Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

SOS: Ελάχιστο μέλι, κινδυνεύουν οι μέλισσες στην Άνδρο και στο Νότιο Αιγαίο...


Μελισσοκομία στο Κόρθι (φωτ. Εν Άνδρω)

Κινδυνεύουν οι μέλισσες στην Άνδρο, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα! Στην Άνδρο εφέτος ουσιαστικά η παραγωγή μελιού θα είναι ελάχιστη έως μηδενική. Ενώ στις νότιες Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα έχουμε πια φαινόμενα αφανισμού των μελισσών. Ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε τον τελευταίο χρόνο. Και βεβαίως οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο στο μέλι και τις μέλισσες, αλλά έχουν και μεγάλες επιπτώσεις στη συνολική γεωργική παραγωγή λόγω του ρόλου των μελισσών στη γονιμοποίηση των καρπών της γης.

Διαπιστώνοντας την παραπάνω δραματική κατάσταση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσκάλεσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να εκπονήσει άμεσα έρευνα για τα μελίσσια στα νησιά του Αιγαίου. Για την έρευνα υπογράφηκε σχετική προγραμματική σύμβαση από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο. Μιλώντας για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης (που δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για την παρατεταμένη ανομβρία και τις πολλαπλές συνέπειες στην χλωρίδα και πανίδα των νησιών) είπε:

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεξάγει έρευνα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες των θανάτων μελισσοσμηνών που καταγράφονται εδώ και αρκετό καιρό στις Κυκλάδες αλλά και στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Το φαινόμενο ξεκίνησε από την Ίο και την Σαντορίνη και λαμβάνει διαστάσεις στα Δωδεκάνησα. Αυτό πρέπει να το παρακολουθήσουμε καθώς οι μελισσοκόμοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τους θανάτους μελισσών που επιφέρουν καταστροφές στην παραγωγή τους.

Μην ξεχνάτε ότι το μέλι είναι ένα από τα δυναμικά και πολύ δημοφιλή προϊόντα της περιοχής μας και βεβαίως η μελισσοκομία αποκτά ενδιαφέρον για τους παραγωγούς. Επιπλέον, το μέλι από την Κάλυμνο, την Ρόδο και άλλα νησιά, ήδη πιστοποιείται και προωθείται στην αγορά».



 Μαθήματα μελισσοκομίας στο Κόρθι (φωτ. Εν Άνδρω)

Η μελισσοκομία στις Κυκλάδες είναι ένας δυναμικός κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής και έχει συμπεριληφθεί και στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το χρονικό διάστημα 2014-2020.

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και μέχρι τότε, με τη σωστή καθοδήγηση, οι μελισσοκόμοι θα έχουν προετοιμάσει τα μελίσσια τους κατάλληλα για τον χειμώνα, που είναι η αφετηρία της επόμενης χρονιάς.

Η έρευνα ήδη ξεκίνησε και θα έρθει προς συζήτηση και έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Ρόδο.
Κύρια αιτία που προκαλεί τον θάνατο των μελισσοσμηνών είναι η ανομβρία των τελευταίων χρόνων. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ανθοφορία για να τραφούν οι μέλισσές. Η προσπάθεια είναι να βρεθεί λύση να σωθούν οι μέλισσές και να προστατευθούν οι παραγωγοί.
Πάντως υπάρχουν πολλές υπόνοιες ότι ίσως να υπάρχουν και άλλες αιτίες (καιρικές συνθήκες ή ανθρώπινες παρεμβάσεις με ψεκασμούς κ.λπ.) που επηρεάζουν την ζωή των μελισσών.
Η σχετική έρευνα θα ολοκληρωθεί για τις Κυκλάδες μέχρι το τέλος του μηνός και αμέσως μετά θα ξεκινήσει στα Δωδεκάνησα.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas