Ελβετοί επιστήμονες επιχειρούν να
κατανοήσουν την αιτία που οι μελισσοκόμοι αποκτούν ανοσία στα τσιμπήματα
μελισσών, ώστε να αξιοποιήσουν τη γνώση προς όφελος όσων εκδηλώνουν αλλεργική
αντίδραση στα τσιμπήματα.
Ελβετοί επιστήμονες επιχειρούν να
κατανοήσουν την αιτία που οι μελισσοκόμοι αποκτούν ανοσία στα τσιμπήματα
μελισσών, ώστε να αξιοποιήσουν τη γνώση προς όφελος όσων εκδηλώνουν αλλεργική
αντίδραση στα τσιμπήματα.
Η έρευνα ανήκει στους ειδικούς του
Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, οι οποίοι για αρκετά χρόνια παρακολουθούσαν μια
ομάδα μελισσοκόμων, προκειμένου να καταλάβουν τους μηχανισμούς που τους
προσφέρουν ανοσία στα επώδυνα τσιμπήματα της μέλισσας. Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι:
H υψηλή δόση δηλητηρίου την
άνοιξη, δρα προστατευτικά για τους μελισσοκόμους «μπλοκάροντας» τη φυσιολογική
αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτό, όπως εξηγούν οι ερευνητές,
συμβαίνει γιατί τα συνεχή τσιμπήματα που δέχεται ο μελισσοκόμος την περίοδο της
άνοιξης έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ισταμίνης, ενώ η παρατεταμένη έκθεση
στα τσιμπήματα πυροδοτεί την παραγωγή ρυθμιστικών κυττάρων-Τ, τα οποία σε
συνεργασία με την ισταμίνη μετριάζουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού
συστήματος απέναντι στο δηλητήριο.
Δημοσίευση σχολίου