Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΦΛΙΣΚΟΥΝΙ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ - ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ



Φλισκούνι είναι ένας θησαυρός!!! Οι μέλισσες το αγαπούν!!! 

Φλισκούνι, οι Άγγλοι την αποκαλούν Μέντα πιπεράτη. Η αρωματική άγρια Μέντα είναι γνωστή στη χώρα μας ως Φλισκούνι. Στο γένος της μέντας ανήκει και το φλισκούνι.

Φυτό πολυετές, αυτοφυές (φυτρώνει εκεί που δεν τη σπέρνουν), φθάνει σε ύψος μέχρι 60 cm, με όρθιους βλαστούς, λογχοειδή, αντικριστά, πριονωτά, χνουδωτά φύλλα και ανθούς σε μικρά στάχυα από ροζ, μωβ και άσπρα λουλούδια. Το βρίσκουμε σε εύκρατα κλίματα, σε φτωχά εδάφη, ηλιόλουστα σημεία και κοντά σε ρεματιές.

Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο και τα φύλλα της χρησιμεύουν στη φαρμακοποιία, και τα άνθη στην αρωματοποιία. Και τα δύο μέρη ωστόσο τα χρησιμοποιούμε σαν αρωματικό στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.


                             
                                            Οφέλη για την υγεία

Το φλισκούνι, με το πλούσιο αρωματικό πτητικό του έλαιο, ανακουφίζει τον τυμπανισμό και τον κοιλιακό κολικό που οφείλεται σε αέρια. Χαλαρώνει το σπασμωδικό πόνο και καταπραΰνει την ανησυχία. Έχει εφιδρωτική , διεγερτική και εμμηναγωγική δράση. Το αφέψημά του είναι αρωματικό και δροσιστικό.

Στην Αρχαία Ελλάδα έβαζαν φλισκούνι στο νερό του μπάνιου τους επειδή εκτιμούσαν το ωραίο άρωμα και το πλούσιο αιθέριο έλαιό του. Στη λαϊκή ιατρική, εκτός των άλλων, χρησιμοποιείται από τους καπνιστές  για τον “καθαρισμό” των πνευμόνων


                                           Επεξεργασία

 
Για οικιακή χρήση δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία. Την αποξηραίνουμε, φτιάχνοντας μικρά ματσάκια και κρεμώντας την ανάποδα σε σκιερό σημείο. Την αποθηκεύουμε σε γυάλινα ερμητικά κλειστά βάζα,. Μπορούμε όμως να τη χρησιμοποιήσουμε και φρέσκια χρησιμοποιώντας λίγη παραπάνω ποσότητα.

Το αιθέριο έλαιο εξάγεται με απόσταξη από τα άνθη της.

                                              Ιδιότητες

Περιέχει τις μεγαλύτερες ποσότητες μενθόλης απ’ όλα τα είδη μέντας, μενθόνη, ταννίνες, τοκοφερόλες, φλαβονοειδή, χολίνη, αλκοόλες και άλλα ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

Παρ’ ότι ο Ιπποκράτης είχε κάποιες διαφωνίες για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες, όλοι συμφωνούσαν (Γαληνός, Διοσκουρίδης, Κινέζοι, Μεσογειακοί λαοί) στη χρήση της για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, του βήχα, της δυσμηνόρροιας, των ιλίγγων, της αϋπνίας, και του πονόλαιμου.

θεωρείται: αποχρεμπτική, αντιβροχική, αντιασθματική, αντιαρθριτική, αντιρευματική, αντικοκκυτική, διουρητική, αντιδιαρροική, ευστόμαχη, αντισπασμωδική, αναισθητική. Επίσης θεωρείται ότι προαγάγει την εμμηνόρροια. Χρησιμοποιείται και για αμβλώσεις.

Χρησιμοποιείται σαν καταπραϋντικό της βαρυστομαχιάς, των νευρικών διαταραχών και της γαστρίτιδας.

Ενδείκνυται για καπνιστές για τον καθαρισμό των πνευμόνων. Το φλισκούνι είναι καλό να μην λαμβάνεται σε ισχυρές δόσεις και για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Το αγαπημένο ρόφημα στις παγερές νύχτιες ανδρών και γυναικών νέων και γέρων ήταν το αφέψημα της φλισκούνης. Μερικοί έβραζαν μαζί με τους ανθισμένους αλλά αποξηραμένους βλαστούς και μια κόκκινη καυτερή πιπεριά. Έτσι το ρόφημα αυτό γινόταν «αρκετά καυτερό» και άκρως θερμαντικό για όσους έβγαιναν να εργαστούν στην ύπαιθρο.

                                               Τρόποι χρήσης

Γίνεται μυρωδάτο αφέψημα, έκχυμα, αιθέριο έλαιο αλλά και μυρωδικό της κουζίνας.

Αναπνέουμε τους ατμούς, όταν έχουμε μπουκωμένη μύτη και πίνουμε παγωμένα αφεψήματα, τα οποία παρ’ ότι είναι εφιδρωτικά μας δροσίζουν.

Σε συνδυασμό με λουίζα, μελισσόχορτο, ιβίσκο και γλυκόριζα βοηθά στην αποβολή κατακρατημένων υγρών και στη δίαιτα.

Κάνουμε κομπρέσες με δυνατό αφέψημα για να καταπραΰνουμε ισχιαλγίες, πόνους στις αρθρώσεις και ρευματισμούς.

Κάνουμε γαργάρες για τις παθήσεις του φάρυγγα, της μύτης ή σε αφέψημα, καταπραΰνει τους στομαχικούς πόνους, για τον βήχα και γενικά για ασθματικές και γριπώδεις καταστάσεις και καταπολεμά το σάκχαρο. Επίσης έχει θερμαντικές ιδιότητες και διαλύει την πέτρα στα νεφρά.

Κατάπλασμα. Βάλτε το σε αποστήματα, μώλωπες.

Νωπό βότανο. Το μάσημα των φύλλων δρα ως αντιεμετικό και είναι χρήσιμο για να απαλλαγεί κανείς από την μυρωδιά του σκόρδου.

Τρίβουμε φύλλα πάνω σε τσιμπήματα εντόμων για να μαλακώσουμε τη φαγούρα καθώς και στα ούλα για τη δυσοσμία του στόματος.

Χρησιμοποιείται σαν φυσικό εντομοαπωθητικό και γι’ αυτόν το σκοπό μπορούμε να στάξουμε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου στη συσκευή ατμοποίησης του.

Το αφέψημα μαζί με τριμμένο τζίντζερ, βοηθά στη δυσπεψία.

                                                 Προσοχή

Απαγορεύεται σε θηλάζουσες μητέρες γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην παραγωγή γάλακτος, δεν συνιστάται για τα βρέφη και για όσους έχουν έλκος και γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης  αντενδείκνυται  στην ομοιοπαθητική γιατί λειτουργεί ανασταλτικά.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas