Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Το μέλι Αρναίας και η Μουντοβίνα (ΒΙΝΤΕΟ)


Η συνταγή της προετοιμασίας, της ζύμωσης και της απόσταξής μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ: Το όνομα μουντοβίνα είναι ελληνορωμαϊκής καταγωγής και σημαίνει σκούρο κρασί και αποδώθηκε αυτό το όνομα από το ενδιάμεσο στάδιο παραγωγής. Στην περιοχή της Αρναίας Χαλκιδικής οι ντόπιοι μελισσοκόμοι, εδώ και δεκάδες χρόνια, αξιοποιούν τις τριγηθείσες κηρύθρες  και τα υπολείμματα μελιού για την παραγωγή της  μουντοβίνας.Κύριες πρώτες ύλες της μουντοβίνας είναι το μέλι και το κερί.
Η Αρναία αποτελεί την πιο παραδοσιακή πόλη της περιοχής του Άθω αλλά και ολόκληρης της Χαλκιδικής. Χτισμένη στους πρόποδες του ορεινού Χολομώντα και του Στρατονικού (Αριστοτελικού) Βουνού, που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000, αξιοποιεί στο έπακρο το φυσικό της πλούτο, δημιουργώντας μοναδικά προϊόντα, όπως το μέλι και (το προϊόν αυτού) τη μουντοβίνα, δηλαδή ένα είδος νοστιμότατου και μυρωδάτου τσίπουρου, φτιαγμένου από κηρύθρες  που έχουν ήδη τρυγηθεί και υπολείμματα μελιού.

Η συνταγή της προετοιμασίας, της ζύμωσης και της απόσταξής της μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Κύριες πρώτες ύλες για την παραγωγή της είναι τα σάκχαρα του μελιού και το ίδιο το κερί.

Πώς φτιάχνεται;
Οι μελισσοκόμοι, αφού τρυγήσουν το μέλι, ζυμώνουν τα σάκχαρα των υπολειπόμενων ποσοτήτων μελιού στις κηρήθρες και αποστάζουν το ζυμωμένο γλυκόμελο, για να παρασκευάσουν το δικό τους ποτό, το οποίο στην ντοπιολαλιά τους ονομάζεται Μουντοβίνα και που πρόσφατα κατοχυρώθηκε ως  τοπικό Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης Ορεινής Χαλκιδικής.

Η Mουντοβίνα εντάσσεται στα σκληρά ποτά γιατί ως επί το πλείστον έχει υψηλό αλκοολικό βαθμό μεγαλύτερο από 45% Vol. Αποτελεί θαυμάσιο και ξεχωριστό απόσταγμα, ιδιαίτερα όταν αποστάζεται χωρίς γλυκάνισο, όπου φανερώνονται τα φυσικά αρώματα που παίρνει από το κάθε μέλι της περιοχής, αλλά και από το κερί. Αυτή είναι και η διαφορά της από το απόσταγμα μελιού : η συμμετοχή αρωματικών ουσιών κεριού, στο μπουκέτο των αρωμάτων της.

Ανήκει δε στα παρεϊστικα ποτά, στα ορεκτικά, που δένουν με την κουλτούρα του Έλληνα. Συνοδεύεται με εδέσματα που έχουν έντονη γεύση, όπως θαλασσινά, πικάντικες σαλάτες, ντόπια τυριά και κρεατικά, που συνδέονται με τη γαστρονομική παράδοση και τάση της περιοχής. Γι αυτό τα τελευταία χρόνια η ποσότητα που παράγεται  από τους μελισσοκόμους της Αρναίας  γίνεται ανάρπαστη από τους επισκέπτες.

Η αναγνώρισή της ως τοπικού προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης αποτελεί σημαντική εξέλιξη και αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα, που σχετίζονται με τη μελισσοκομία, την τοπική παράδοση, την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και την ανάδειξη του ίδιου του προϊόντος.  
Στην υγειά μας λοιπόν!!!
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas