Πατήστε την εικόνα για να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο You Tube

Σας προσκαλώ να κάνετε εγγραφή (SUBSCRIBED) στο κανάλι μας στο You Tube, για να βλέπετε πρώτοι τα Video που ανεβάζουμε.Θα είναι ιδιαίτερη χαρά να μας στέλνετε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσει σας.

Αυτή την στιγμή μας ακολουθούν πάνω από 1000 άτομα και ελπίζουμε με την βοήθεια σας να γίνουμε περισσότεροι και να σας δίνουμε πάντοτε μια σωστή ενημέρωση.

Με εκτίμηση ο διαχειριστής Παναγιώτης Μούσουρας.Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι;

Την ετικέτα

Θα πρέπει να γράφει τη λέξη ΜΕΛΙ και όχι ΜΙΓΜΑ ΜΕΛΙΩΝ, από ποιον συσκευάζεται, αν είναι παραγωγός μελισσοκόμος ή έμπορος συσκευαστής, τον αριθμό παρτίδας και το καθαρό βάρος.

Μήπως είναι νοθευμένο;

Εάν θέλετε να ελέγξετε την αγνότητα του μελιού που αγοράσατε, καταρχάς πρέπει να δώσετε προσοχή στην ετικέτα του. Ένας άλλος απλός τρόπος είναι να γεμίσετε ένα κουτάλι της σούπας με μέλι και να το ρίξετε σε ένα ποτήρι νερό. Αν το μέλι διαλυθεί  στο νερό, τότε δεν είναι αγνό. Κι αυτό γιατί το πιο συνηθισμένο συστατικό για τη νοθεία του είναι το σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζης, το οποίο φυσικά διαλύεται στο νερό. Αν αντίθετα, παραμείνει ενιαίο και κατακαθίσει στον πάτο του ποτηριού σαν μια μάζα, τότε έχετε σιγουρευτεί πως αγοράσατε γνήσιο μέλι.

Το μέλι έχει ημερομηνία λήξης;

Αν το προφυλάξουμε από το ξίνισμα μπορεί να κρατήσει από 5 έως και 10 χρόνια. Το μέλι είναι ένα βιολογικό προϊόν, το οποίο μπορεί να διατηρήσει τη φυσικότητά του για πολλά χρόνια, αν αποθηκευθεί σε σκοτεινό χώρο και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η ιδανική είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στην κατάψυξη (-20ο C) παραμένει αναλλοίωτο για πολλά χρόνια. Οι μελισσοκόμοι όμως είναι υποχρεωμένοι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να βάζουν ημερομηνία λήξης γύρω στα 2-3 χρόνια, γιατί κάποια από τα φυσικά χαρακτηριστικά του –τα οποία  δεν σχετίζονται με τη θρεπτική του αξία– αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Από ποια ηλικία τα παιδιά πρέπει να τρώνε μέλι;
Σε ηλικία μεγαλύτερη των 12 μηνών. Σε μικρότερη  ηλικία –αν και σε απίθανες περιπτώσεις– έχουν πρόβλημα από σπόρια του κλωστηριδίου της αλλαντίασης, τα οποία μπορούν να βρεθούν στο μέλι. Τα σπόρια αυτά καταστρέφονται από τα πεπτικά υγρά, όταν το παιδί ξεπεράσει τους 8 μήνες ζωής του.

Μια ζωή για 1 γραμμάριο μέλι 
Γνωρίζετε ότι μια μέλισσα σε ολόκληρη τη ζωή της συλλέγει 0,5 -1 γραμμάριο μέλι; Συνεπώς απαιτείται το έργο ζωής 1.000 έως 2.000 μελισσών για να παραχθεί ένα κιλό μέλι!

1 σχόλιο:

  1. καλο βραδυ, επειδη το εχω δοκιμασει αυτο με το νερο, πρεπει να προσεξεις ομως οτι το νερο να μην ειναι καν χλιαρο...... παγωμενο αντε και θερμοκρασια βρυσης, αλλιως ολα τα μελια διαλυονται στο ζεστο νερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή