Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΡΥΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ


Καλοκαίρι, η εποχή που περιμένει ο κάθε μελισσοκόμος, η εποχή του τρύγου του μελιού, η εποχή που ελπίζεις και εύχεσαι να καρποφορήσει ο κόπος του κάθε μελισσοκόμου, για να γίνει ο τρύγος γιορτή, η γιορτή του καλοκαιριού.

Τρύγος μελιού είναι η διαδικασία αφαίρεσης του ώριμου μελιού από τις κηρήθρες με μηχανικό τρόπο από τον μελισσοκόμο.

Μετά τη συλλογή του μελιού από τις μέλισσες στις κηρήθρες, και όταν η κηρήθρα σφραγιστεί από τις μέλισσες κατά τα 2/3 τότε ο μελισσοκόμος τις αφαιρεί από τις κυψέλες προσεχτικά, ήρεμα και γρήγορα για να μην αναστατώνονται πολύ οι μέλισσες. Αυτή είναι η πιο δύσκολη φάση στη διαδικασία του τρύγου, γιατί ο μελισσοκόμος καλείται να αποφασίσει πόσες και ποιες κηρήθρες θα αφαιρέσει. Αυτό εξαρτάται κυρίως από την εμπειρία και τη γνώση του μελισσοκόμου, την περιοχή και την εποχή του τρύγου. Οι γεμάτες μέλι κηρήθρες μεταφέρονται σε κλειστό χώρο εκεί όπου υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία και μηχανήματα για την εξαγωγή του μελιού. Ο μελισσοκόμος μετά με ένα ειδικό μαχαίρι απολεπίζει το κερί και μένει το πλαίσιο γεμάτο από το λαμπερό και λαχταριστό μέλι.


Μετά είναι η σειρά του μελιτοεξαγωγέα, το κεντρικό μηχάνημα στη διαδικασία παραγωγής μελιού. Τοποθετούνται τα πλαίσια μέσα στο μελιτοεξαγωγέα, ο οποίος περιστρέφεται και με τη μέθοδο της φυγοκέντρισης εκτινάσσει το μέλι στα τοιχώματά του, το μέλι ρέει προς τη βάση του, φιλτράρεται αμέσως μετά την έξοδο από το μελιτοεξαγωγέα και συλλέγεται σε δοχεία.

Το μέλι που βγαίνει το διλποφιλτράρουμε. Το φιλτράρισμα βοηθά να διατηρηθεί το χρώμα του μελιού και η διαύγειά του. Στη συνέχεια τοποθετείται σε ειδικές ανοξείδωτες δεξαμενές για διαύγαση, όπου παραμένει για μερικές ημέρες. Μετά το διυλιστήρα, βγαίνει το καθαρό μέλι . Με αυτόν το φυσικό χειρισμό, το μέλι, το φυσικό βιολογικό προϊόν, είναι έτοιμο για να συσκευαστεί σε σωστές και ελκυστικές συσκευασίες και να διατεθεί για κατανάλωση.

Ο κάθε τρύγος του μελιού είναι μοναδικός.

Ακόμα και στο ίδιο μελισσοκομείο, το φυσικό, αγνό, ανεπεξέργαστο μέλι που παράγεται από χρονιά σε χρονιά, μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο διαφορετικό ως προς τα φυσικά χαρακτηριστικά του με την προηγούμενη χρονιά, γιατί οι ανθοφορίες της κάθε χρονιάς είναι διαφορετικές και επηρεάζονται από τις παρούσες καιρικές συνθήκες. Ακόμα και στην ίδια χρονιά μέλι της ίδιας προέλευσης (π.χ. μέλι άνθεων και δάσους), μπορεί να διαφέρει  από τρύγο σε τρύγο γιατί οι ανθοφορίες ανοίγουν διαδοχικά ανάλογα με το υψόμετρο, την περιοχή, σε συνδυασμό με τις καιρικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Η φυσικοχημική σύσταση του μελιού παραμένει πάντα η ίδια !!!!

Ο κάθε τρύγος μελιού είναι η πολυπόθητη στιγμή που περιμένει ο μελισσοκόμος, που με αγάπη και μεράκι φροντίζει τις μέλισσες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου !

Σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή της Γεωπονικής σχολής του τμήματος Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας του Α.Π.Θ. κ. Α. Θρασυβούλου, ποιοτικό μέλι είναι αυτό που : «Παράγεται από τι μέλισσες, σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής, αβίαστα και φυσικά, τρυγιέται με προσοχή και επιμέλεια, συσκευάζεται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις και διατίθεται σε σωστή και ελκυστική συσκευασία».

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas