Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Το ανεπεξέργαστο μέλι διαθέτει ζωντανά βακτήρια με αντιμικροβιακή δράση


Το μέλι έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Αυτή η γλυκιά, κολλώδης ουσία που όλοι αγαπάμε, αποτελεί ένα αγαθό ευρέως γνωστό με μεγάλη κατανάλωση κι επίσης έχει υπέροχη γεύση! Αυτή η γλυκιά απόλαυση αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές θεραπευτικές ουσίες της φύσης. Παρακάτω περιγράφονται μερικά μόνο από τα οφέλη του μελιού για την υγεία:

• Προστατεύει το εσωτερικό του στομάχου κι εμποδίζει από βλάβες κι αιμορραγία που μπορεί να προκληθούν από τη λήψη ασπιρίνης.

• Βοηθά στην αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων.

• Βοηθά στην επούλωση εγκαυμάτων.

• Παρά το γεγονός ότι το μέλι περιέχει ζάχαρη, εμφανίζει αντιμυκητιακές ιδιότητες και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μύκητα Κάντιντα.

• Βοηθά στη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας.

• Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το μέλι Μανούκα αποτελεί εναλλακτική λύση ως στοματικό διάλυμα κατά της οδοντικής πλάκας.

• Βοηθά στη θεραπεία της δερματίτιδας.

• Βοηθά στη θεραπεία των διαβητικών ελκών.

• Βοηθά στη θεραπεία των ελκών που προκαλούνται από τον έρπητα.

• βοηθά στην αντιμετώπιση του υπερβακτηρίου MRSA (ειδικά το μέλι Μανούκα).

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία, έχει εντοπίσει μια μοναδική ομάδα από 13 βακτήρια του γαλακτικού οξέος (LAB) που προέρχονται από το στομάχι των μελισσών, και βρίσκονται στο φρέσκο μέλι, το οποίο καταπολεμά τους παθογόνους οργανισμούς. Τα ζωντανά αυτά βακτήρια παράγουν ένα αριθμό ενεργών μικροβιακών ενώσεων, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου, τα λιπαρά οξέα και κάποια αναισθητικά, που μπορούν να σκοτώσουν άλλα επιβλαβή βακτήρια. 
Η ομάδα δοκίμασε τα βακτήρια αυτά της μέλισσας στο εργαστήριο, κατά των στελεχών των παθογόνων που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA). Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο International Wound Journal. Οι επιστήμονες ανέμειξαν το LAB με μέλι και το εφάρμοσαν άμεσα σε άλογα που είχαν πληγές που δεν μπορούσαν να επουλωθούν και που ήταν ανθεκτικές σε άλλες θεραπείες. Μετά τη χρήση του μείγματος μελιού – βακτήρια, όλα τα τραύματα επουλώθηκαν πλήρως.

Μέχρι στιγμής, τα βακτήρια της μέλισσας έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους μόνο στο εργαστήριο, έτσι δεν ξέρουμε αν θα είναι εξίσου αποτελεσματικό για τις ανθρώπινες πληγές, αλλά τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα. Η ομάδα εξήγησε σε δελτίο Τύπου ότι πιστεύει πως τα LAB είναι τόσο ισχυρά, επειδή παράγουν ένα ευρύ φάσμα ουσιών, οι οποίες αλλάζουν ανάλογα με αυτά του παθογόνου που καλούνται να καταπολεμήσουν.  «Τα αντιβιοτικά είναι συνήθως μία δραστική ουσία, αποτελεσματική ενάντια μόνο σε ένα στενό φάσμα βακτηρίων», δήλωσε ο Tobias Olofsson – ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης – σε δελτίο τύπου.

«Όταν χρησιμοποιούνται ζωντανά, αυτά τα 13 βακτήρια του γαλακτικού οξέος, παράγουν το σωστό είδος των αντιμικροβιακών ενώσεων, όπως απαιτείται, ανάλογα με την απειλή. Φαίνεται ότι αυτά έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά για εκατομμύρια χρόνια για την προστασία της υγείας των μελισσών ενάντια σε άλλους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Ωστόσο, τα τυποποιημένα-επεξεργασμένα μέλια της αγοράς δεν περιέχουν ζωντανά βακτήρια γαλακτικού οξέος», πρόσθεσε. 

Οι ερευνητές θα προχωρήσουν τώρα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να δούνε αν το LAB μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas