Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Πως διάταξη για πλήρη αποζημίωση του θύματος οδηγεί σε αθώωση κατηγορουμένους



Έκλεψε 10 μελισσοκυψέλες, τον «κάρφωσε» το GPS αλλά τελικά αθωώθηκε με το άρθρο 384 παρ.3 Π.Κ.

«Επειδή μου είχαν κλέψει τα μελίσσια, προέβην και εγώ στην ίδια ενέργεια».  Αυτό το απλοϊκό επιχείρημα ανέφερε στην απολογία ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας, κατηγορούμενος για ζωοκλοπή, καθώς  είχε κλέψει  10 μελισσοκυψέλες μαζί με τα σμήνη των  μελισσών, αλλά τον μαρτύρησε  το GPS, το οποίο  είχαν βάλεις στις κυψέλες. Παρ΄ όλα αυτά αθωώθηκε.
Σε περιοχή της Εύβοιας, κατά το διήμερο  14-15.8.2014  άνεργος ο οποίος είχε αρχίσει να ασχολείται   με τη μελισσοκομία αφαίρεσε από την κατοχή άλλου 10 μελισσοκυψέλες μαζί με τα σμήνη των μελισσών.

Δεκαπέντε μέρες αργότερα ο  ιδιοκτήτης των κυψελών τις βρήκανε με GPS, τα οποία είχε τοποθετήσει  στις κυψέλες, ενώ παράλληλα ενημέρωσε σχετικά την Αστυνομία.

Ο δράστης συνελήφθη και  παραδέχθηκε την πράξη του, ενώ η Αστυνομία κατάσχεσε το αυτοκίνητό του με το οποίο μεταφέρθηκαν οι κυψέλες.

4.000 ευρώ

Ο δράστης και κατηγορούμενος στη συνέχεια πριν την ημερομηνία της δίκης    έδωσε στους ιδιοκτήτες των κυψελών 4.000 ευρώ ως αποζημίωση, ενώ είχε δώσει ήδη πίσω τις κυψέλες.

Την ημέρα της δίκης   ο πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε σε απολογία τον   δράστη   ο οποίος είπε:

«Ασχολήθηκα με τη μελισσοκομία διότι είχα μείνει άνεργος. Επειδή μου είχαν κλέψει τα μελίσσια, προέβην και εγώ στην ίδια ενέργεια. Μερικά μελίσσια τα τοποθέτησα στο ίδιο σημείο και μερικά άλλα αλλού». Ο  εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθεί αθώος ο κατηγορούμενος, καθώς είχε   ικανοποίηση τον παθόντα, όπως προβλέπει το άρθρο 384 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα.

Η διάταξη περί αποζημίωσης

Σύμφωνα με το άρθρο 384 παρ.3 Π.Κ.: «Ο υπαίτιος των πλημμελημάτων, που προβλέπονται στα άρθρα 372, 373, 375-377, 381 και 382 απαλλάσσεται από κάθε ποινή, αν μέχρι το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποδώσει το πράγμα και δηλώσει ο παθών ή οι κληρονόμοι του ότι δεν έχουν άλλη αξίωση από την πράξη ή ικανοποιήσει εντελώς το ζημιωθέντα, καταβάλλοντος αποδεδειγμένη ή κατά δήλωση του παθόντος ή των κληρονόμων του το κεφάλαιο και τους τόκους υπερημερίας».

Παράλληλα, ο παθών  δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν έχει καμία αξίωση από το δράστη, αφού του απέδωσε τις κυψέλες   και επιπρόσθετα, τον αποζημίωσε πλήρως.

Κατόπιν αυτών, ο δράστης κρίθηκε αθώος. Τέλος,  διατάχθηκε η απόδοση του αυτοκινήτου του που είχε κατασχεθεί.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas