Είναι αλήθεια ότι ένα υγιεινό σνακ οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα
αποτελεί μία πρώτης τάξεως πηγή ενέργειας, αφού μας βοηθά να ανταποκριθούμε
στην απαιτητική καθημερινότητα και θωρακίζει τον οργανισμό μας.Το μέλι και το
ταχίνι είτε σε συνδυασμό είτε το καθένα ξεχωριστά αποτελούν γλυκές πηγές
ενέργειας που δεν στερούνται καθόλου σε γεύση.
Η θρεπτική αξία τόσο του μελιού όσο και του ταχινιού είναι σπουδαιότατη και επιστημονικά αποδεδειγμένη. Το μέλι και το ταχίνι μπορούν να καταναλωθούν και ως συνοδευτικό σε διάφορες γευστικές λιχουδιές, όπως τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι και φυσικά, πολλά γλυκά. Ενίοτε, το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό και στις πράσινες σαλάτες.
Ταχίνι
Δείτε τι δώρο κάνετε στον εαυτό σας με μία μόλις κουταλιά!
Ενέργεια 89 θερμίδες, Πρωτεΐνη 2,55 γρ., Ολικά λιπαρά 8,06 γρ. , Υδατάνθρακες 3,18 γρ., Φυτικές ίνες 1,4 γρ. , Απλά σάκχαρα 0,07 γρ. , Ασβέστιο 64 mg , Σίδηρος 1,34 mg, Μαγνήσιο 14 mg, Φώσφορος 110 mg, Κάλιο 62 mg, Νάτριο 17 mg, Ψευδάργυρος 0,69 mg, Χαλκός 0,242 mg, Μαγγάνιο 0,218 mg, Σελήνιο 0,3 μg, Θειαμίνη 0,183 mg, Ριβοφλαβίνη 0,071 mg, Νιασίνη 0,818 mg, Παντοθενικό οξύ 0,104 mg, Βιταμίνη Β6 0,022 mg, Φυλλικό οξύ 15 μg, Βιταμίνη E 0,04 mg
Το ταχίνι
αποτελεί μία πολύ θρεπτική και υγιεινή τροφή. Προέρχεται από την άλεση του
αποφλοιωμένου σουσαμιού.
Πώς μας ωφελεί το ταχίνι
– Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες, που ευθύνονται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου
– Καταπολεμά τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού
– Εμποδίζει λόγω των συστατικών του την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο και έναν σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης
– Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό
– Λόγω των λιγνανών συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
– Είναι ιδανικό για διαβητικούς καθώς έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Γενικότερα,
η κατανάλωση σουσαμιού συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, στη διατήρηση
της σωματικής και πνευματικής υγείας, καθώς και στην ενίσχυση του
ανοσοποιητικού συστήματος.
Σημαντική
είναι και η αντιοξειδωτική του δράση, ενώ προλαμβάνει παθήσεις των αρθρώσεων
και θωρακίζει τα οστά.
Λόγω του
ότι αποτελεί υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, προτιμάται ιδιαίτερα κατά την
περίοδο της νηστείας. Επίσης, είναι ιδανική επιλογή και για άτομα τρίτης ηλικίας
και νεαρά άτομα, καθώς περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
Μέλι
Το μέλι
έχει αποδεδειγμένες τονωτικές για τον οργανισμό ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε
ιχνοστοιχεία και θρεπτικές ουσίες. Έχει πολύ ευεργετικά συστατικά που είναι
πολύτιμα για τον οργανισμό και αναπληρώνει άμεσα την ενέργεια. Βοηθά στην
πνευματική διαύγεια, ενώ ενισχύει το πεπτικό σύστημα και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
Από την αρχαιότητα, το μέλι το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για πολλές παθήσεις.
Το μέλι
ανακουφίζει από τον πονόλαιμο, ενώ ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Σημαντική
είναι και η δράση του στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Το μέλι
θεωρείται από πολλούς ότι βοηθά το σώμα μας να ηρεμήσει και απομακρύνει
συμπτώματα αϋπνίας και διαταραχών ύπνου. Οι επιστήμονες μελετούν επίσης και την
αντιμικροβιακή του δράση, καθώς θεωρείται ότι καταπολεμά μικρόβια και βακτήρια,
γι’ αυτό και τα παλαιότερα χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την καταπολέμηση
ασθενειών.
Δημοσίευση σχολίου