Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Αποθήκη - Συσκευαστήριο


Αν ο Μελισσοκόμοs παράγει μέλι και το διαθέτει χονδρικώς δεν είναι υποχρεωμένοs να έχει συσκευαστήριο και άδεια συσκευασίαs. Αρκεί να είναι καθαροί οι χώροι και να τηρούν κάποιουs κοινούς - λογικούs κανόνες καθαριότηταs και ασφάλειαs του προϊόντος.
Αν ό Μελισσοκόμος συσκευάζει (τυποποιεί) το μέλι, τότε θα πρέπει να έχει άδεια λειτουργίας συσκευαστηρίου μελιού την οποία παίρνει από το Δήμο της περιοχής του εφόσον τηρεί κάποιες προϋποθέσεις. Τις βασικές προϋποθέσεις ελέγχει η υγειονομική υπηρεσία της Νομαρχίας.
Αν λοιπόν κάποιος ενδιαφέρεται για την απόκτηση τέτοιας άδειας καλό είναι να απευθυνθεί πρώτα στην υγειονομική υπηρεσία της Νομαρχίας και του Δήμου της περιοχής του. Πιθανά για καινούργια κτίσματα να χρειάζεται και Περιβαλλοντολογική Μελέτη. Πιο κάτω θα αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες προϋποθέσεις.

Επίσης σε όλες τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιών υπάρχει ένα πρότυπο σχέδιο για Μελισσοκομικές Αποθήκες, κατά τη γνώμη μας πάρα πολύ καλό. Συντάκτης του σχεδίου αυτού είναι ο Κύριος Μπίκος.

 Α. Αποθήκη

Μια Μελισσοκομική αποθήκη πρέπει να έχει τους κάτωθι χώρους σε μεγέθη ανάλογα με την δυναμικότητα της επιχείρησης   
  • Χώρος ξεμελίσματος (με τρεχούμενο νερό)          
  • Χώρος αποθήκευσης δοχείων μελιού
  • Χώρος ψύξης κηρηθρών (ψυγείο)
  • Χώρος επισκευής κυψελών, συρμάτωμα πλαισίων κ.λ.π.
  • Χώρος W.C. και ντουζιέρα
  • Γραφείο (με δυνατότητα χρήσης ύπνου)
  • Μεγάλο Υπόστεγο (υποδοχή ορόφων, βάψιμο κυψελών κ.λ.π.)
  • Μηχανολογικός εξοπλισμός (απολεπιστική μηχανή,                                        μελιτοεξαγωγέας, φίλτρο, αντλία, βαρέλια)

 Β. Συσκευαστήριο (Εκτός την Αποθήκης)
  •  Χώρος επεξεργασίας και τυποποίησης (με νεροχύτη διπλό)
  • Χώρος πρώτων υλών (βάζα-χαρτοκιβώτια κ.λ.π.)
  • Χώρος έτοιμου προϊόντος
  • W.C και προθάλαμο w.c
  • Αποδυτήρια προσωπικού (από εκεί θα μπαίνουμε στον κύριο χώρο)
  • H.A.C.C.P. (Το HACCP είναι ένα σύστημα μέσω του οποίου αναγνωρίζονται και αξιολογούνται η επικινδυνότητα και η σοβαρότητα των μικροβιολογικών, χημικών και βιολογικών κινδύνων οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την υγιεινή & ασφάλεια των τροφίμων και ποτών).
  • Μηχανολογικός εξοπλισμός (ανάλογα με τη δυναμικότητα και το είδος τυποποίησης που θέλει να κάνει κάποιος θα αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια μηχανήματα, όχι πάντως υποχρεωτικά). Μείκτης, αντλία, φίλτρο, συσκευαστικό, πλυντήριο βάζων, ετικέτα, κλειστικό καπακιών, θερμοθάλαμος (ή μπεν μαρί).
 Tο συσκευαστήριο θα πρέπει να έχει στο πάτωμα και στους τοίχους πλακάκια (ύψος μέχρι   1,80 2,00μ) και κάποια ελάχιστα τετραγωνικά εμβαδό.

Αλέξανδρος Γκουσιάρης, Ανεξαγόρας Λ. Σκιδούρης

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas