Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ!!!


Το πρωί της Τετάρτης 21 Ιουλίου ο ΕΦΕΤ εξέδωσε μία ανακοίνωση. Σε αυτήν ανέφερε ότι το θυμαρίσιο μέλι «Χρυσή Κρήτη» της εταιρείας Μελισσοκομική Συνεργασία Κρήτης Α.Ε. στην οποία βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικής Μελισσοκομικής Εταιρείας, Γιώργος Πίττας, θα έπρεπε να αποσυρθεί από την αγορά.

Γιώργος Λαμπίρης
Agronews

Την συγκεκριμένη ανακοίνωση ήρθε να αποδοκιμάσει με τη σειρά του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ). Το ενδιαφέρον ως προς την προστατευτική ανακοίνωση του ΣΕΤΣΕΜ, είναι ότι ο φορέας έχει ως μέλη του εταιρείες όπως η Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία αλλά και η Μελισσοκομική Συνεργασία Κρήτης συμφερόντων του κυρίου Πίττα. Ταυτόχρονα μία ακόμα εταιρεία που αναφέρεται ως μέλος, η Ελληνική Εταιρεία Μέλιτος ΑΕΒΕ (Μελισσοκομία Νέκταρ), διατηρεί σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταθέσει στο ΓΕΜΗ, την ίδια έδρα με την Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία, δηλαδή στην οδό Πρωτομαγιάς 9 στο Κρυονέρι.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα θα σταθούμε και στα εξής σημεία της ανακοίνωσης του ΣΕΤΣΕΜ. Πρώτ’ απ’ όλα αναφέρεται ότι η «ανακοίνωση του ΕΦΕΤ κατά εταιρείας μέλους του Συνδέσμου μας, της Μελισσοκομικής Συνεργασίας Κρήτης, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους όσον αφορά στην διατύπωσή της, γιατί πιστεύουμε ότι ανάλογα περιστατικά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη προσοχή για την φήμη της».

Δεχόμενοι λοιπόν ότι η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ δρα βλαπτικά για τη φήμη της Μελισσοκομικής Συνεργασίας Κρήτης, τότε γιατί ο ΣΕΤΣΕΜ επανέρχεται με ανακοίνωσή του, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο συνέχεια στην υπόθεση;

Να θυμίσουμε μεταξύ άλλων ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ανακλήσεων προϊόντων, ουδέποτε ο ΣΕΤΣΕΜ είχε εκδώσει ανακοινώσεις υποστήριξης προς επιχειρήσεις του κλάδου, κάτι που έπραξε σήμερα. Και είναι γεγονός ότι αυτού του είδους οι υποθέσεις δεν μπορούν να αποτελούν προϊόν εκατέρωθεν ανακοινώσεων, αλλά αντικείμενο ελέγχων από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και κατ’ επέκταση συμμόρφωσης των εμπλεκομένων με τις ανάλογες διοικητικές και κατ’ επέκταση ποινικές κυρώσεις. Σε καμία περίπτωση πάντως οι έλεγχοι δεν νοείται να αποτελούν απόρροια καταγγελιών ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο διεκδίκησης μεριδίων στην αγορά, κινήσεις που δεν πλήττουν μόνο τις εκάστοτε επιχειρήσεις αλλά το σύνολο της ελληνικής μελισσοκομίας.

Επίρρηψη ευθυνών στον μελισσοκόμο για την αντιβιοτική ουσία που εντοπίστηκε στο μέλι.


Επιπλέον, στις αιτιάσεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι υπεύθυνος για την αντιβιοτική ουσία που βρέθηκε στο προϊόν, «υπεύθυνος είναι ο μελισσοκόμος ή εξωτερική επιμόλυνση από το περιβάλλον». Στο παραπάνω θα μπορούσε κανείς να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι η στοχοποίηση του μελισσοκόμου, βασικού συνεργάτη της κάθε μελισσοκομικής επιχείρησης, είναι το λιγότερο μία κίνηση που εκθέτει τον βασικό προμηθευτή και συνεργάτη της βιομηχανίας, επιδιώκοντας να του επιρρίψει ευθύνες για την ουσία που εντοπίστηκε στο επίμαχο προϊόν.

Σε ό,τι αφορά τώρα την απόσυρση του προϊόντος από τον ΕΦΕΤ, αναφέρεται το Lot Number, βασικό στοιχείο ιχνηλασιμότητας των τροφίμων, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε ποιο σούπερ μάρκετ εντοπίστηκαν οι συγκεκριμένες ποσότητες, αλλά και ποιος ήταν ο αριθμός αυτών των ποσοτήτων. Σε όλα αυτά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η διαδικασία ελέγχου για την Μελισσοκομική Συνεργασία Κρήτης, προήλθε μετά από καταγγελία ανταγωνιστή της τον περασμένο Νοέμβριο και ακολούθησε η πρώτη απόφαση του ΕΦΕΤ. Στη συνέχεια μετά από ένσταση της καταγγελθείσας εταιρείας, φτάσαμε στο σήμερα, αρκετούς μήνες μετά, όπου ζητείται η απόσυρση του προϊόντος από τα ράφια. Τη στιγμή που πιθανότατα όλες αυτές οι ποσότητες έχουν αγοραστεί από τα σούπερ μάρκετ και ίσως και να έχουν ήδη καταναλωθεί. Επομένως ποιες είναι αυτές τις ποσότητες, που ζητάει ο φορέας να αποσυρθούν, ήδη μετά το πέρασμα αρκετών μηνών από την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου;

Η μετρονιδαζόλη «άγνωστη» και «νέα» ουσία που είναι ευρέως διαθέσιμη στα ελληνικά φαρμακεία.

Ως προς τον ισχυρισμό του Συνδέσμου Εξαγωγέων για το ότι βρέθηκαν ίχνη της δραστικής ουσίας μετρονιδαζόλης στο δείγμα του συγκεκριμένου μελιού που εξετάστηκε, σημειώνεται ότι «καμία ελληνική εταιρεία, ούτε καν το κράτος δεν μπορεί να την αναλύσει, παρά μόνον εργαστήρια του εξωτερικού», ενώ γίνεται λόγος και για μία «νέα ουσία». Αρκεί σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η μετρονιδαζόλη, είναι μία ιδιαίτερα διαδεδομένη δραστική ουσία στην Ελλάδα, την οποία μπορεί κανείς να την προμηθευτεί με ευκολία από το φαρμακείο και αποτελεί βασικό συστατικό του συνταγογραφούμενου αντιβιοτικού Flagyl που χρησιμοποιείται για την θεραπεία ποικίλων βακτηριακών λοιμώξεων του ανθρώπινου οργανισμού.

Μελισσοκομική Συνεργασία Κρήτης: Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις τροφές που παρέχει κάθε μελισσοκόμος στις μέλισσες


Σε συνέχεια όλων των παραπάνω η Μελισσοκομική Συνεργασία Κρήτης ήρθε με ανακοίνωσή της να αναφέρει ότι: «σε σχέση με την από 21-7-2021 ανακοίνωση του ΕΦΕΤ σημειώνουμε ότι η ουσία μετρονιδαζόλη δεν ανιχνεύεται από κανένα εργαστήριο στην Ελλάδα και συνεπώς δεν ήταν δυνατόν να ανιχνευθεί και από εμάς. Η ανίχνευσή της έγινε σε εργαστήριο του εξωτερικού (Γερμανία) κατόπιν καταγγελίας και ο ΕΦΕΤ ζήτησε την απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας.

Όπως είναι αντιληπτό δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τις τροφές που κάθε μελισσοκόμος – προμηθευτής μας παρέχει στις μέλισσες που διατηρεί. Βεβαιώνουμε κατηγορηματικά τους καταναλωτές μας ότι το μέλι της Μελισσοκομικής Συνεργασίας Κρήτης είναι 100% Κρητικό και η ουσία μετρονιδαζόλη δεν έχει προστεθεί από την εταιρεία μας. Παράλληλα θα εξακολουθήσουμε, όπως έως σήμερα, να πραγματοποιούμε συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους στα διατιθέμενα από την εταιρία μας προϊόντα».


 

Η έρευνα της Europol και για το ελληνικό μέλι


Κλείνοντας, θα αναφέρουμε ότι τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της συντονισμένης επιχείρησης OPSON X που είχε ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, εστιάζοντας σε παρανομίες που αφορούν σε τρόφιμα και ποτά, μία από τις στοχευμένες δράσεις αφορούσε στον εντοπισμό νοθευμένου μελιού σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος. Η Εuropol ζήτησε από τις κρατικές αρχές να διενεργήσουν ελέγχους, εξακριβώνοντας κατά κύριο λόγο εάν στα προϊόντα υπήρχε σιρόπι ζάχαρης ή σιρόπι καλαμποκιού. Σε 495 ελέγχους εντοπίστηκαν παράτυπα προϊόντα σε ποσοστό 7%, με αποτέλεσμα να κατασχεθούν συνολικά 51.000 κιλά νοθευμένου μελιού. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη έρευνα καθώς και το αποτέλεσμα των ελέγχων για την Ελλάδα, είναι κάτι που θα είχε ενδιαφέρον να εξετάσουμε προσεχώς με ιδιαίτερη προσοχή.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas