Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΩΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΣ


Ένα από τα θέματα που απασχολούν τον νέο μελισσοκόμο είναι και το πώς θα μπορέσει να πολλαπλασιάσει τα μελίσσια του εύκολα και αποτελεσματικά.

Παρότι οι μέθοδοι ανάλογες της συσκευής Jenter ή μέθοδοι βασσιλισοτροφίας με εμβολιασμό είναι οι σωστότερες, δεν παύουν να αποτελούν πονοκέφαλο για τον ερασιτέχνη μελισσοκόμο.
Η ακρίβεια των χειρισμών, η πλήρης τήρηση του ημερολογίου, η άριστη γνώση των ιδιαίτερων τεχνικών και η γενικότερη μελισσοκομική εμπειρία στέκονται πολλές φορές εμπόδιο στη χρήση των μεθόδων αυτών από νέους μελισσοκόμους.
Έτσι, στο παρακάτω κείμενο, θα αναφερθώ σε απλούς τρόπους, που ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πολλαπλασιάσει τα μελίσσια του, χωρίς να είναι αναγκαία η αναζήτηση και εύρεση της βασίλισσας.
 
Οι μέθοδοι αυτοί δεν συνιστώνται για επαγγελματίες παραγωγούς, διότι τα μελίσσια καθυστερούν να μπουν σε παραγωγική φάση, οι βασίλισσες δεν θα εκτραφούν με τις τελειότερες συνθήκες, ενώ στην περίπτωση της σμηνουργίας η επιλογή είναι ακούσια.
Παρόλα αυτά, επειδή απαιτούν πολύ απλούς μελισσοκομικούς χειρισμούς, σύντομες και σχετικά απλές διαδικασίες, και μόνο βασικές μελισσοκομικές γνώσεις, ενδείκνυνται για τον νέο και αρχάριο μελισσοκόμο.
Γενικά ο πολλαπλασιασμός των μελισσιών είναι καλό να γίνεται άνοιξη, συνήθως Απρίλιο μήνα, ώστε να υπάρχει πλήθος αξιοποιήσιμων ανθοφοριών και επάρκεια γύρης που είναι σημαντική για την εκτροφή γόνου.


Μελίσσι από σμηνουργία

1) Βρίσκουμε τον αφεσμό (το σμήνος που έφυγε με την βασίλισσα από την μητρική κυψέλη και κρέμεται σε δέντρο ή άλλο αντικείμενο εκτός κυψέλης) και τον τοποθετούμε σε μία κυψέλη
2) Προσθέτουμε κηρήθρες
3) Την επόμενη ημέρα το ψάχνουμε για περισσότερες βασίλισσες στο σμήνος έχει τύχη σε αφεσμό να βρεθούν και 7 βασίλισσες .
4) Προσέχουμε την βασίλισσα από το μελίσσι που πιάσαμε και ο λόγος είναι πως αν το μελίσσι που πιάσαμε είναι από αντικατάσταση βασίλισσας λόγο παλαιότητας ή κακής διοίκησης πάλι θα σμηνουργήση οπότε θέλει αντικατάσταση η βασίλισσα από εμάς και όχι από το μελίσσι

Διαίρεση μονού μελισσιού στα δύο

1) Βάζουμε μία κενή κυψέλη δίπλα ακριβώς σε αυτή που θέλουμε να διαιρέσουμε
2) Από την παλιά επιλέγουμε τα μισά πλαίσια (που όμως να έχουν 2-3 πλαίσια ανοιχτό και σφραγισμένο γόνο προσέχουμε να έχουμε και γόνο ημέρας απαραίτητα στα τελάρα μας.) και τα μεταφέρουμε στην «νέα», με διάταξη Μέλι-Γύρη-Γόνος (από έξω προς τα μέσα).
3) Μεταφέρουμε το νέο ορφανό μελίσσι εκεί που θέλουμε να το τοποθετήσουμε με ανοιχτή την πόρτα .
4) Μετά από 5 μέρες ανοίγουμε το νέο μελίσσι για έλεγχο βασιλοκελιών αφήνουμε δυο βασιλοκελιά μόνο
5) Στο νέο μελίσσι βάζουμε τροφή
6) Το μελίσσι που έχουμε αφήσει τη βασίλισσα αναπτύσσετε κανονικά

Συμβουλές

Με τον ποιο πάνω τρόπο μπορούμε να κόψουμε και διώροφο μελίσσι σε περισσότερες παραφυάδες των πέντε πλαισίων.
Θα έχετε ακούσει ή διαβάσει πως πρέπει να μεταφέρετε τα μελίσσια που κόψατε μακριά στα 1 με 2 ή 3 χιλιόμετρα και μετά να τα ξανά φέρετε στο μελισσοκομείο.
Εγώ σας έγραψα το αντίθετο το κόβουμε και το βάζουμε στο μέρος που θέλουμε με ανοιχτή την πόρτα κατευθείαν.
Ο λόγος είναι πολύ απλός που το κάνω και χωρίς καμιά απώλεια .
Οι μέλισσες που παίρνουμε μέσα από την μητρική κυψέλη είναι οικιακές δεν είναι συλλέκτριες οπότε δεν γνωρίζουν την αλλαγή της κυψέλης συνεχίζουν και δουλεύουν τα τελάρα κανονικά στη νέα κυψέλη.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas