Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΟΡΟΝΟΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΦΙΑΣΚΟ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ!!


Στα 3,2 εκατ. ευρώ το κονδύλι που θα διατεθεί, με 3,39 ανά κυψέλη - διευκρινήσεις ζητούν οι μελισσοκόμοι.

Στην ολομέλεια της βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα της Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση των μελισσοκόμων της Κρήτης.

Ο κ. Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε ότι ένας από τους κλάδους που επλήγη περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού και σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής είναι αυτός της μελισσοκομίας και ιδιαίτερα της Κρήτης. Οι μελισσοκόμοι του νησιού είναι σε απόγνωση, αφού βλέπουν την κατάσταση συνεχώς να επιδεινώνεται, με την παραγωγή τους να παραμένει αδιάθετη και μια ολόκληρη μελισσοκομική χρονιά να χάνεται.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής τόνισε ότι:

- Τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνετέλεσαν στο να μη μετακινηθούν οι μέλισσες, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας των μελισσοσμηνών και κατ’ επέκταση τη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής κατά 40% περίπου.

- Η κρίση στον τουρισμό και τα επιβαλλόμενα μέτρα στον κλάδο της εστίασης είχαν σημαντικό αντίκτυπο (η μείωση της διάθεσης αγγίζει το 70-80% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο), σε συνδυασμό βεβαίως και με την μειωμένη αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών ενώ οι ίδιοι οι παραγωγοί κάνουν λόγω για τη χειρότερη χρονιά της εικοσαετίας.

- Η κλιματική Αλλαγή,
η ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία εντείνουν το πρόβλημα.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης στον τομέα της μελισσοκομίας με έκτακτη ενίσχυση των μελισσοκόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς και την συμπερίληψη του ΚΑΔ των μελισσοκόμων στους πληττόμενους.

Ο υπουργός αφού ευχαρίστησε τον κ. Κεγκέρογλου για την ερώτηση του, παραδέχθηκε την καταστροφή των μελισσοκόμων της Κρήτης, αφού και τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, δείχνουν μείωση του κύκλου εργασίας τους και ανακοίνωσε από βήματος της βουλής ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η κοινή Υπουργική απόφαση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μελισσοκόμων με ποσό ύψους 3,2 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 3,39 ευρώ ανά κυψέλη από το ταμείο covid-19 του υπουργείου Οικονομικών.

Για την ένταξη των μελισσοκόμων στους πληττόμενους, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει, επικαλούμενος τις επιστρεπτέες προκαταβολές που μπορεί να έλαβε μεμονωμένα κάθε μελισσοκόμος.

Ο βουλευτής δέχθηκε τη δέσμευση του υπουργού που είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ζήτησε αύξηση του ποσού αποζημίωσης ανά κυψέλη, ιδιαίτερα για τα νησιά και την Κρήτη, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα και η ρήτρα νησιωτικότητας ενώ υπενθύμισε στον υπουργό ότι οι μελισσοκόμοι δεν παίρνουν επιδοτήσεις, λαμβάνουν ένα είδος ενίσχυσης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει την σημερινή καταστροφή και απαιτούνται άμεσα και επιπλέον μέτρα στήριξης τους


Για φιάσκο κάνουν λόγο παραγωγοί


Σύμφωνα με τον κ. Βασίλειο Ξεσφίγγη, επαγγελματία μελισσοκόμο από το χωριό Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας, σε άγριο φιάσκο από το ΥΠΑΑΤ και την πολιτική ηγεσία, εξελίσσεται η υπόθεση στήριξης της Ελληνικής μελισσοκομίας λόγω covid-19. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή, λέει ο ίδιος και συνεχίζει: Με τα γνωστά λοκ νταουν απαγορεύτηκε το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη στους Έλληνες μελισσοκόμους ακόμα και να αλλάξουν νομό για να μεταφέρουν τα μελίσσια τους στις περιοχές που υπήρχε μελιτοέκκριση. Ακόμα και να πάνε στο απέναντι νησί να φροντίσουν τα μελίσσια τους την άνοιξη το απαγόρευσαν κι αυτό στους νησιώτες μελισσοκόμους, όπως π.χ. από την Κάλυμνο στην Κω, όπου όλη την άνοιξη οι μελισσοκόμοι διαμαρτύρονταν ότι δε μπορούν να μεταβούν για να φροντίσουν τα μελίσσια τους. Έτσι ο ίδιος ο Υπ. ΑΑΤ κ. Σ. Λιβανός σε τηλεδιάσκεψη με μελισσοκομικούς φορείς της Κρήτης τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ανακοινώσει στήριξη 5,6 εκατ. ευρώ για την Ελληνική μελισσοκομία κι ότι θα ενισχυθούν 950 χιλιάδες κυψέλες και 3.158 Έλληνες μελισσοκόμοι με το ποσό των 5,93 ευρώ ανά κυψέλη. Έφτασε όμως για το υπουργείο η αποφράδα ημέρα, κατά την οποία οι υποσχέσεις πρέπει να μεταφραστούν σε πράξεις και τότε έγινε η πισωγύρισμα του... αιώνα, κάνοντας έξαλλους 30 χιλιάδες Έλληνες μελισσοκόμους. Ανακοινώθηκε χτες στήριξη 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι μόλις 3,39 ευρώ ανά κυψέλη. Το ΥπΑΑΤ δηλαδή ενώ μας απαγόρευσε να ασκήσουμε το επάγγελμα μας και να μεταφέρουμε τα μελίσσια μας στις νομές, φθινόπωρο, χειμώνα κι άνοιξη, μας δίνει ως αποζημίωση τώρα την αξία 300 γραμμαρίων μελιού βάσει τιμής σούπερ μάρκετ. Προφανώς η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ θεωρεί ότι χάσαμε 300 γραμμάρια ανά κυψέλη με τα λοκ νταουν που επέβαλαν στα μελίσσια μας οπότε αυτό το ποσό μας επιστρέφει. Η μελισσοκομική κοινότητα της χώρας είναι ανάστατη με αυτή την εξέλιξη και εξετάζει τρόπους αντίδρασης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Για εμπαιγμό των μελισσοκόμων κάνει λόγο ο Βασίλης Ντούρας

Για εμπαιγμό της μελισσοκομικής κοινότητας εκ μέρους των αρμοδίων, κάνει λόγο εξάλλου ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ, κ. Βασίλης Ντούρας, εφόσον ευσταθούν, όπως συμπληρώνει τα νούμερα αυτά. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να δοθεί στην δημοσιότητα η σχετική απόφαση, για να βγουν πιο σαφή συμπεράσματα.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas