Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Οι Ευρωβουλευτές ζητούν πιο πολλά μέτρα προστασίας μελισσών



Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να ενισχύσει την πρωτοβουλία για τους Επικονιαστές και να προτείνει νέα μέτρα για την προστασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών.

Θυμίζουμε ότι τους προηγούμενους μήνες χιλιάδες αγρότες στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της αγροτικής πολιτικής που προσπαθούν να εφαρμόσουν τα όργανα της ΕΕ (Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), η οποία περιλαμβάνει αυστηρότερες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά στην χρήση φυτοπροστατευτικών καθώς και περιοσμούς στη χρήση λιπασμάτων.

Σε ψήφισμα που ενέκριναν οι Ευρωβουλευτές, την Τετάρτη (19/12/2019), χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της ΕΕ για τους Επικονιαστές, αλλά επισημαίνουν ότι, ως έχει, δεν προστατεύει τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές από ορισμένες από τις πολλές αιτίες της μείωσης τους, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής καλλιέργειας, των φυτοφαρμάκων, της κλιματικής αλλαγής, της αλλαγής στη χρήση γης, της απώλειας βιοτόπων και των χωροκατακτητικών ξένων ειδών.

Και προσθέτουν: «Δεδομένου ότι οι επικονιαστές είναι μείζονος σημασίας για τη βιοποικιλότητα, τη γεωργία και την αναπαραγωγή σε πολλά φυτικά είδη, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα δράσης με επαρκείς πόρους».

Προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στους βιοτόπους μελισσών, η ελάττωση της χρήσης φυτοφαρμάκων πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), τονίζουν οι Ευρωβουλευτές.

Ζητούν επίσης να συμπεριληφθούν στην επόμενη αναθεώρηση της οδηγίας για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων υποχρεωτικοί στόχοι μείωσης σε επίπεδο ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τέλος απαιτεί περισσότερα κονδύλια για την υποστήριξη έρευνας σχετικά με τις αιτίες μείωσης των μελισσών για την προστασία της ποικιλομορφίας των ειδών επικονιαστών.

Στο ψήφισμα τονίζονται τα εξής:

Η πρωτοβουλία της ΕΕ για τους Επικονιαστές για τη διάσωση των μελισσών, των πεταλούδων και άλλων εντόμων είναι ανεπαρκής.
Χρειάζεται πρόγραμμα δράσης και πιο στοχευμένα μέτρα για την προστασία των επικονιαστών.
Έκκληση για υποχρεωτικούς στόχους μείωσης στη χρήση φυτοφαρμάκων.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas