντομο με το οποίο δέθηκε από μικρό παιδί. Αυτή η αγάπη και το μεράκι πρέπει να χαρακτηρίζει το νέο μελισσοκόμο. Μια αγάπη αγνή, πηγαία και ανεπίδευτη που δεν την σταματά ούτε ο χρόνος, ούτε ο η απόσταση ούτε οι δυσκολίες. Ο κος Γκεβρέκης αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα ενός αγνού μελισσοκόμου για όλους μας.

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas