Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Πιθανή Στρατοσφαιρική Θέρμανση στα τέλη του μήνα: Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα


Το σύνολο των προγνωστικών μοντέλων, αρχίζουν και εμφανίζουν μια πιθανή Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση, χρονικά τοποθετημένη στο τρίτο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα. Το φαινόμενο αυτό, ( Sudden Stratospheric  Warming )  προκύπτει, όταν η θερμοκρασία στην στρατόσφαιρα , η οποία βρίσκεται σε ύψος μεταξύ 20-50χλμ από την επιφάνεια της Γης, αυξάνεται απότομα. Αυτή η αύξηση, ‘καταγράφεται’ στα μοντέλα, όπως ακριβώς βλέπουμε στον παρακάτω χάρτη, ο οποίος μας δείχνει την κατάσταση της στρατόσφαιρας.

Η ‘φυσιολογική’ κατάσταση της Στρατόσφαιρας, είναι η παρακάτω :
Η πολική δίνη, οργανωμένη και ΄κεντραρισμένη’ στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, κάτι που αποτυπώνεται και στην τροπόσφαιρα.





Η Στρατοσφαιρική Θέρμανση αντίστοιχα, διακρίνεται στην παρακάτω εικόνα, με την θερμοκρασία να ανεβαίνει έως και στους +4 βαθμούς κελσίου! Φυσικά, αυτό δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ( ένταση-διάρκεια), αλλά σε γενικές γραμμές, φαίνεται πως θα συμβεί.


Τι αντίκτυπο έχει όμως αυτό στην χαμηλότερη στάθμη, στην Τροπόσφαιρα δηλαδή? Έχει παρατηρηθεί, πως η αιφνίδια θέρμανση της στρατόσφαιρας, αναγκάζει τον πολικό στρόβιλο, να αποδυναμωθεί ιδιαίτερα. Αυτό βέβαια, δεν συμβαίνει αμέσως, αλλά χρειάζεται να περάσει ένα 10ήμερο, από την ημέρα που θα κορυφωθεί η Στρατοσφαιρική Θέρμανση. Αποδυνάμωση του πολικού στροβίλου, σημαίνει ανάπτυξη γιγαντιαίων αντικυκλώνων στο βόρειο Ημισφαίριο, ως εκ τούτου, βίαιες, επίμονες και επίπονες πολικές καταβάσεις ψύχους, σε πολύ χαμηλά γεωγραφικά πλάτη.

Αυτό σημαίνει, πως και η ΕΛΛΑΔΑ, βάζει σημαντική υποψηφιότητα για ένα αξιόλογο κύμα ψύχους, μέσα στην εκκίνηση του 2019, αν φυσικά οι βαρομετρικές διατάξεις, ευνοήσουν κάτι τέτοιο.

Αν λοιπόν επαληθευτεί η παραπάνω εξέλιξη, ενδεχομένως να μας περιμένει μια πολύ ενδιαφέρουσα ‘εκκίνηση’ Γενάρη, με ζωηρή κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη! Παρακολουθούμε το φαινόμενο, και θα επανέλθουμε με οτιδήποτε νεότερο προκύψει.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas