«Παλιά
βγάζαμε κι εδώ σουσάμι» ακούγεται να λέει η κυρά. Τώρα χρησιμοποιούν ελληνικό
σουσάμι απ’ τη Χαλκιδική.
Ο Γιώργος
Βασσάλος, μελισσοκόμος, αγρότης, παραγωγός αποσταγμάτων, ζει στη Λαγκάδα, στο
κέντρο της Αμοργού. Δείτε την διαδικασία της χειροποίητης παρασκευής του
περίφημου αμοργιανού παστελιού.
Στο παρακάτω βίντεο
βλέπουμε τον Γιώργο Βασσάλο να καθαρίζει τον πάγκο με γλυκό κόκκινο κρασί και
να ζυγίζει το σουσάμι και το μέλι, που πρέπει να είναι 1 προς 1.
Στη
συνέχεια τα ρίχνει στο τσουκάλι και αρχίζει να τα ανακατεύει συνεχώς σε σιγανή
φωτιά, ώστε να απελευθερωθούν τα αρώματα και όλη η γεύση του σουσαμιού. «Παλιά
βγάζαμε κι εδώ σουσάμι» ακούγεται να λέει η κυρά. Τώρα χρησιμοποιούν ελληνικό
σουσάμι απ’ τη Χαλκιδική. Στην περίπου μισή ώρα πεισματικού ανακατέματος ο
Γιώργος Βασσάλος βγάζει μια κουταλιά του μείγματος, την περιμένει λίγο να
κρυώσει και δοκιμάζει. Μόλις κρίνει ότι το μείγμα είναι έτοιμο το αδειάζει πάνω
στο τραπέζι.
Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη, μακρόστενη σανίδα (περασμένη κι αυτή με το ντόπιο γλυκό κρασί) ως πλάστη ο παρασκευαστής χτυπά το σφιχτό πολτό από μέλι και σουσάμι κατ’ επανάληψη, ώστε να τον απλώσει ομοιόμορφα και να δημιουργήσει μια σχετικά λεπτή, ορθογώνια πλάκα. Στη συνέχεια το πασπαλίζει με σπόρους κύμινου –χαρακτηριστικό μοναδικό και ιδιαίτερο του αμοργιανού παστελιού. Αφού κρυώσει εντελώς και κοπεί σε ισομεγέθη, ρομβοειδή κομμάτια (με τη βοήθεια της ίδιας σανίδας που πλέον παίζει το ρόλο χάρακα), το παστέλι τοποθετείται κομμάτι κομμάτι σε φυλλαράκια λεμονιάς, νεραντζιάς ή περγαμόντου και καλύπτεται με διάφανη, πλαστική μεμβράνη.
Γιορτή Παστελιού
Δημοσίευση σχολίου