Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Δηλητήριο χρυσάφι για τους μελισσοκόμους


Να εκμεταλλευτούν το δηλητήριο της μέλισσας επιδιώκουν οι μελισσοκόμοι μας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το εισόδημά τους, ιδιαίτερα σε περιόδους που δεν έχουν οικονομικά οφέλη από τα μελίσσια τους. Ήδη έχουν στείλει στη Θεσσαλονίκη γεωπόνο - βιολόγο για περαιτέρω εκπαίδευση στη συλλογή του δηλητηρίου της μέλισσας, έτσι ώστε να ξεκινήσει σύντομα και η πρακτική αυτή στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων Πάμπο Χαραλάμπους, θα γίνει μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο πωλείται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Συγκεκριμένα, 1 λίτρο δηλητήριο πωλείται στο εξωτερικό 250 χιλιάδες ευρώ!

«Σίγουρα στην αρχή δεν θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε 1 λίτρο, ωστόσο και λιγότερο να πωλήσουμε θα είναι μια σημαντική οικονομική ενίσχυση για τους μελισσοκόμους μας», ανέφερε στον «Π» ο κ. Χαραλάμπους.

Ο σύνδεσμος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για συλλογή και αποστολή του δηλητηρίου στο εξωτερικό, όπου και χρησιμοποιείται ως ενέσιμο για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η οστεοαρθρίτιδα.

«Πρόκειται για ένα προϊόν που δεν επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες, ούτε και σκοτώνεται η μέλισσα όταν παίρνουμε το δηλητήριο από αυτήν. Ενδεχομένως να μειώνεται η παραγωγή άλλων προϊόντων, ωστόσο τα οφέλη από την πώληση του δηλητηρίου θα είναι μεγαλύτερα», είπε ο κ. Χαραλάμπους.

Παράλληλα οι μελισσοκόμοι επιδιώκουν περαιτέρω εκμετάλλευση και άλλων προϊόντων, τα οποία κερδίζουν τα τελευταία χρόνια τους καταναλωτές, όπως για παράδειγμα η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και διάφορα άλλα. Επίσης, η μελισσοθεραπεία αποτελεί μια μεγάλη προοπτική για τον κλάδο.

«Ήδη σε μεγάλο βαθμό γίνεται με τις κεραλοιφές, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως καλλυντικά προϊόντα, καθώς και για δερματικά προβλήματα. Επίσης, χρησιμοποιούνται σε διάφορα ινστιτούτα ομορφιάς. Μάλιστα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μελιού που θα πραγματοποιηθεί στον Καλοπαναγιώτη στα τέλη του Οκτώβρη, θα χρησιμοποιηθούν διάφορα προϊόντα σε ινστιτούτο spa που υπάρχει στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας πως το Φεστιβάλ Μελιού θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 27-29 του ερχόμενου μήνα.

Χωρίς μελισσόχορτο λόγω έλλειψης βροχών

Στο μεταξύ περιορισμένη ήταν η παραγωγή μελιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που μας πέρασαν, όμως ήταν αρκετά καλύτερη από την περσινή, η οποία ήταν αισθητά μειωμένη και δεν απέφερε κανένα οικονομικό όφελος στους μελισσοκόμους. Ωστόσο από τον φετινό καύσωνα, ο οποίος για κάποιες ημέρες ήταν ιδιαίτερα έντονος και είχε διάρκεια, επλήγησαν αρκετοί μελισσοκόμοι σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού, οι οποίοι δεν κατάφεραν να τρυγήσουν έστω και λίγη ποσότητα μελιού. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα μας ο κ. Χαραλάμπους, είναι αρνητικό και το γεγονός ότι δεν είχαμε καθόλου βροχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα να μην βλαστήσουν φυτά με πλούσιο νέκταρ, όπως είναι για παράδειγμα το γνωστό μελισσόχορτο. Διότι, εκτός από το γεγονός ότι επηρεάζεται σημαντικά η ποσότητα και η ποιότητα του μελιού, επηρεάζεται ασφαλώς και η φυσική κατάσταση των μελισσών, εμφανίζονται αρκετές ασθένειες, ενώ τα μελίσσια δεν προετοιμάζονται κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα που έρχεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι μας να έχουν σημαντικές απώλειες όσον αφορά τον πληθυσμό τους.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas