Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΟΡΙΟΥΣ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΝΤΟΜΑ

Πρώτες βοήθειες για κοριούς, τσιμπούρια και άλλα έντομα: Πώς φεύγει ο πόνος – Αντιμετώπιση αλλεργικής αντίδρασης

Έντομα και τσιμπήματα: Μερικά έντομα μπορούν να γίνουν πολύ ενοχλητικά. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, γίνονται ακόμη πιο ενοχλητικά. Αυτό, διότι τσιμπούν τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να τους δημιουργούν διάφορα εξανθήματα και όχι μόνο. Αναλυτικότερα όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για τα έντομα και τα τσιμπήματά τους:

Έντομα και τσιμπήματα – Συμβουλές για την υγεία: Τσιμπούρια


– Τσιμπούρια: Πολλά έντομα μας δημιουργούν προβλήματα και ενοχλητικά τσιμπήματα, όπως οι μέλισσες, οι ψείρες και οι αράχνες. Λίγα όμως μπορούν να κρυφτούν κάτω από το δέρμα μας όπως τα τσιμπούρια. Εάν σαν αρέσουν οι βόλτες στην εξοχή πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί καθώς τα τσιμπούρια μπορούν να κολλήσουν πάνω σας καθώς περπατάτε ανάμεσα σε αγριόχορτα και φυτά.

Τα τσιμπούρια δεν κουβαλάνε πάντα ασθένειες και τα περισσότερα τσιμπήματα δεν είναι σοβαρά. Ωστόσο μπορεί να μεταδώσουν μικροοργανισμούς, όπως το βακτήριο της Βορρελίωσης, με αρχικά συμπτώματα που ομοιάζουν σαν αυτά της γρίπης και μυοσκελετικά, αρθριτικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά και καρδιακά συμπτώματα σε μετέπειτα στάδια.


 

– Τσιμπήματα από τσιμπούρια: Όταν το τσιμπούρι κολλήσει στο δέρμα συνήθως κινείται προς ζεστά και υγρά σημεία του σώματος, όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα, όπου τρέφονται με αίμα και μεταδίδουν τις τυχόν ασθένειες που μεταφέρουν. Το τσιμπούρι επίσης μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Είναι πολύ σημαντικό το τσιμπούρι να αφαιρεθεί σωστά.


Για να αποτρέψετε τα τσιμπήματα, κρατήστε καλυμμένα τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι όταν είστε στην εξοχή. Χρησιμοποιήστε κάποιο απωθητικό προϊόν για τσιμπούρια στο δέρμα ή στα ρούχα. Ελέγξτε καλά το σώμα σας για τσιμπούρια μετά από τη βόλτα σας στο δάσος και σε περιοχές με αγριόχορτα.

Έντομα και τσιμπήματα – Συμβουλές για την υγεία: Ψείρες

 

– Ψείρες: Όλοι έχουμε ενοχλητικές αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία με την εμφάνιση ψείρας να σημαίνει συναγερμό στο σπίτι και τη μητέρα μας να μας κυνηγάει με το χτένι και το ξύδι για να διώξει τις ενοχλητικές ψείρες. Εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής και προκαλούν έντονη φαγούρα. Απολαμβάνουν να κρύβονται στον λαιμό, στο κεφάλι και πίσω από τα αυτιά.


Εάν έχετε ψείρες, πιθανόν τις κολλήσατε από κάποιο καπέλο, κάποια βούρτσα ή από κάποιο άλλο αντικείμενο που μοιραστήκατε με κάποιον που είχε το παράσιτο. Η φαγούρα που προκαλούν είναι έντονη αλλά το ξύσιμο πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί και πτώση των μαλλιών σε κάποια σημεία.

 

 – Θεραπεία για τις ψείρες: Τα σπιτικά γιατροσόφια περιλαμβάνουν το ξύδι και το οινόπνευμα καθώς και το χτένισμα με πυκνή χτένα (χτένι) για την απομάκρυνση των εντόμων αλλά και των αυγών τους (κόνιδες). Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες λοσιόν, κρέμες και σαμπουάν που μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Είναι σημαντικό να πλυθούν καλά τα ρούχα, τα σκεπάσματα και οι χτένες ώστε να μην εξαπλωθούν. Ελέγξτε καλά όλα τα μέλη της οικογένειας για την παρουσία εντόμων ή αυγών.


Έντομα και τσιμπήματα – Συμβουλές για την υγεία: Ψύλλοι, μέλισσες και σφήκες

 

– Ψύλλοι: Οι ψύλλοι είναι μικρά, ευκίνητα έντομα χωρίς φτερά που τρέφονται με το αίμα του ξενιστή τους. Τα κατοικίδια είναι το αγαπημένο τους γεύμα αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να δειπνήσουν και πάνω σε ανθρώπους.

 

– Τσιμπήματα από ψύλλους: Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στα τσιμπήματα ψύλλων αλλά το ξύσιμο μπορεί να δημιουργήσει πληγή ή μόλυνση. Η καλύτερη λύση είναι να κρατάτε μακριά τους ψύλλους από τα κατοικίδια και το σπίτι σας. Ψεκάστε τα κατοικίδια σας με ειδικά spray και σκουπίζετε τα χαλιά καθημερινά. Ελέγξτε συχνά τα κατοικίδια για ψύλλους και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για το κατάλληλο παρασιτοκτόνο.


 

– Μέλισσες και σφήκες: Όταν μία μέλισσα τσιμπάει, χάνει το κεντρί της και πεθαίνει. Η σφήκα όπως μπορεί να επιφέρει πολλαπλά τσιμπήματα καθώς δεν αφήνει πίσω το κεντρί της. Τα τσιμπήματα αυτά μπορεί να έχουν σοβαρές αντιδράσεις σε αλλεργικά άτομα.


 

 – Τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες: Εάν δεν είστε αλλεργικοί απλά αφαιρέστε το κεντρί, καθαρίστε την περιοχή και εφαρμόστε πάγο, πάρτε κάποιο αντιϊσταμινικό για τη φαγούρα και κάποιο παυσίπονο για τον πόνο αν χρειάζεται. Εάν έχετε σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, ξαπλώστε και αφαιρέστε με πολύ προσοχή το κεντρί ώστε να μην διαχυθεί το δηλητήριο στους ιστούς και ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Εάν γνωρίζετε την ευαισθησία σας για την εμφάνιση αλλεργικού σοκ, συμβουλευτείτε προληπτικά τον γιατρό σας και έχετε πάντα μαζί σας κάποια φάρμακα πρώτης βοήθειας (όπως αντιϊσταμινικά, κορτιζόνη, κάποιο εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό, ένεση αδρεναλίνης για σοβαρές περιπτώσεις).

Έντομα και τσιμπήματα – Συμβουλές για την υγεία: Ψώρα και κοριοί

– Ψώρα: Όταν τα παράσιτα της ψώρας μπουν κάτω από το δέρμα μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα. Τα ακάρεα αυτά μεταδίδονται από την επαφή με μολυσμένο άτομο ή από κοινές πετσέτες, σκεπάσματα και άλλα αντικείμενα.

 

– Θεραπεία της ψώρας: Η έντονη φαγούρα και τα εξανθήματα εμφανίζονται αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Η φαγούρα είναι εξαιρετικά ενοχλητική και συνήθως χειροτερεύει τη νύχτα. Συνήθως εμφανίζονται εξανθήματα στα δάκτυλα, στους καρπούς, στους αγκώνες, στα γεννητικά όργανα και τους γλουτούς. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη αγωγή και να πλύνετε καλά με ζεστό νερό τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σκεπάσματα.


 

– Κοριοί: Τα μικροσκοπικά αυτά έντομα κρύβονται στο κρεβάτι. Συνήθως βρίσκονται σε ξενοδοχεία, καταλύματα και συμπλέγματα διαμερισμάτων. Μπορούν να εισβάλλουν στο σπίτι σας κρυμμένα μέσα σε βαλίτσες, σε κατοικίδια και κούτες.

 

 – Τσιμπήματα κοριών: Οι κοριοί αφήνουν κόκκινα τσιμπήματα με φαγούρα συνήθως στα χέρια και στους ώμους. Περισσότερο ενοχλητικά παρά κίνδυνος για την υγεία, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μόλυνση από το ξύσιμο. Εάν έχετε αλλεργική αντίδραση χρησιμοποιείστε κάποια αλοιφή με κορτικοστεροειδή, λάβετε κάποιο αντιϊσταμινικό και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.


Έντομα και τσιμπήματα – Συμβουλές για την υγεία: Σκορπιοί, κουνούπια, μύγες και κατσαρίδες


– Σκορπιοί: Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν υπάρχουν θανατηφόρα είδη σκορπιών. Ωστόσο το τσίμπημά τους μπορεί να αποβεί μοιραίο για αλλεργικά άτομα. Το τσίμπημα του σκορπιού είναι αρκετά επώδυνο και συνήθως συνοδεύεται από τοπικό οίδημα, φλεγμονή και αύξηση της υπεραιμίας στην περιοχή. Συνήθως βρίσκονται σε ξηρά κλίματα, κάτω από πέτρες, ανάμεσα σε ξύλα και σε τοίχους, ενώ προσοχή θέλουν οι παντόφλες και τα παπούτσια σε μέρη που ενδημούν σκορπιοί. Σε περίπτωση τσιμπήματος πρέπει να παρασχεθεί άμεσα ιατρική βοήθεια καθώς το θύμα μπορεί να υποστεί σοκ.

 

– Κουνούπια: Τα κουνούπια δεν είναι απλά ενοχλητικά καθώς το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ενώ μεταδίδουν πολλές ασθένειες (όπως η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός κ.α.). Χρησιμοποιείστε απωθητικά για να προστατευτείτε και καλυφθείτε με ελαφριά ρούχα όταν βρίσκεστε έξω τα καλοκαιρινά βράδια. Εγκαταστήστε σίτες στα παράθυρά σας και απομακρύνετε τα στάσιμα νερά από την αυλή σας.

 

 – Μύγες: Οι μύγες είναι βρώμικα έντομα – μπορούν να κουβαλούν πάνω από 1 εκατομμύριο βακτήρια στο σώμα τους! Μπορούν να προκαλέσουν εντερικές μολύνσεις μολύνοντας το φαγητό. Για να τις αποφύγετε, κρατήστε το φαγητό και τα σκουπίδια σε κλειστά σκεύη και κάδους και εγκαταστήστε σίτες στα παράθυρά σας.


 

– Κατσαρίδες: Δεν είναι απλά άσχημες και αηδιαστικές, είναι και επικίνδυνες καθώς μπορεί να κουβαλούν ασθένειες όπως η σαλμονέλα. Όταν πεθαίνουν, τα πτώματά τους μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως άσθμα. Η εξολόθρευσή τους είναι δύσκολη. Βοηθά η χρήση ειδικών εντομοκτόνων, η καθαριότητα κυρίως στη κουζίνα και η επισκευή των ρωγμών και των τρυπών σε τοίχους και πατώματα.

 


Πηγή
Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas