Θέμα:
Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγικότητα Μελισσοσμηνών –
Προσαρμογή Γενετικού Υλικού»
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Αναστάσιος Ποντίκης, Πρόεδρος ΔΣ της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας
ΜΕΛΗ:
Φανή Χατζήνα, Τακτική Ερευνήτρια, Τμήμα Μελισσοκομίας, Διευθύντρια
Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ"
Ειρήνη Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
Δημήτριος Νικολάου, Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας
Λεωνίδας Χαριστός, Εντεταλμένος Ερευνητής, Τμήμα Μελισσοκομίας,
ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ"
Συνεδρίες
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 / 11.00-13.00
Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγικότητα Μελισσοσμηνών - Προσαρμογή Γενετικού Υλικού
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 / 16.00-17.00
Στρογγυλή Τράπεζα: «Οι Περιφέρειες Μιλούν - Προώθηση Μελισσοκομικών Προϊόντων - Τρόποι και Δυνατότητες»
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 / 17.00-19.00
Πρακτικά Μελισσοκομικά Θέματα
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 / 11.00-13.00
Ποιότητα και Αξία Προϊόντων Μέλισσας- Διατροφή και Υγεία
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
3 & 4 Δεκεμβρίου 2022
Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ (10.30-13.15)
Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγικότητα Μελισσοσμηνών
Προσαρμογή Γενετικού Υλικού
Προεδρείο: Φ. Χατζήνα
10.00 - 10.15 Προσέλευση
10.15 - 10.45 Επίσημοι Χαιρετισμοί
11.00 - 11.20 Κλιματική Αλλαγή
Κ. Τολίκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, Τμήμα Γεωλογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης11.20 - 12.00 Επιπτώσεις Κλιματικής Αλλαγής στη Μελισσοκομία ανά τον Κόσμο
Etienn Bruneau, Cari, President of Technology and Quality Commission of APIMONDIA (διαδικτυακά)
12.00 - 12.10 Συζήτηση
12.00 - 12.20 Η Διάρθρωση και οι Ανάγκες της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα – Δράσεις του ΥΠΑΑΤ για τη Στήριξη του Κλάδου
Μ. Τζιτζινάκης, Προϊστάμενος Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Λοιπών Ζωικών Οργανισμών Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
12.20 - 12.30 Συζήτηση
12.30 – 12.45 Η Μαζική Επιλογή και Βελτίωση ως Μέσο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.
Γ. Γκόρας, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
12.45 – 13.00 Προσαρμογή Μελισσοσμηνών, Μεθοδολογία Γενετικής Βελτίωσης.
Φ. Χατζήνα, Τακτική Ερευνήτρια, Τμήμα Μελισσοκομίας, Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής
Παραγωγής, ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ"
13.00 - 13.15 Συζήτηση
13.15 -16.00 Διάλειμμα
16.00 - 17.00 Στρογγυλή Τράπεζα:
«Οι Περιφέρειες Μιλούν - Προώθηση Μελισσοκομικών Προϊόντων - Τρόποι και Δυνατότητες»
Συντονιστής: Α. Ποντίκης
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ (17.00-19.00)
Πρακτικά Μελισσοκομικά Θέματα
Προεδρείο: Α. Ποντίκης
17.00 - 17.20 Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία του Μελισσοκόμου
Κ. Ντούνας, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Γρεβενών, Μέλος ΔΣ Ο.Μ.Σ.Ε
17.20 - 17.30 Συζήτηση
17.30 - 17.50 Παραγωγή και Διακίνηση Μελιού στην Ευρώπη Μέσα από Αριθμούς. Ο Ρόλος της Ελλάδας
Δ. Νικολάου, Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας
17.50 - 18.00 Συζήτηση
18.00 - 18.20 Απώλειες των Μελισσοσμηνών στη Διάρκεια των Τελευταίων 15 ετών στην Ευρώπη και στον Κόσμο
Λ. Χαριστός, Εντεταλμένος Ερευνητής, Τμήμα Μελισσοκομίας, ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ"
18.20 - 18.30 Συζήτηση
18.30- 19.00 Ελεύθερη Συζήτηση (ολιγόλεπτες τοποθετήσεις)
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ (11.00- 13.00)
Ποιότητα και Αξία Προϊόντων Μέλισσας - Διατροφή και Υγεία
Προεδρείο: Ι. Χήνου, Κ. Ντούνας
11.00 - 11.20 Μύθοι και Αλήθειες για το Βασιλικό Πολτό στην Ελλάδα.Ποιότητα- Βιολογικές Δράσεις - Κλινικές Μελέτες
Ι. Χήνου, Καθηγήτρια - Διευθύντρια Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων,
Φαρμακευτικού Τμήματος ΕΚΠΑ
11.20 - 11.30 Συζήτηση
11.30 - 11.50 Πρόπολις, Προ της Πόλης κι όχι Μόνον. Πρόπολις Φυσική Ασπίδα!
Π. Κασαρτζιάν Φαρμακοποιός, Χημικός Φαρμάκων, Ειδ. Σύμβουλος ΕΚΕΜ,Διευθύνων Σύμβουλος PharmaQ
11.50 - 12.00 Συζήτηση
12.00 - 12.20 Η Υπεραξία των Μελισσοκομικών Προϊόντων στη Διατροφή – Μέλι Ενάντια Ζάχαρης.
Π. Κεμάλης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Βsc, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΚΕΜ, Ιδρυτής της Ομάδας Διαιτολόγων "Τροφή για...Θρέψη".
12.20 - 12.30 Συζήτηση
12.30 - 12.50 Ο Γόνος των Μελισσών ως Τροφή του Ανθρώπου
Γ. Μαυροφρύδης, Αρχαιολόγος,Θ. Πετανίδου, Καθηγήτρια Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου
12.50 - 13.00 Συζήτηση – Συμπεράσματα
Δημοσίευση σχολίου