Νέα έρευνα
έχει ανακαλύψει ότι μια ποικιλία της Αυστραλίας μέλι έχει τις ίδιες, ισχυρές
αντιβακτηριακές ιδιότητες, όπως η...premium
έκδοση της Νέας Ζηλανδίας Manuka.
Με την
αντοχή στα αντιβιοτικά σε άνοδο, οι ερευνητές στρέφονται σε εναλλακτικούς
τρόπους για την καταπολέμηση των παθογόνων βακτηριων. Ένα από αυτά τα προϊόντα
είναι το μέλι Manuka – το μέλι που προέρχεται από την ανθοφορία των φυτών
Manuka (λεπτόσπερμο) από τη Νέα Ζηλανδία. Φυσικά δε θα πρέπει να
συνταγογραφείται ακριβό μέλι αντί των αντιβιοτικών για μια μόλυνση, αν και
είναι αποτελεσματικό στην αναστολή της βακτηριακής ανάπτυξης σε επιφάνειες και
ενδεχομένως το δέρμα.
Ωστόσο, η
ζήτηση για Manuka μέλι εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από το ποσό που οι
μέλισσες μπορούν να παράγουν – μόνο 1.700 τόνοι (1.540 τόνοι) της Manuka μέλι
παράγεται από ένα χρόνο στη Νέα Ζηλανδία, με πάνω από 10.000 τόνους (9.071
τόνοι) που πωλούνται ως «γνήσια «Manuka μέλι.
Οι
ερευνητές με επικεφαλής τον Liz Χάρι στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ
(UTS) έχουν πλέον δείξει ότι ένας Αυστραλός παραγωγός μελιού,παρήγαγε μέλι από
τα ίδια τα δέντρα Leptospermum, που έχουν τις ίδιες αντιβακτηριακές ιδιότητες
και θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της τεράστια ζήτησης. «Τα
ευρήματα αυτά διατίθενται στα διεθνή ραντάρ σε μια εποχή που η αντίσταση στα
αντιβιοτικά είναι αναγνωρισμένη ως μια παγκόσμια κρίση», δήλωσε ένας από τους
ερευνητές, Nural Cokcetin, από το ινστιτούτο ithree στο UTS. «Όλα τα μέλια
έχουν διαφορετικές γεύσεις και φαρμακευτικές ιδιότητες, ανάλογα με τα λουλούδια
μέλισσες επισκέπτονται για το νέκταρ.» «Αυτό που κάνει το μέλι Manuka τόσο
ξεχωριστό είναι το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο της σταθερής αντιβακτηριακής δράση
που προκύπτει από μια φυσική ένωση με το νέκταρ των Manuka λουλούδιών.
Δημοσίευση σχολίου