Ο κλάδος στηρίζει το μέλλον του κατά ένα μεγάλο μέρος στους νέους αυτούς επιστήμονες Ξεκίνησαν από αγάπη στις μέλισσες, αρκετοί από αυτούς προέρχονται από πατέρες μελισσάδες, σπούδασαν, τελείωσαν Πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, μεταδιδακτορικό (14-17 χρόνια σπουδές) στη μελισσοκομία, είναι νέοι, έχουν θέληση να προσφέρουν , συμμετείχαν σε δεκάδες Πανελλήνια και Παγκόσμια συνέδρια στη μελισσοκομία καθώς επίσης σε εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων.
Καθημερινά απαντούν σε ερωτήματα μελισσοκόμων και εξετάσουν μέλισσες για αρρώστιες και μέλια για την ποιότητά τους. Όμως ,ΚΑΝΕΙΣ από αυτούς με εξαίρεση την Διευθύντρια του Εργαστηρίου, δεν αμείβονται οικονομικά από το κράτος. Συντηρούνται από βραχυχρόνιες συμβάσεις που είναι παροδικές και όχι μόνιμες. Φοβάμαι ότι όλο αυτό το δυναμικό της μελισσοκομίας, εάν δεν το αξιοποιήσει η πολιτεία, θα απορροφηθεί από άλλους κλάδους. Οι βιοποριστικές ανάγκες μεγαλώνουν όσο μεγαλώνουν τα άτομα και δημιουργούν οικογένειες.
Να τονίσω ότι εκτός από τους επιστήμονες που γνωρίσαμε μέσα από το «Ένα καπνιστήρια Δρόμος» υπάρχουν και άλλοι που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στη μελισσοκομία και από άλλα Πανεπιστήμια της χώρας. Υπολογίζω ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 10 νέοι επιστήμονες με διδακτορικό στη μελισσοκομία. Στο διαδίκτυο συχνά παρακολουθούμε, ελάχιστους ευτυχώς μελισσοκόμους τα τάσσονται απαξιωτικά και με εχθρότητα, εναντίον των επιστημόνων. Προφανώς από την άγνοια και την παραπληροφόρηση που έχουν.
Γι’ αυτό τους παρακαλώ την επόμενη φορά πριν εκφράσουν την άποψή τους να ενημερωθούν. Στο διαδίκτυο θα βρουν τα βιογραφικά σημειώματα όλων των επιστημόνων. Τα τηλέφωνα των περισσότερων είναι διαθέσιμα. Ας διαθέσουν λίγο χρόνο να τα διαβάσουν, και εάν χρειαστεί ας πάρουν ένα τηλέφωνο τους ίδιους να μιλήσουν μαζί τους, να ρωτήσουν για τη δραστηριότητα και την έρευνά τους και να τους γνωρίσουν καλύτερα. Το χειρότερο που θα συμβεί στον κλάδο είναι να δημιουργηθεί χάσμα ανάμεσα στους επιστήμονες και τους μελισσοκόμους.
Δημοσίευση σχολίου