Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΕΛΙ VS ΖΑΧΑΡΗΣ

 


Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Και οι δύο γλυκαντικές ουσίες περιέχουν γλυκόζη και φρουκτόζη. Ωστόσο η ζάχαρη, κατά τη διαδικασία της παρασκευής της, όλα τα οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, το στοιχείο άζωτο, ένζυμα και βιταμίνες καταστρέφονται, ενώ στο μέλι, που είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, δεν συμβαίνει το ίδιο. Επίσης, το μέλι έχει ορισμένες ευεργετικές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες οι οποίες δεν υπάρχουν στη ζάχαρης.

Διαβάστε παρακάτω τρία βασικά σημεία που θα σας κάνουν να μην έχετε ενοχές όταν καταναλώνεται μέλι:
 

1) Μία κουταλιά επιτραπέζιας ζάχαρης ή σακχαρόζης περιέχει 46 θερμίδες, ενώ μία κουταλιά της σούπας μέλι έχει 64 θερμίδες. Αν και το μέλι μπορεί να έχει αναλογικά περισσότερες θερμίδες, στην πραγματικότητα χρησιμοποιούμε λιγότερη ποσότητα από αυτό, δεδομένου ότι είναι πιο γλυκό από την ζάχαρη. Ως αποτέλεσμα, καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από το να καταναλώσουμε ζάχαρη. Μακροπρόθεσμα, ακόμη και αν το μέλι είναι πιο ακριβό, μπορεί να αποδειχθεί πιο οικονομικό από την ζάχαρη (δες και τους λόγους υγείας). Μπορεί να αιφνιδιαστείτε όταν διαπιστώσετε πόση ζάχαρη καταναλώνουμε από γλυκίσματα και αναψυκτικά.

2) Η επιτραπέζια ζάχαρη είναι σακχαρόζη, η οποία αποτελείται από δύο μόρια τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Όταν τρώμε ζάχαρη, το στομάχι μας πρέπει να χρησιμοποιήσει τα δικά του ένζυμα για να διασπάσει τα μόρια της ζάχαρης ώστε αυτή να αφομοιωθεί. Το μέλι είναι αρκετά διαφορετικό. Οι μέλισσες έχουν προσθέσει ένα ειδικό ένζυμο στο νέκταρ που διασπά τη σακχαρόζη σε γλυκόζη και φρουκτόζη – δύο απλά σάκχαρα που μπορούν να αφομοιωθούν άμεσα.

Ως εκ τούτου, το μέλι έχει ένα υγιέστερο Γλυκαιμικό Δείκτη (GI), ο οποίος μετρά την αρνητική επίδραση ενός συγκεκριμένου τροφίμου στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα. Όσο χαμηλότερος είναι ο ΓΔ, τόσο πιο αργή η απορρόφηση και έγχυση των σακχάρων στο αίμα και ως εκ τούτου έχουμε μια πιο σταδιακή και υγιέστερη διαδικασία της πέψης.

“Η ταχύτητα με την οποία η επιτραπέζια ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για τα άτομα που πάσχουν από προβλήματα στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν ένα υψηλό ποσοστό σακχαρόζης, πολλά ευεργετικά και θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται μπορεί να να πάνε σε λάθος μέρος του σώματος εξ’ αιτίας της διατροφή, συμβάλλοντας έτσι σε αυξημένους κινδύνους για αρκετές χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένες μορφές καρκίνου, της οστεοπόρωσης και ακόμη και νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες.”


Η επανάσταση του μελιού, του Dr Ron Fessenden


3) Σε αντίθεση με το μέλι, η επιτραπέζια ζάχαρη στερείται βιταμινών και ανόργανων συστατικών (για αυτό και συχνά λέγεται ότι αποτελείται από κενές θερμίδες), που απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά του σώματος ώστε να μεταβολιστούν στο σύστημα. Όταν αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν όλα εξαντληθεί, ο μεταβολισμός της ανεπιθύμητης χοληστερόλης και των λιπαρών οξέων παρεμποδίζεται, συμβάλλοντας στην αύξηση της χοληστερόλης και την προώθηση της παχυσαρκίας λόγω των υψηλότερων λιπαρών οξέων στα όργανα και στους ιστούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είναι ασυνήθιστο για τους παχύσαρκους να υποφέρουν από έλλειψη θρεπτικών συστατικών και πολλά άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία τους. Το μήνυμα λοιπόν είναι, αν προσέχετε το βάρος σας, το μέλι θα είναι μια πιο έξυπνη επιλογή από τη ζάχαρη. Πέρα από τις διαφορές στα θρεπτικά συστατικά, αισθάνομαι ότι η ζάχαρη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με το μέλι σε γεύση. Αν και τα δύο είναι γλυκά, το μέλι έχει τέτοια μοναδική γεύση και άρωμα που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο και ανώτερο σε πολλά τρόφιμα και ποτά.

Το φάσμα των ποικιλιών των ανθόμελων είναι τόσο τεράστιο που για να έχετε την εμπειρία από μόνοι σας της μοναδικότητας της κάθε ποικιλίας και να είστε σε θέση για το ποιο είναι το κατάλληλο για σας ώστε να εκμεταλλευτείτε κάθε δυνατότητα που μπορεί να συμπληρώσει και να βελτιώσει τη γεύση των διαφορετικών τύπων φαγητών γίνεται μία επιδέξια τέχνη.

Μετάφραση, διόρθωση επιμέλεια από το πρωτότυπο Natural.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas