Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΣΕ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ!!!



Ο Αναστάσιος Ποντίκης νέος πρόεδρος της ΟΜΣΕ, μιλά στον  για προβλήματα του κλάδου.

Νέο διοικητικό συμβούλιο απέκτησε η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), για την επόμενη τριετία, με την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο (26 Φεβρουαρίου 2022), στη Λάρισα.

Tο νέο Δ.Σ. αποτελούν οι:
Πρόεδρος: Ποντίκης Αναστάσιος
Αντιπρόεδρος: Λεονταράκης Κων/νος
Γραμματέας: Νικολάου Δημήτριος
Ταμίας: Ντούνας Κων/νος
Μέλη: Ντούρας Βασίλειος, Δημητρόπουλος Αναστάσιος,Σεντεμέντες Γεώργιος, Γαβριηλίδης Γεώργιος, Κουβαρά Χριστίνα, Παπιώτης Γεώργιος, Βίγλης Θεόδωρος.

Ο νέος πρόεδρος της ΟΜΣΕ, Αναστάσιος Ποντίκης, μίλησε στον ΑγροΤύπο για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τις προτεραιότητες που θα έχει η νέα διοίκηση.


Υπάρχει αύξηση κόστους λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα;


Η μελισσοκομία στην χώρα μας είναι μετακινούμενη. Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα, που ελπίζουμε να είναι παροδικό φαινόμενο, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο. Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι είναι αναγκασμένοι να κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να μεταφέρουν τις κυψέλες τους. Είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να το δει η πολιτεία και να στηρίξει τον κλάδο.
Στο παρελθόν υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις για τον τρόπο εφαρμογής του ηλεκτρονικού μητρώου;

Διαφωνούμε με τον τρόπο εφαρμογής του ηλεκτρονικού μητρώου και είχαμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Λειτουργεί τιμωρητικά κατά του μελισσοκόμου. Ζητήσαμε από το ΥπΑΑΤ να υπάρξουν βελτιώσεις και περιμένουμε να γίνουν. Χρειάζεται ένα μητρώο η χώρα μας και μάλιστα μαζί με το ελληνικό σήμα θα μπορούσαν να είναι τα βασικά όπλα που θα αντιμετώπιζαν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνοποιήσεις στο μέλι.

Βοηθά τον μελισσοκόμο η δυνατότητα εμπορίας της παραγωγής του;


Είναι πολύ θετική η δυνατότητα εμπορίας του μελιού από τους παραγωγούς αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα. Με τη σημερινή νομοθεσία ο Έλληνας μελισσοκόμος επιτρέπεται να πουλά την παραγωγή του στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας που δραστηριοποιείται. Αυτό όμως δημιουργεί πολλές αδικίες. Κάποιος που είναι στην Αττική έχει περισσότερες ευκαιρίες εύρεσης πελατών σε σχέση με κάποιον για παράδειγμα από τα Γρεβενά. Σε άλλες χώρες της ΕΕ οι μελισσοκόμοι έχουν δικαίωμα να πουλούν την παραγωγή τους σε όλη την Επικράτεια της χώρας. Αυτό ζητούμε και εμείς. Επίσης ζητάμε να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο για τους χώρους που θα μπορούν να συσκευάζουν οι μελισσοκόμοι το μέλι τους. Ακόμη ζητάμε να θεσμοθετηθούν οι χώροι που θα μπορεί να πουλά ο παραγωγός το μέλι του (σύμφωνα με την νομοθεσία μπορεί να πουλά 10 κιλά ανά κυψέλη).

Έχετε προβλήματα στην τοποθέτηση μελισσοσμηνών στις δασικές εκτάσεις;


Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και κάποτε η χώρα μας θα πρέπει να αποφασίσει σε ποια μέρη θα μπορούμε να τοποθετούμε τα μελισσοσμήνη μας. Η Τουρκία, που παράγει μέλια από τα δάση όπως και η Ελλάδα, μεριμνά να υπάρξουν χώροι σε δασικές εκτάσεις που θα μπορούν να τοποθετούν τις κυψέλες τους οι μελισσοκόμοι. Στην χώρα μας υπάρχει ένα ατελείωτο κυνηγητό των μελισσοκόμων από τις κρατικές υπηρεσίες. Εμείς ζητάμε να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ των κατά τόπους μελισσοκομικών συλλόγων με τις αρμόδες υπηρεσίες τα δασαρχεία και την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να βρεθούν χώροι για την τοποθέτηση των κυψελών μας.

Επίσης υπάρχει πρόβλημα με τα καπνιστήρια τα καλοκαίρια. Οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να πάνε στις κυψέλες τους χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα καπνιστήρια. Πέρσι είχε απαγορευτεί για ενάμιση μήνα το κάπνισμα. Δεν μπορούσαμε όλο αυτό το διάστημα να πάμε στις κυψέλες μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες παραγωγής. Θα μπορούσαμε να καπνίζαμε και να είχαμε μαζί τα απαραίτητα πυροσβεστικά μέσα. Και να μας γίνονται έλεγχοι. Έτσι θα μπορούσαμε να κάναμε τη δουλειά μας και να αποφεύγαμε τα ατυχήματα. Οι μελισσοκόμοι είναι οι πρώτοι που δεν θέλουν να καταστραφεί το δάσος που τους δίνει παραγωγή και εισόδημα.

Πολλοί μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται για κλοπές κυψελών. Υπάρχει αυτό το φαινόμενο σε έξαρση;


Υπάρχει σε μεγάλη έκταση σε όλη την Ελλάδα το φαινόμενο της κλοπής μελισσοσμηνών. Τα μελλίσια είναι σε μεγάλες αποστάσεις από τα σπίτια μας. Το φαινόμενο έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Ζητάμε να καταγγέλλουν οι συνάδελφοι στην αστυνομία αυτά τα φαινόμενα αλλά και να πέρνουν μέτρα (κάμερες, GPS κ.α) για την προστασία από κάποιους ασυνείδητους που κλέβουν το ζωικό κεφάλαιο, που είναι πολύ δύσκολη και δαπανηρή η αναπλήρωσή του.

Υπάρχουν φαινόμενα ελληνοποιήσεων στο μέλι;


Οι τιμές χοντρικής καθορίζουν τη βιωσιμότητα των παραγωγών. Οι τιμές δέχονται «πιέσεις» από τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις. Εισάγονται κυρίως αμφιβόλου ποιότητας μέλια χαμηλού κόστους. Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι το μέσο κόστος παραγωγής μελιού είναι στα 4 ευρώ το κιλό. Δεν μπορεί να βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέλια με αυτή την τιμή. Το ελληνικό σήμα θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Παϊσιάδης Σταύρος 

 ΑγροΤύπο
 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas