Ενώ όλα τα μέλια είναι γνωστά για τις αντιβακτηριδιακές τους ικανότητες χάρη στο υπεροξείδιο του υδρογόνου που περιέχουν, το μέλι Manuka έχει κι άλλα συστατικά που ενισχύουν αυτή του τη δράση, όπως η μεθυλγυοξάλη και η διυδροξυακετόνη, που βρίσκεται στο νέκταρ των λουλουδιών Manuka.
Το Α.Π.Θ. σε έρευνα που έκανε το 2015 με επικεφαλής την ερευνήτρια κυρία Χρυσούλα Τανανάκη, ανέλυσε και σύγκρινε 48 δείγματα-τύπους Μελιού. Στην εξέταση της αντιοξειδωτικής τους δράσης, το Μέλι Βελανιδιάς, Μέλι Καστανιάς, Μέλι Ελάτης, Μέλι Ερείκης και Μέλι Πεύκου είναι στην πρώτη πεντάδα με την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, αφήνοντας στην έκτη θέση το πολυδιαφημιζόμενο μέλι Manuka από την Νέα Ζηλανδία… Στο εργαστήριο του Α.Π.Θ. επέλεξαν 48 δείγματα Μελιού από Βελανιδιά, Πεύκο, Καστανιά, Ελάτη, Ερείκη και το πασίγνωστο Manuka (κατέκτησε την παγκόσμια αγορά διαφημιζόμενο για την θεραπευτική του δράση). Στην εξέταση της αντιοξειδωτικής τους δράσης, αναδείχθηκε ως ισχυρότερο το σκουρόχρωμο Μέλι από Βελανιδιά, ενώ ακολουθούν κατά σειρά το Μέλι ελάτου, το Μέλι Ερείκης, το Μέλι Καστανιάς και το Μέλι Πεύκου. Το παγκοσμίως γνωστό Μέλι Manuka της Νέας Ζηλανδίας κατετάγη έκτο.
Δημοσίευση σχολίου